22 Φεβ 2018

ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ στη Βουλή! "ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ" κατά του Σαμαρά ο Σαλμάς...

"Όπως διαβάζω ήμουν υπ'αριθμόν ένα εχθρικό πρόσωπο για τη Novartis. Δεν ήταν ευχαριστημένη και προσπαθούσε να με παρακάμψει. Πλήρωναν χρήματα σε ΜΜΕ για να με πολεμήσουν",..
δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς κατά τη συζήτηση στη Βουλή πριν την ψηφοφορία για προανακριτική, υπενθυμίζοντας ότι με τα πορίσματα που εκείνος διέταξε ξεκίνησε ουσιαστικά η έρευνα, αλλά σημειώνοντας ότι ποτέ δεν είχε φανταστεί τη διαχείριση που θα ετύγχανε το θέμα και κυρίως ότι θα απολογούνταν και ο ίδιος.

Με το σύνολο της ομιλίας του ο κ. Σαλμάς άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι η απομάκρυνσή του από το υπουργείο Υγείας στον ανασχηματισμό του 2013 οφείλεται στην (κατ' αυτόν)  σύγκρουσή του με τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η  Novartis η οποία, όπως ισχυρίστηκε, "προσπαθούσε να τον παρακάμψει".  Με αυτόν τον τρόπο, μετετράπη σε οιονεί "μάρτυρα κατηγορίας" του  Αντ. Σαμαρά αφού ο τότε πρωθυπουργός ήδη κατηγορείται ότι βοήθησε -και μάλιστα δωροδοκούμενος- την Novartis.

O κ. Σαλμάς περιέγραψε συγκεκριμένα στην ομιλία του την "σύγκρουσή" του με τις φαρμακευτικές, όπως τουλάχιστον την παρουσιάζει ο ίδιος...

"Δεν απίστησα, δε δωροδοκήθηκα, δε λιγοψύχησα όταν συγκρούστηκα με τα συμφέροντα. Είμαι από τους ελάχιστους γιατρούς που στα 25 χρονια που ασκώ την ιατρική, δεν έχω πάει ούτε ένα ταξίδι πληρωμένο από φαρμακευτική", δήλωσε σε συναισθηματικό τόνοα.

Αναφέρθηκε σε στοιχεία για τις δαπάνες όταν παρέλαβε και όταν παρέδωσε, καθώς και στα μέτρα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για την τιμή των φαρμάκων. "Ελήφθησαν κατά τη θητεία μου μέτρα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που ήταν το 50% όταν ανέλαβα και κάλυψε το σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων και συνταγών, με ένα ενιαίο λογισμικό αυτό που ακομη χρησιμοποιείται και σήμερα", σημείωσε.

"Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έκανα στην τιμολόγηση φαρμάκων είναι ο τρόπος που χάνουν την προστασία της τιμής τα πρωτότυπα φάρμακα των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών και πέφτουν αυτόματα στο 50% της τιμής τους", είπε ο κ.Σαλμάς και υποστήριξε: "Πριν και μετά το ιστορικό δελτίο τιμών δέχθηκα τον πιο λυσσαλέο πόλεμο που δέχθηκε ποτέ υπουργός υγείας". Ανέφερε ότι η συνολική εξοικόνομηση για ΕΟΠΠΥ, ταμεία και ασφαλισμένους έφτασε μισό δισ σε μία νύχτα. "Σε μία νύχτα ήμουν στόχος στα κεντρικά δεκάδων πολυεθνικών και εγώ ο αφελής χαιρόμουν που οι ασθενείς πήραν φτηνότερα φάρμακα", συνέχισε.

Ανέφερε επίσης ότι "Ο τζίρος της Novartis επλήγη 30% σε μία νύχτα. Συναγερμός στην Ελβετία, ένας τρελός αναπληρωτής υπουργός τα τινάζει όλα".

Είπε ότι κατά τη θητεία του δεν κυκλοφόρησε κανένα νέο φάρμακο καμίας εταιρεία, χωρίς το αντίθετο να σημαίνει κάτι.

"Με τρεις λέξεις που πρόσθεσα στην διάταξη δεν υπήρξαν αυθαίρετες αυξήσεις. Μεσοσταθμικά οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν κατά 40% στη θητεία μου", δήλωσε επίσης και μάλιστα σχολίασε: "Εάν έκαναν οι διοικητές των ταμείων αυτά που έκανε ο Σαλμάς, δεν θα είχαμε φθάσει εδώ..."

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δήλωσε επίσης: "Λογαριασμούς στο εξωτερικό δεν είχα και δεν έχω συνεπώς είναι όλα πεντακάθαρα" και έκλεισε σε συναισθηματικό τόνο λέγοντας: "Θα αφήσω τα πρακτικά της ομιλίας μου παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, θα λένε εσύ που έπιασες τις αθέμιτες πρακτικές, που επέμεινες μέχρι τέλους, που αποκάλυψες το σκάνδαλο στην Ελλάδα, μπορεί να γίνεις κι εν δυνάμει κατηγορούμενος από μία απλή κατάθεση ενός ανώνυμου μάρτυρα".

http://www.press-gr.com/2018/02/blog-post_6329.html