16 Απρ 2018

Ομολογία πρόκληση δυο αντιπλοιάρχων: Ναι, πήραμε «δωράκι» 200.000 ευρώ!

Άρχισαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας οι απολογίες των κατηγορουμένων για την «αμαρτωλή» σύμβαση του ΥΕΘΑ –επί υπουργίας ...
Άκη Τσοχατζόπουλου– ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που αφορούσε την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων με κύριο ανάδοχο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και κύριο υποκατασκευαστή τη γερμανική κοινοπραξία HWD/Ferrostaal.

Στο εδώλιο κάθονται 32 άτομα, μεταξύ των οποίων ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, ο Ελληνοελβετός επίσης τραπεζίτης Φάνης Λυγινός, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος και Παύλος Νικολαΐδης, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, καθώς και απόστρατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι υπηρετούσαν στη Διεύθυνση Εξοπλισμού του ΥΕΘΑ.


Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν είναι, κατά περίπτωση, για απιστία, δωροδοκία, δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα: «Οι παράνομες πληρωμές συμφωνήθηκε ότι θα διενεργούνται κυρίως με τη μεσολάβηση της εταιρείας ΜΙΕ, ιδιοκτησίας Ματαντού, η οποία θα μεταβίβαζε περαιτέρω τα χρήματα (…) είτε απευθείας στα δωροδοκούμενα πρόσωπα είτε στους υπόλοιπους από αυτούς, οι οποίοι δημιούργησαν μια ομάδα ανθρώπων ενδιάμεσων, που ονομάστηκε “Ομάδα Α” ή “Κύκλος προσευχής” και οι οποίοι θα προωθούσαν περαιτέρω τα χρήματα.


Έτσι, καταβλήθηκε από τη Ferrostaal σε επτά δόσεις το ποσό των 84.001.861 ευρώ, ενώ εν τέλει για δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων διατέθηκαν τουλάχιστον 51.222.691 ευρώ και 2.960.225 ελβετικά φράγκα μέσω τραπεζικού λογαριασμού της MIE στην τράπεζα UBS».


Παραδέχτηκαν ότι έλαβαν «δώρα»

Απολογούμενος στο δικαστήριο, ο αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Γεώργιος Αθανασάκης, ο οποίος το επίδικο διάστημα υπηρετούσε στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, παραδέχτηκε ότι πράγματι έλαβε 200.000 ευρώ από την εταιρεία του εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντού, αλλά υποστήριξε ότι επρόκειτο για δάνειο επειδή αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.
  • Πρόεδρος: «Πώς σας έδωσε τα χρήματα;»
  • Κατηγορούμενος: «Έβαλε 200.000 ευρώ στον λογαριασμό μου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Χρησιμοποιήθηκαν για αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας μου και για τα καθημερινά έξοδα του σπιτιού μου».
  • Πρόεδρος: «Δουλεύατε και αλλού τότε εκτός από το Ναυτικό»;
  • Κατηγορούμενος: «Συνεργαζόμουν με διάφορες τεχνικές εταιρείες, οι οποίες δεν ήταν σχετικές με υποβρύχια. Σε αυτές συνέτασσα φακέλους προσφορών. Δούλευα πρόσκαιρα και ευκαιριακά με προφορικές συμφωνίες. Πληρωνόμουν στο χέρι με μετρητά».
Ως «δωρεά» χαρακτήρισε στην απολογία του το ποσό των 218.000 ευρώ που βρέθηκε στον λογαριασμό του σε ελβετική τράπεζα και ο αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Αλέξανδρος Μαδωνής, που συμμετείχε στην επιτροπή για την αγορά των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων.

«Το ποσόν για το οποίο κατηγορούμαι δόθηκε από τον συγκατηγορούμενό μου, Παναγιώτη Ευσταθίου (σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας STN Atlas). Τον γνώριζα πολύ καλά, ήταν οικογενειακός μου φίλος. Μου δόθηκε ως δωρεά. Με κάλεσε στο γραφείο του το 2001 και μου είπε ότι ήθελε να μου δώσει ένα ποσό, για να με βοηθήσει οικονομικά. Ο Ευσταθίου ήταν εκπρόσωπος της Atlas», υποστήριξε.

  • Πρόεδρος: «Γιατί σας έδωσε αυτά τα χρήματα;»
  • Κατηγορούμενος: «Είχαμε στενή οικογενειακή σχέση και ήθελε να κάνει αυτήν τη χειρονομία. Το ποσόν ήταν 218.000 ευρώ συνολικά. Μου είπε ότι ήθελε να με βοηθήσει για λόγους ηθικής υποχρέωσης. Ορισμένοι λόγοι αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Του είπα θα το σκεφτώ. Μετά από 15 ημέρες του είπα ότι αποδέχομαι. Πήγα στο σπίτι του και εκεί μου ζήτησε λογαριασμό. Εκ των υστέρων, κατανοώ ότι ίσως με έβλεπε ως μελλοντική επένδυση».
Αλληλοκατηγορίες
Διαφορετική υπερασπιστική γραμμή κράτησε στην απολογία τους ο κουμπάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου και πρώην αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΒΟ, Παύλος Νικολαΐδης.

Όπως ισχυρίστηκε, τον ενέπλεξαν κάποιοι συγκατηγορούμενοί του, λόγω της σχέσης που είχε με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας. «Αρνούμαι πλήρως την κατηγορία. Δεν έχω λογαριασμό στο εξωτερικό. Δεν έχω σύμβαση με τράπεζα ή άλλο όνομα για παράνομες συναλλαγές. Με κατηγόρησαν επειδή ήμουν εύκολος στόχος», είπε.


Την ίδια στάση επέλεξε να κρατήσει στην απολογία του και ο πρώην αναπληρωτής εμπορικός διευθυντής της ΕΒΟ, Γεώργιος Σκάρλας, ο οποίος φέρεται να δωροδοκήθηκε με 141.000 ευρώ.


Όπως υποστήριξε, τον ενέπλεξε συγκατηγορούμενός του, προκειμένου να τον συνδέσει με τον χρηματισμό του Νικολαΐδη και το ποσό που πήρε δεν είχε σχέση με τα γερμανικά υποβρύχια, αλλά αφορούσε ιδιωτική εργασία που είχε αναλάβει για άλλο θέμα.


Η δίκη θα συνεχιστεί στις 24 Απριλίου.


του Στέλιου Βορίνα


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο