22 Σεπ 2017

Ο πρώτος ιδιώτης που επέστρεψε στην τράπεζα το σπίτι του

Ξεκίνησε η εθελοντική παράδοση των ακινήτων • Η νέα πρακτική των τραπεζών για όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό 
Τα ακίνητα που αποκτήθηκαν ή συνδέονται με ενυπόθηκα «κόκκινα» δάνεια...
θα μπορούν να παραδώσουν εθελοντικά στις τράπεζες όσοι δανειολήπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό και προσδοκούν μια συγκριτικά καλύτερη διευθέτηση του υπολοίπου της οφειλής ή και διαγραφή της.
Σύμφωνα μάλιστα με το Capital.gr, η πρώτη εθελοντική παράδοση ακινήτου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τη Eurobank. Πρόκειται για οφειλή δανείου 500.000 ευρώ, με εξασφάλιση ακίνητο για το οποίο βρέθηκε αγοραστής-επενδυτής.
Η λύση της εθελούσιας παράδοσης ακινήτου εφαρμόζεται από τράπεζες σε δάνεια με πολυετή καθυστέρηση, καταγγελμένα και ένα βήμα πριν από τον πλειστηριασμό - η τράπεζα θα αποκτά το ενυπόθηκο ακίνητο με τη συναίνεση του οφειλέτη.
Η συμφωνία με τον οφειλέτη θα προβλέπει είτε πώληση του ακινήτου σε τρίτο είτε αγορά του από την ίδια την τράπεζα, με ισόποση μείωση της οφειλής του δανειολήπτη έως την πλήρη εξάλειψη του χρέους του.
Στη συμφωνία θα αποτυπώνεται, κατά τις πληροφορίες, σαφώς ο τρόπος διευθέτησης του τυχόν υπολοίπου. Πηγές αναφέρουν ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι τράπεζες δεν θα απαιτήσουν το εναπομείναν ποσό και θα προχωρήσουν σε διαγραφή του, καθώς οι περισσότεροι δανειολήπτες, τους οποίους αφορά το εν λόγω μέτρο, δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν, ούτε όμως και προοπτική βελτίωσης των εισοδημάτων τους.
Μεταξύ του πλειστηριασμού και της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου, οι δανειολήπτες καλούνται να επιλέξουν… το μη χείρον βέλτιστον. «Η λύση της εθελοντικής παράδοσης ενέχει διπλό όφελος: Αφενός, η αξία του ακινήτου -μετά τον επανυπολογισμό από πλευράς της τράπεζας- θα είναι μεγαλύτερη από την τιμή που θα πετύχαινε στον πλειστηριασμό και, αφετέρου, το υπόλοιπο της οφειλής είτε θα κουρεύεται/ρυθμίζεται είτε θα διαγράφεται, λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλέψεις του εκάστοτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος» εξηγεί υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας.
Καταγγελία
Στην περίπτωση που η συγκεκριμένη λύση δεν γίνει αποδεκτή από τον δανειολήπτη, τότε η τράπεζα θα προχωρά στην καταγγελία του δανείου με σκοπό τον πλειστηριασμό του. Με δεδομένο ότι στους επόμενους μήνες ξεκινά η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η εκπλειστηρίαση ακινήτων που είναι συνδεδεμένη με «κόκκινα» δάνεια δεν αποτελεί πλέον μακρινό ενδεχόμενο. Οι τράπεζες ποντάρουν στο γεγονός ότι αρκετοί δανειολήπτες θα προτιμήσουν να παραδώσουν το ακίνητό τους, παρά να μπλέξουν με τη διαδικασία του πλειστηριασμού.
Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η εθελοντική παράδοση του ακινήτου αποτελεί την ύστατη λύση, προκειμένου να μη φθάσουν οι εν λόγω υποθέσεις «κόκκινων» δανείων στον πλειστηριασμό.
Η πρακτική της εθελοντικής παράδοσης ακινήτων από τους οφειλέτες θα καταγράφεται και στις αναφορές που θα υποβάλουν οι τράπεζες στον SSM στις αρχές Οκτωβρίου, σχετικά με τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσουν για την ταχύτερη επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Η Eurobank, π.χ., θα θέσει προς έγκριση την αναθεωρημένη στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο αυριανό διοικητικό συμβούλιό της, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα το ίδιο θα πράξουν και οι άλλες τράπεζες.
http://www.dimokratianews.gr/