22 Σεπ 2017

Ο ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ της V+O εκανε το ντηλ: Τι συνδέει τον Κυριάκο, τη Φώφη και την El Dorado Gold;

Η χθεσινή ανακοίνωση της El Dorado Gold, με την οποία ενημέρωσε ότι «ξεκινά έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση» αποτέλεσε την τελευταία πράξη μιας στρατηγικής 20 ημερών, κεντρικός σκοπός της οποίας ήταν να ελκύσει την...
προσοχή της κοινής γνώμης γύρω από την επένδυσή της στη Χαλκιδική, αλλά και να αποφύγει μια πιθανή αναβολή στη χορήγηση των αδειών, που όφειλε να της δώσει το ελληνικό δημόσιο. Πέτυχε και τα δυο.

H V+O

Εμπνευστής αυτής της στρατηγικής είναι μια εταιρεία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, την οποία εμπιστεύονται όχι μόνο μεγάλες εταιρείες, όπως η καναδική των μεταλλείων, αλλά και σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής μας ζωής, όπως ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι υποψήφια για την ηγεσία της κεντροαριστεράς, Φώφη Γεννηματά.
Η ελληνική αυτή εταιρεία έχει απλώσει τα επαγγελματικά της «δίχτυα» σε όλους, σχεδόν, τους κλάδους της ελληνικής αγοράς, ενώ εκτός της El Dorado Gold, την εμπιστεύονται κι άλλοι Καναδοί επενδυτές, όπως ο «πολύς» Πρεμ Γουάτσα, που την έχει συστήσει ενθέρμως στις εταιρείες, στις οποίες έχει επενδύσει στην Ελλάδα, όπως η Eurobank, η Grivalia κι η Eurolife. Φυσικά η εταιρεία έχει κι άλλες συνεργασίες στον τραπεζικό τομέα, αλλά και με μεγάλες, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Από τις πρώτες μέρες της παρουσίας του στη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύθηκε την πολιτική του στρατηγική στον παλαιό του φίλο, επικεφαλής της γνωστής εταιρείας V+O, Θωμά Βαρβιτσιώτη, γιο του πρώην αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, κι αδελφό του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, της ανταποκρίτριας της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΙ στις Βρυξέλλες, Ελένης Βαρβιτσιώτη κι του Κωνσταντίνου, ο οποίος απέχει από τη δημόσια ζωή.
Όταν είχε ρωτηθεί σχετικά, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε πει ότι στις ενδοοικογενειακές συζητήσεις, ο ίδιος κι ο πατέρας του, Γιάννης Βαρβιτσιώτης μετέφεραν τον πολιτικό λόγο της παράταξης που υπηρετεί η οικογένεια επί γενιές ολόκληρες, ο Κωνσταντίνος ήταν ο εκφραστής πιο προοδευτικών θέσεων, ενώ ο Θωμάς «κατέθετε την οξεία κριτική του σκέψη». Τέλος, για την Ελένη Βαρβιτσιώτη, ο μεγάλος της αδελφός είχε αρκεστεί στο ότι «μεταφέρει στις συζητήσεις τη φρεσκάδα του ρεπορτάζ», χωρίς άλλους προσδιορισμούς πολιτικής απόχρωσης.

Οι Βαρβιτσιώτης και Ολύμπιος

Παρά την παρουσία κοντά στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κι άλλων, καταξιωμένων μυαλών στο πεδίο της πολιτικής στρατηγικής, όπως πρωτίστως ο Ευτύχης Βαρδουλάκης, αλλά επίσης κατά καιρούς τόσο ο Γιώργος Φλέσσας, όσο και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις περισσότερες φορές έχει μια τελευταία συζήτηση με τον Θωμά Βαρβιτσιώτη, πριν καταλήξει στις αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα που πρέπει να λάβει.

