28 Αυγ 2017

«Μακελειό» στο σπίτι των Μητσοτάκηδων - Γιατί ο Κυριάκος έγινε ξανά έξαλλος με τον Κώστα Μπακογιάννη και τη Ντόρα

Το «αγκάθι» της υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη, για τον Δήμο της Αθήνας φαίνεται ότι… ματώνει την οικογένεια Μητσοτάκη και προκαλεί ισχυρό πονοκέφαλο στην ηγεσία της Ν.Δ.

Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας και ανιψιός του προέδρου της Ν.Δ έχει αποφασίσει να επιμείνει στην υποψηφιότητα του, παρά την αντίθετη άποψη του θείου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως υποστηρίζουν, όσοι γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο, ο κύβος ερρίφθη και στο προσεχές διάστημα ο Κώστας Μπακογιάννης αναμένεται να επιταχύνει τα βήματά του εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του, για τη διεκδίκηση του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας.
Η επιμονή Μπακογιάννη για την υποψηφιότητά του έχει κάνει έξαλλο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρεί την όλη ιστορία… μαχαιριά σε βάρος του.
Κομματικός παράγοντας περιέγραφε στην «Κυριακάτικη kontranews» τον εκνευρισμό του προέδρου λέγοντας: «…είναι έξαλλος γιατί θεωρούσε ότι τόσο ο Κώστας, όσο και η Ντόρα θα κατανοούσαν τη δύσκολη θέση του, αφού είχε εξηγήσει ότι τρία μέλη της ίδιας οικογένειας δεν θα μπορούσαν να είναι στην κεντρική σκηνή έχοντας βασικούς ρόλους, γιατί τότε οι αντίπαλοι θα μιλούσαν για νεποτισμό και δεν θα υπήρχαν εύκολες απαντήσεις. Ο Κυριάκος είχε ζητήσει από την αδελφή του, να πείσει τον γιο της να μην επιμείνει στη υποψηφιότητά του».
Η πρόταση για Ευρωβουλευτής
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προτείνει στον Κώστα Μπακογιάννη να πάει στην Ευρωβουλή και στη συνέχεια να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας απέρριψε την πρόταση εξηγώντας, ότι τα σχέδια του αφορούν προς το παρόν τον αυτοδιοικητικό χώρο.
Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε με πρόσωπα, που διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τη Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και με τον Κώστα Μπακογιάννη, να αποτρέψει την υποψηφιότητα του ανιψιού του, για τον Δήμο της Αθήνας. Ωστόσο οι προσπάθειές του δεν έχουν αποδώσει ανεβάζοντας το θερμόμετρο της ενδοοικογενειακής κόντρας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση που είχαν σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Λευτέρης Αυγενάκης και ο διευθυντής του πολικού γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη, Παναγιώτης Αντωνόπουλος.
Η ρίζες της «βεντέτας»
Ο «εμφύλιος» στην οικογένεια Μητσοτάκη δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού έχει τη ρίζα του στο παρελθόν και αριθμεί πολλά επεισόδια. Κάποιοι θυμούνται τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο Αντώνης Σαμαράς διέγραφε την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη κι εκείνος επέλεξε να συνεργαστεί μαζί του.
Άλλοι πάλι μνημονεύουν την αποστασιοποίηση του Κυριάκου από τη μάχη της Ντόρας για την ηγεσία της Ν.Δ, ενώ κανείς δεν ξεχνά την αρχική προτίμηση της «ψηλής» στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη απέναντι στον αδελφό της και στη συνέχεια την ακραία διακριτικότητα που επέδειξε κατά τη διάρκεια του αγώνα που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να γίνει αρχηγός της παράταξης.
