25 Μαΐ 2018

Η Βούρκος στον χώρο της Υγείας

Διάβασαμε προ ολίγων ημερών στην εφημερίδα Documento του κ.Κώστα Βαξεβάνη ένα άρθρο σχετικά με την κατάθεση του Γενικού επιθεωρητή του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία. 


Εντύπωση μου προκάλεσε το εξής απόσπασμα μεταξύ των όσων είπε. Αναφέρει χαρακτηριστικά...

«Η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει απελευθερώσει το Σώμα Επιθεώρησης, καθώς οι αρχές μας ταυτίζονται με τις προτεραιότητες του υπουργείου προκειμένου να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο».

Ας δούμε κατ' αρχήν ποιος είναι ο κ. Ευαγγελάτος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοποθετήθηκε από τον Υπουργό Υγείας κ.Βορίδη, μετά την ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση που προώθησε για χάρη του ο πρώην Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, βάσει της οποίας ανέλαβε το τιμόνι διοίκησης του σώματος, με διαδικασίες  εξπρές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο, τοποθετήθηκε χάρη στην ρύθμιση που πέρασε στο Νόμο 4254/15.5.2014 (ΦΕΚ 118/τ.Α΄/2014) για τις λαϊκές αγορές, και επελέγη με μη σύννομες διαδικασίες και φυσικά χωρίς την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 3839/2010 «Σύστημα επιλογής Προϊσταμένων οργανικών μονάδων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια…»(ΦΕΚ 51/τ.Α΄/2010).  Αντ’ αυτού ήταν ο μοναδικός υποψήφιος–μεταξύ χιλιάδων υπαλλήλων του Δημοσίου–ο οποίος υπέβαλε αίτηση για την εν λόγω θέση, η οποία δεν προκηρύχθηκε ποτέ.

Πάντως άσχετα με όσα τον κατηγόρησαν κάποια πουλάκια που κελαηδούν αμέριμνα στο δάσος έλεγαν πως χαίρει της εκτίμησης του πρώην Υπουργού υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Άλλα πουλάκια πάντως στο ίδιο δάσος που δεν κελαηδούν και τόσο αμέριμνα έλεγαν πως ορισμένες καταγγελίες έμεναν "ξεχασμένες" στα γραφεία της ΣΕΥΥΠ. Αν υποθέσουμε πως ο κ. Ευαγγελάτος έτυχε προνομιακής μεταχείρισης από τους κύριους Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη τότε μπορούμε να υποθέσουμε πως ο κ. Ευαγγελάτος είναι το λιγότερο αχάριστος και αγνώμων.

Πάντως το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη προβολή του κ. Ευαγγελάτου από φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση εφημερίδες και επικριτικά σχόλια από την πλευρά των αντικυβερνητικών μέσων.

Τα ερωτήματα που μου γεννιούνται είναι τα εξής.

Εφόσον ο κ. Ευαγγελάτος αναφέρει πως η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει απελευθερώσει την ΣΕΥΥΠ και τώρα μπορεί να φτάσει την έρευνα ως το κόκαλο στην ουσία θέλει να μας πει πως με την προηγούμενη ηγεσία με την οποία τοποθετήθηκε στην θέση του δέχονταν πολιτικές παρεμβάσεις και δεν ήταν σε θέση να εξετάσει τις καταγγελίες. Εφόσον όμως δέχονταν την κατάσταση αυτή και παρέμενε στην θέση του και είναι σε θέση να γνωρίζει για το πάρτι στον χώρο της Υγείας και τον πακτωλό χρημάτων που από την τσέπη του Ελληνικού Λαού έφευγε και πήγαινε στις τσέπες επιτηδείων, αυτό αυτόματα τον καθιστά επίορκο και συμμέτοχο σε αδικήματα που ίσως να αγγίζουν και την βαρύτητα των κακουργημάτων κατ' επανάληψη.

Ποίο ήταν το δικό του όφελος μιας και το μαχαίρι με τις προηγούμενες ηγεσίες δεν έφτανε ποτέ στο κόκαλο;

Εφόσον τώρα μας παρουσιάζεται σαν έντιμος δημόσιος λειτουργός που με ανακούφιση μας ανακοινώνει πως τώρα οι αρχές του και οι πεποιθήσεις του ταυτίζονται απόλυτα με τις προτεραιότητες του Υπουργείου, και σίγουρα υπάρχει μια αγαλλίαση στην ψυχή του που έφυγε η κακιά παλιά ηγεσία που δεν τον άφηνε να εκτελέσει το έργο του, γιατί παρέμενε παρ' όλα ταύτα στην θέση του και δεν υπέβαλε την παραίτηση του καταγγέλλοντας το τι συμβαίνει στον χώρο της Υγείας;

Θα τον καλέσει Εισαγγελέας τον κ. Ευαγγελάτο, για να καταθέσει σχετικά με τα σημεία και τέρατα στον χώρο της υγείας όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο τίτλος του άρθρου στο Ντοκουμέντα, και να δώσει εξηγήσεις για το αν γνώριζε, και το τι έπραξε όπως είναι το καθήκον του;

Πιστεύω ακράδαντα πως ο κ. Ευαγγελάτος όπως και οι προκάτοχοι του γνωρίζουν πάρα πολλά για όλα τα κυκλώματα στον χώρο της Υγείας και υπήρχε πλήρη κάλυψη στα κυκλώματα αυτά από τους πολιτικούς υφισταμένους του μιας και ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς πως δεν τον άφηναν να εκτελέσει το καθήκον του.

Ο κ.Ευαγγελάτος δεν είναι άμοιρος των ευθυνών του, αν και γίνεται μια έντονη προσπάθεια από ΜΜΕ προσκείμενα στην κυβέρνηση να παρουσιαστεί ως Άγιος. Προσωπική μου άποψη είναι πως έχει υπάρξει ένα είδος συμφωνίας με τον κ. Ευαγγελάτο με την νυν εξουσία μιας και παρέμεινε στην θέση του και επί ΣΥΡΙΖΑ και απορεί κανείς πως μιας και ο κ. Πολάκης χαρακτηρίζει με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς κυρίως τον κ. Γεωργιάδη, η ηγεσία του υπουργείου δεν καρατόμησε τον κ. Ευαγγελάτο καθώς με δική του ρύθμιση τοποθετήθηκε στην θέση του.σ

Μιας και έχει κοστολογήσει ήδη το κόστος στο πάρτι της Υγείας ας ενημερώσει την Δικαιοσύνη για τα όσα γνωρίζει για το ποιος, που, πότε, διέπραξαν αυτά τα αδικήματα. Αναμένουμε με αγωνία.

Αν κάποιοι διαβάσουν τα όσα αναφέρουμε και δυσαρεστηθούν να είναι σίγουροι πως θα επανέλθουμε με γαργαλιστικές λεπτομέρειες.

γραφει ο Ευγενειος