8 Σεπ 2017

ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ! Η Ρωσία ετοιμάζεται για παγκόσμιο πόλεμο

rosia-stratos-arxeiou
Mε δηλώσεις του την Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έθιξε tο φάσμα μίας παγκόσμιας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης .

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Μόσχα ετοιμάζει τις δυνάμεις της για μεγάλο πόλεμο με τη Δύση στην Ανατολική Ευρώπη», αναφερόμενος στις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα από τις ρωσικές δυνάμεις, ως αντιστάθμισμα σε εκείνες του ΝΑΤΟ τους προηγούμενους μήνες στην περιοχή.
Ο Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι η άσκηση που πραγματοποίησε το Κρεμλίνο, χρησιμοποιώντας εδάφη και της Λευκορωσίας, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 100.000 στρατιωτών, είχαν στόχο να δοκιμάσουν την οριοθέτηση κατά μήκος των συνόρων με την Ευρώπη.
Ο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του 2013, δήλωσε ότι τα τελευταία «παιχνίδια πολέμου» της Μόσχας, απέδειξαν ότι το Κρεμλίνο δεν έχει την παραμικρή διάθεση να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο ουκρανικό κοινοβούλιο… «η Μόσχα δεν εμφανίζει σημάδια διάθεσης να εγκαταλείψει την περιοχή της Κριμαίας». «Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι προετοιμάζεται για έναν επιθετικό πόλεμο παγκοσμίων διαστάσεων».
Προειδοποίησε δε, πως «με το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων, δεν αποκλείω να υπάρξει νέο χτύπημα από Ρώσους στρατιώτες εντός της ουκρανικής επικράτειας» και πρόσθεσε πως «πάνω από 2.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί, με αφορμή την άσκηση, στα σύνορά μας και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μετά το τέλος των ασκήσεων, θα επιστρέψουν στη Ρωσία».
Η Μόσχα από την πλευρά της έχεθι αρνηθεί ότι διεξάγει ασκήσεις επιθετικού χαρακτήρα, δηλώνοντας μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, ότι αφορούν την άμυνά τους.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι ρωσικές ασκήσεις διεξάγονται στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων. Παρόλα αυτά, επικρατεί σκεπτικισμός, καθώς Ρωσία και Λευκορωσία έχουν επιτρέψει μόνο σε τρεις παρατηρητές του ΝΑΤΟ να παρακολουθήσουν μέρος των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγονται.