19 Οκτ 2017

Κατασχέσεις-εξπρές για χρέη σε εφορία και ταμεία



ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Κατασχέσεις με μια... ανάσα «μυρίζει» η ενοποίηση των βάσεων δεδομένων της ΑΑΔΕ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. 



Η εν λόγω ενοποίηση αποτελεί ένα από 95 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και εκκρεμεί από τον Ιούνιο, ως προς το τεχνικό σκέλος. Το θέμα αυτό ήταν το κύριο αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ε. Τσακαλώτου με την Ε. Αχτσιόγλου και τον Γ. Πιτσιλή, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το «ξεσκόνισμα» από τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών και χαρακτηρίζεται ως «κλειδί» για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μνημονιακοί στόχοι εισπράξεων από χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Επί της ουσίας, με το που θα «στηθεί» το νέο σύστημα, όπου η ΑΑΔΕ θα εισπράττει και φόρους και ασφαλιστικές οφειλές, τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης- δηλαδή οι κατασχέσεις - θα μπορούν να «τρέχουν» με… χίλια.

Αυτή τη στιγμή, οι πολίτες που χρωστάνε στην εφορία είναι κάτι λιγότερο από 4.000.000, ενώ όσοι έχουν ασφαλιστικές εκκρεμότητες ξεπερνούν τις 310.000. Η προφανής διαπίστωση είναι ότι χιλιάδες από τους παραπάνω περιλαμβάνονται και στις δύο λίστες, κάτι που σημαίνει πως όταν η λίστα γίνει ενιαία, οι εισπρακτικές διαδικασίες θα είναι απλούστερες, ταχύτερες και στοχευμένες. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το σύνολο των οφειλών σε εφορίες και ταμεία αγγίζει τα 120 δις ευρώ!

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βασικός στόχος της ενοποίησης των βάσεων δεδομένων, είναι αύξηση των εισπράξεων από παλιές και νέες οφειλές, αρκεί να ανατρέξει κανείς στους στόχους που αποτυπώνονται στο Τεχνικό Μνημόνιο. Με δεδομένο ότι αυτή η ενοποίηση θα πρέπει να είναι λειτουργική στο τέλος του έτους, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 η ΑΑΔΕ θα πρέπει να έχει εισπράξει 1,710 δις ευρώ από παλιές οφειλές (έναντι φετινού στόχου 1,620 δις ευρώ) και το 18% των οφειλών που θα έχουν δημιουργηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 (έναντι 16% φέτος). Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν γίνει κατασχέσεις και πλειστηριασμοί στο 54% των οφειλετών επί των οποίων μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, έναντι 51% που ίσχυε για φέτος. Αντιστοίχως, το ΚΕΑΟ έχει την υποχρέωση να εισπράξει τουλάχιστον 560 εκατ. Ευρώ.

Πέρα από τη μνημονιακή υποχρέωση για κοινή είσπραξη φόρων- ασφαλιστικών οφειλών από την ΑΑΔΕ, στο οπλοστάσιο της Αρχής θα ενταχθεί λίαν συντόμως η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο, απ’ όπου σε πρώτη φάση θα αντλούνται στοιχεία για το προφίλ των οφειλετών και σε δεύτερη φάση θα μπορούν να εγγράφονται κατασχέσεις και βάρη στα ακίνητα των οφειλετών.

Από τα 98 δις ευρώ του όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μόλις και μετά βίας 16 δισ ευρώ χαρακτηρίζονται ως εισπράξιμα κι αν ανατρέξει κανείς στα ποιοτικά στοιχεία αυτών των οφειλών, πρόκειται κυρίως για νέα χρέη. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι εφορίες θα πρέπει να ρίξουν το βάρος των ενεργειών τους στην τελευταία πενταετία - επταετία.


iefimerida.gr