14 Δεκ 2017

Η Τουρκία αναγνώρισε παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την ... Ιερουσαλήμ!

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ επιδεινώνονται συνεχώς.
Άλλη μια απόδειξη είναι η απόφαση της Άγκυρας ν’ ανοίξει πρεσβεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά την ανακήρυξή της ως πρωτεύουσας της Παλαιστίνης από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.
«Η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους είναι σε ευθεία γραμμή με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Θα αγωνιστούμε για την αναγνώριση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας της Παλαιστίνης»δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Daily Sabah
«Θα γίνουν όλες οι προσπάθειες μέχρι οι ΗΠΑ να υποχωρήσουν από την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ» τόνισε.
Μετά από μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη που κλήθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Οργανισμός για την Ισλαμική Συνεργασία (Organization of Islamic Cooperation - OIC) κήρυξε την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης «υπό κατοχή» και παρότρυνε τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την ειρηνευτική διαδικασία και να αποσυρθούν από την απόφαση της Ιερουσαλήμ.
Σχετικά με το θέμα της αγοράς των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, ο ανώτατος διπλωμάτης της Τουρκίας δήλωσε ότι η συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η τεχνική εργασία για τη δημιουργία των συστημάτων S-400 θα αρχίσει με τη Ρωσία.
Είπε επίσης ότι οι Τούρκοι μηχανικοί θα εκπαιδευτούν για την ανάπτυξη και το χειρισμό των ρωσικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων.
Η Τουρκία συμφώνησε να αγοράσει το S-400 - το πιο προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας - σε συμφωνία που ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το Σεπτέμβριο. Το πρώτο σύστημα αναμένεται να παραδοθεί το 2019.
Το κεμαλικό CHP που αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της γείτονος χώρας ζήτησε από την κυβέρνηση να ανοίξει πρεσβεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ της Παλαιστίνης. Ο εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε πως θα υποστηρίξουν την κίνηση αυτή χωρίς όρους.
Ρ.Τ. Ερντογάν για Ντ. Τραμπ: «Είναι σιωνιστής - Τα εδάφη αυτά ανήκουν στην Παλαιστίνη»
Άλλη μια φραστική επίθεση εναντίον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επιδεικνύει μια «σιωνιστική νοοτροπία», μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
«Ο πραγματικός ιδιοκτήτης αυτών των εδαφών είναι η Παλαιστίνη. Ο Τραμπ θέλει να είναι το Ισραήλ. Αυτό είναι αποτέλεσμα των ευαγγελικών αρχών του και μιας σιωνιστικής νοοτροπίας» κατήγγειλε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να έχουν τον ρόλο του μεσολαβητή στις προσπάθειες για τη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.
«Από’ δω και στο εξής, αποκλείεται οι μεροληπτικές ΗΠΑ να διαδραματίζουν ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, αυτή η περίοδος έχει παρέλθει» τόνισε ο Ερντογάν
«Πρέπει να συζητήσουμε ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή στο εξής. Αυτό πρέπει να συζητηθεί και στον ΟΗΕ» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında İstanbul’da olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı, Kudüs konusunda tarihi kararlar aldı. İslam dünyasına, Filistinli kardeşlerimize ve Kudüs’e hayırlı olsun!@RT_Erdogan
THE FINAL COMMUNIQUE OF THE EXTRAORDINARY ISLAMIC SUMMIT CONFERENCE
TO CONSIDER THE SITUATION IN WAKE OF US ADMINISTRATION’S RECOGNITION OF THE CITY OF AL-QUDS ASH-SHARIF AS THE SO-CALLED CAPITAL OF ISRAEL, THE OCCUPYING POWER, AND TRANSFER OF THE US EMBASSY TO AL-QUDS

Kudüs’ün bütün İslam dünyasının kırmızı çizgisi olduğu, İstanbul’da bugün tekrar tescillendi. İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi’ne katılarak  konusunda dik duruş sergileyen bütün konuklarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.