Η κακή χημεία Ντόρας-Κυριάκου για όσους γνωρίζουν την οικογένεια οφείλεται στα πολλά προηγούμενα χρόνια, όταν η «ψηλή» προέβαλλε ως το ισχυρό χαρτί και η μοναδική έκφραση συνέχειας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αυτή η παράμετρος λένε κάποιοι δημιούργησε στον Κυριάκο μια ιδιότυπη ψυχολογία και οδήγησε τα δύο αδέλφια σε κόντρα φιλοδοξιών, που γρήγορα εξελίχθηκε σε «βεντέτα».
Οι σχεδιασμοί Μπακογιάννη
Γιατί όμως ο Κώστας Μπακογιάννης επιμένει στην υποψηφιότητά του, για τον Δήμο της Αθήνας; Είναι μόνο η κόντρα του με τον θείο του, που οδηγεί τις αποφάσεις του και η οικογενειακή «βεντέτα»;
Όσοι γνωρίζουν εξηγούν ότι αν ο Κώστας Μπακογιάννης παραμείνει στην αυτοδιοικητική του θέση στην Κεντρική Ελλάδα, δεν θα μπορεί να μεταπηδήσει σύντομα, αν χρειαστεί, στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενω ο Δήμος της Αθήνας είναι ένα πολύ καλό εφαλτήριο για το άλμα σε κεντρικούς ρόλους.
Αν πάλι αποδεχόταν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ευρωκοινοβούλιο, θα αποδεχόταν ένα είδος ιδιότυπης «εξορίας» και για 5 χρόνια την απουσία του από τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της χώρας.
Ο Κώστας Μπακογιάννης, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τις σκέψεις του, επιθυμεί να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος και η δική του πρόταση για την Αθήνα να έχει υπερκομματικό στίγμα.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Πειραιώς να δοθούν χρίσματα στους υποψηφίους δημάρχους και το κόμμα να στοιχηθεί πίσω τους σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές χαρακτήρα πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμά τους να μπορεί να οδηγήσει σε σαφή πολιτικά συμπεράσματα.
Έτσι αν οι δύο πλευρές επιμείνουν στις θέσεις τους θα παρακολουθήσουμε μια εκλογική μάχη για τον Δήμο της Αθήνας, στην οποία θα βρεθούν απέναντι θείος και ανιψιός, ή διαφορετικά ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ κόντρα στον «αντάρτη» υπερκομματικό Κώστα Μπακογιάννη.
Η αυτονόμηση του Κώστα Μπακογιάννη το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας κινείται βάσει σχεδίου.
Η στάση του, απέναντι στην απαγορευτική εγκύκλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τα γαλάζια στελέχη, να μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τα περιφερειακά συνέδρια, χαρακτηρίζοντάς τα «εκδηλώσεις κακόγουστης προπαγάνδας του Μεγάρου Μαξίμου», προκάλεσε αίσθηση και εσωκομματική αναταραχή.
Ο Κώστας Μπακογιάννης αγνόησε τον πρόεδρο της Ν.Δ και παραβρέθηκε στο 2ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Λαμία, όπου υποδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα.
Και όχι μόνο αυτό αλλά… κάρφωσε τον θείο του με τα όσα είπε σε συνέντευξή του στον φιλοκυβερνητικό Ρ/Σ «Στο κόκκινο»: «…στην πραγματικότητα συγκρούονται τα βουβάλια, εγώ το βατραχάκι τώρα τι πρέπει να κάνω, που είμαι αυτοδιοικητικός; Εγώ οφείλω να μένω όσο μπορώ πιο μακριά από τα κομματικά παιχνίδια και να προσπαθήσω να εξασφαλίσω τα μέγιστα για την περιφέρειά μου».
Μετά απ’ όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, η σχέση θείου-ανιψιού έχει οδηγηθεί σε πολύ κακό φεγγάρι και χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια του τοπικού Τύπου στην Ευρυτανία, που αναφέρονται στην απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον γάμο του Κώστα Μπακογιάννη με τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη.
Ο γάμος έγινε στο Καρπενήσι και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν εκεί. Οι τοπικές εφημερίδες έγραψαν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ δεν εμφανίζεται σε καμιά φωτογραφία και επικαλούνται καλεσμένους που λένε ότι δεν τον είδαν πουθενά.