23 Νοε 2017

Μειώσεις 8% για 120.000 απόστρατους...


Διπλή ανατροπή σε συντάξεις και μάχιμη 5ετία έρχεται για 260.000 ένστολους. Οι μεν 120.000 απόστρατοι φαίνεται να...
πέφτουν στα «μαλακά» με μειώσεως συντάξεων 8% κατά μέσο όρο (αντί 18%) από τον επανυπολογισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ κεραμίδα με σχεδόν

πενταπλάσιες εισφορές εξαγοράς της «μάχιμης 5ετίας» επαπειλείται σε νέα εγκύκλιο για 140.000 εν ενεργεία στρατιωτικούς και κυρίως αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες.

Βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με κατακόρυφη αύξηση του κόστους εξαγοράς των διπλών ετών, αλλά και με δυσκολότερες προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος!

Στις συντάξεις των αποστράτων ο επανυπολογισμός «βγάζει» με τα ως τώρα δεδομένα μειώσεις στο 8% κατά μέσο όρο.

Υπολογισμός

Η σύνταξη που έχουν σήμερα υπολογίζεται εκ νέου με βάση τις αποδοχές των εν ενεργεία.

Για τον επανυπολογισμό προσμετρώνται όλα τα έτη με τα οποία συνταξιοδοτήθηκαν, δηλαδή τα χρόνια της πραγματικής τους υπηρεσίας συν τα διπλά έτη της μάχιμης 5ετίας και τα διπλά πτητικά-καταδυτικά εξάμηνα της θητείας τους.

Τα διπλά έτη πιάνονται για όσους κατετάγησαν ως το 1990 στο στράτευμα και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν εισφορές και για τα διπλά έτη. Αν δεν τις έχουν καταβάλει θα βρεθούν προ εκπλήξεων γιατί με τη νέα εγκύκλιο που ετοιμάζουν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών το κόστος εξαγοράς για τα διπλά έτη αυξάνεται σημαντικά και ειδικά στα Σώματα Ασφαλείας σχεδόν πενταπλασιάζεται!


Τι αλλάζει

Οι αλλαγές που κυοφορούνται για τους ένστολους (απόστρατους και εν ενεργεία) είναι οι εξής:

1. Επανυπολογισμός συντάξεων για όσους αποστρατεύτηκαν μέχρι 12/5/2016, δηλαδή προ νόμου Κατρούγκαλου. Στη νέα σύνταξη που επανυπολογίζεται λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των ετών δηλαδή πραγματική υπηρεσία και διπλά έτη. Αυτό οδηγεί σε εικονική ασφάλιση 40 ή 50 ή και 60 ετών υπηρεσίας. Τα έτη αυτά παίρνουν μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης και δίνουν βελτιωμένο ποσό ανταποδοτικής σύνταξης. Παρά ταύτα θα υπάρχουν μειώσεις ως 8%.

2. Ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη:

Το σύνολο των ετών υπηρεσίας που είχαν οι απόστρατοι κατά την έξοδο στη σύνταξη, δηλαδή τα πραγματικά χρόνια συν τα διπλά έτη.

Τις συντάξιμες αποδοχές που είχαν όχι όταν αποχώρησαν αλλά αυτές που διαμορφώθηκαν μετά την αναπροσαρμογή που έγινε στο μισθολόγιο των ενστόλων με τονόμο 4307/2014, βάσει του οποίου η τότε κυβέρνηση της ΝΔ επέστρεψε το 50% από τις περικοπές που είχαν με το νόμο 4093/2012 του 2014.

3. Κερδισμένο με ενδεχόμενη αύξηση σύνταξης λόγω επανυπολογισμού ενδέχεται να βγει το 2% των αποστράτων. Πρόκειται για περίπου 2.400 συνταξιούχους που υπηρέτησαν σε Αεροπορία και Ειδικές Δυνάμεις καθώς με τα διπλά πτητικά και καταδυτικά εξάμηνα φτάνουν και ως και στα 60 έτη υπηρεσίας...

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος