25 Απρ 2018

Διαπραγματεύεται με Ρώσους η Εκκλησία τη Φασκομηλιά της Βουλιαγμένης

Το ενδιαφέρον επενδυτών από τη Ρωσία για μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας στη...
Βουλιαγμένη αποκάλυψαν στελέχη της αρχιεπισκοπής.

Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 22 Απριλίου 2018 ο γενικός διευθυντής της...

Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) επίσκοπος Σαλώνων, Αντώνιος Αβραμιώτης, εστίασε μεταξύ άλλων ακινήτων στα 1.300 στρέμματα πάνω από τη Λίμνη Βουλιαγμένης που η Εκκλησία της Ελλάδος επιθυμεί να «αξιοποιήσει» οικοδομικά.

Ο επίσκοπος δήλωσε στην εφημερίδα: «Η περιοχή αυτή εκτός από πετραδάκια δεν έχει τίποτε άλλο. Όντως, ένα κομμάτι είναι πευκοδάσος. Δεν αναφερόμαστε σε αυτό, αλλά σε εκείνο το τμήμα των περίπου 250 στρεμμάτων τα οποία είναι οικοδομικά τετράγωνα και δεν υπάρχει πια ούτε θυμάρι«.

Ο πατήρ Αντώνιος πρόσθεσε: «Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει μια ωραία επένδυση. Να υποχρεώσουμε τον επενδυτή να φυτέψει και στα 1.300 στρέμματα. Δυστυχώς, όμως, δεν διαφαίνεται καμία τέτοια διάθεση«.

Ο υπεύθυνος της Εκκλησίας για το …real estate αφήνει να εννοηθεί ότι γραφειοκρατία και οικολογικές αγκυλώσεις αφήνουν αναξιοποίητη την εκκλησιαστική περιουσία σε αυτό το σημείο, εμποδίζοντας έτσι το κοινωνικό της έργο.

Εκείνο βέβαια που παρέλειψε να αναφέρει είναι ότι η Φασκομηλιά περιβάλλεται ευεργετικά από το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας της Λίμνης Βουλιαγμένης (ΦΕΚ 51/Δ/4-2-2003), ως Μνημείο της Φύσης.

Ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε πρόταση ή ιδέα δόμησης στο συγκεκριμένο χώρο, τονίζοντας μεταξύ άλλων στο 3vita.gr:

«Η άμυνά μας είναι το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης το οποίο θα υπερασπιστούμε όπου χρειαστεί.

Ποτέ το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θα επιτρέψει να μεταβληθεί επί τα χείρω το καθεστώς προστασίας της περιοχής, τη στιγμή που αιτιολογείται σε τέτοιο βαθμό η προστασία του συγκεκριμένου σημείου«.

Μάλιστα, ο δήμαρχος των 3Β δηλώνει ότι έχει διαμηνύσει την αντίθεσή του στα σχέδια αυτά απευθείας στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί στην περίπτωση της Φασκομηλιάς να ενεργοποιηθεί ο θεσμός των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) – ο αντίστοιχος θεσμός των ΕΣΧΑΔΑ – ώστε να τροποποιηθούν οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης (που είναι απαγορευτικοί σήμερα) με σκοπό την πραγματοποίηση της επένδυσης ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Σε αυτήν την περίπτωση, για την τύχη της Φασκομηλιάς θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πηγή