Γιάννης Ολύμπιος – Θωμάς Βαρβιτσιώτης. Μέτοχοι V+O
Πριν λίγες μέρες, πάντως, η V+O συνδέθηκε, με κάποιον τρόπο, και με τις επικείμενες εκλογές για νέο επικεφαλής της ενωμένης κεντροαριστεράς στη χώρα μας (το ρεπορτάζ πρώτο το έγραψε η στήλη The Wise Man στο mononews.gr ).  Παλαιό κι έμπειρο στέλεχος της εταιρείας, το οποίο απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της διοίκησης, ενημέρωσε τους κ.κ. Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιο (από τα αρχικά των οποίων προέκυψε και το όνομα της εταιρείας) ότι λόγω πολιτικής προτίμησης, αποφάσισε να παράσχει τις επιστημονικές κι επαγγελματικές του υπηρεσίες στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει ριχτεί στον προεκλογικό αγώνα για τις εκλογές που θα αναδείξουν το νέο επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αντισυμβατική πολιτική

Πηγές από την εταιρεία επιμένουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχός της συνεργάζεται με το επιτελείο της κυρίας Γεννηματά ατομικά, κι όχι στο πλαίσιο μιας γενικότερης συνεργασίας της V+O με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Άλλες πηγές, ωστόσο, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι εκ των πραγμάτων η ταυτόχρονη εμπλοκή, έστω κι εμμέσως, στελεχών της ίδιας εταιρείας στα επιτελεία δυο πολιτικών αρχηγών συνιστά τουλάχιστον μια «αντισυμβατική» κατάσταση.
Πολιτικοί παράγοντες, πάντως, που εμπλέκονται στους προεκλογικούς αγώνες για την ηγεσία της ελληνικής κεντροαριστεράς, εξέφρασαν χθες στο «mononews» την άποψη ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν πρέπει να θεωρεί καλή εξέλιξη την εκλογή ενός υποψηφίου όπως λ.χ. ο Γιώργος Καμίνης.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων μπορεί δυνητικά να κερδίσει δεξαμενές ψηφοφόρων που είτε υπήρξαν ευκαιριακοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, είτε απέχουν από τις κάλπες, και τώρα είναι πολύ πιθανό να στραφούν προς τη Νέα Δημοκρατία, μετά το άνοιγμα Μητσοτάκη προς το κέντρο.
Πιθανή εκλογή της Φώφης Γεννηματά, η οποία τόσο λόγω του πατέρα της, όσο και λόγω της δικής της πολιτικής παρουσίας έχει καταγραφεί ως μια πολιτικός που περισσότερο κινείται στο αριστερό κομμάτι της «κεντροαριστεράς», παρά στο κεντρώο, θα οδηγούσε κεντρώες δεξαμενές στην επιλογή του γαλάζιου ψηφοδελτίου. Συνεπώς θα έφερναν τη Νέα Δημοκρατία κοντύτερα στον κεντρικό της πολιτικό στόχο, που είναι η αυτοδυναμία.
Έτσι, από μια σειρά γεγονότων που θα μπορούσε κάποιος να τα πει «συμπτώσεις», αλλά κάποιος άλλος «πολιτική στρατηγική», η V+O βρίσκεται πίσω από καταστάσεις με αμοιβαία οφέλη, δηλαδή «win-win»: Η σύγκρουση της El Dorado Gold με την κυβέρνηση πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, είχε δυο νικητές: Την εταιρεία, που πήρε εγκαίρως όλες τις απαραίτητες άδειες και συνεχίζει κανονικά, αλλά και την κυβέρνηση, που εξαρχής έλεγε ότι «δεν θα φύγει η El Dorado Gold» κι από χθες δεν κρύβει την ικανοποίησή της για το ότι δικαιώθηκε. Στην περίπτωση των πολιτικών αρχηγών, επίσης διαφαίνεται μια win- win στρατηγική: Η εκλογή της Φώφης Γεννηματά, θα διευκολύνει, σύμφωνα με τα πλάνα, και την εκλογική ενίσχυση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κι όλοι οι φίλοι και συνεργάτες, χαρούμενοι!