1 Νοε 2017

Ανοίγουν λογαριασμοί και πρώην υπουργών για τα σκάνδαλα στο «Ντυνάν»

Το άνοιγμα των λογαριασμών ακόμα και πρώην υπουργών, αλλά σίγουρα όλων των υπηρεσιακών παραγόντων που σχετίζονται με το «Ερρίκος Ντυνάν» αποφάσισε χθες η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας την περίοδο 1997-2014.

Η εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά σε δεύτερο στάδιο και λογαριασμούς πολιτικών προσώπων, έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα, πλην της Νέας Δημοκρατίας.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Γεωργαντάς πρότεινε να υπάρξει πρώτα γνωμοδότηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και μετά να έρθει το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή. Το επιχείρημα του βουλευτή της Ν.Δ. είναι ότι η Επιτροπή δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, αλλά και ότι «το άνοιγμα των λογαριασμών οποιουδήποτε εμπλεκομένου πρέπει να συνδέεται και να συνδυάζεται με συγκεκριμένη αξιόποινη συμπεριφορά του ως δημόσιου λειτουργού».
Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει κάποιο αδίκημα που φέρεται ότι έχουν τελέσει τα πρόσωπα για τα οποία ζητείται το άνοιγμα των συγκεκριμένων λογαριασμών.

Αντίθετη γνώμη είχαν τα υπόλοιπα κόμματα και φυσικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. «Η θέση της πλειοψηφίας είναι ότι σε πρώτη φάση ανοίγουμε τους λογαριασμούς όλων των φυσικών προσώπων, κυρίως υπηρεσιακών παραγόντων, και μέχρι να έλθει το πολιτικό πρόσωπο, που θα είναι εγκαλούμενο να απολογηθεί εδώ στην Επιτροπή, θα πάρουμε την απόφαση για το άνοιγμα των λογαριασμών και των πολιτικών προσώπων» είπε ο κυβερνητικός βουλευτής.
Πρώτα τα μέλη του Δ.Σ.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα γίνει άνοιγμα των λογαριασμών των μελών του διοικητικού συμβουλίου που υπέγραψαν το μνημόνιο για την παραχώρηση του «Ερρίκος Ντυνάν» και στη συνέχεια υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων. «Εάν βρεθεί μια διακίνηση και μια διασύνδεση του τραπεζικού λογαριασμού μεταξύ φυσικού προσώπου και πολιτικού προσώπου, τότε θα έχουμε όλο το δικαίωμα και τεκμηριωμένη άποψη και αιτιολογία να προβούμε και στο άνοιγμα των λογαριασμών των πολιτικών προσώπων» τόνισε ο κ. Λάππας.

Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου τοποθετήθηκε ως εξής: «Δεν πρέπει για το φαίνεσθαι να εμφανιστούμε ότι θέλουμε να κουκουλώσουμε τίποτα. Είμαστε υπέρ μιας ουσιαστικής διαδικασίας ανοίγματος λογαριασμών». Υπέρ του άμεσου ανοίγματος λογαριασμών πολιτικών προσώπων τάχθηκαν Χρυσή Αυγή και Ενωση Κεντρώων. 


Κ. Παπαχλιμίντζος
http://www.dimokratianews.gr/c