22 Σεπ 2017

Διώχνουν την Uber από το Λονδίνο: Δείτε γιατί δεν ανανεώθηκε η άδεια λειτουργίας της

Τα αμάξια της Uber δεν θα μπορούν πλέον να κυκλοφορούν στους δρόμους του Λονδίνου, αφού η αρμόδια υπηρεσία μεταφορών της πόλης αποφάσισε τελικά να μην ανανεώσει την άδεια του
«γίγαντα» των μεταφορών επειδή «δεν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια».

«Θεωρούμε ότι η προσέγγιση της Uber προδίδει μια έλλειψη εταιρικής υπευθυνότητας σε σχέση με έναν αριθμό ζητημάτων που ενδέχεται να επηρεάζουν τη δημόσια ασφάλεια», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ρυθμιστική αρχή μεταφορών του Λονδίνου (Transport for London).


Η τρέχουσα άδεια της εταιρείας πρόκειται να λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου και κατόπιν η Uber έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση εντός 21 ημερών. 



Η απόφαση της TfL επηρεάζει, σύμφωνα με την εταιρεία, πάνω από 40.000 οδηγούς που θα μείνουν άνεργοι στη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά και πάνω από 3,5 εκατομμύρια χρήστες που χρησιμοποιούν την Uber για τις μεταφορές τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Αρχή μεταφορών του Λονδίνου έκρινε «ακατάλληλη» την Uber για να συνεχίσει τη λειτουργία της στην πόλη λόγω προβλημάτων που αφορούσαν, μεταξύ άλλων:

- Στην προσέγγισή της αναφορικά με την καταγγελία σοβαρών εγκληματικών ενεργειών

- Στην προσέγγισή της αναφορικά με τον τρόπο απόκτησης ιατρικών πιστοποιητικών

- Στην αδυναμία της να εξηγήσει τη χρήση του αμφιλεγόμενου λογισμικού Greyball, το οποίο μπλοκάρει την πρόσβαση των Αρχών στην εφαρμογή, εμποδίζοντάς τους π.χ. να συλλάβουν τους συνεργαζόμενους οδηγούς σε ζώνες όπου η λειτουργία της Uber δεν είναι νόμιμη.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας πως «όλες οι εταιρείες στην βρετανική πρωτεύουσα είναι υποχρεωμένες να συμμορφώνονται με τους κανόνες» και πως θα ήταν «λάθος να χορηγηθεί άδεια στην Uber εάν αυτή έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών».

Το κείμενο της απόφασης

Νάνσυ Κουλούρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