8 Αυγ 2017

«Να πετάξεις τη Ντόρα έξω από τα ψηφοδέλτια» - Στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη βάζει μπουρλότο σε ΝΔ και Αγία Οικογένεια

Αποδέκτης εισηγήσεων έχει γίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές την Ντ. Μπακογιάννη,
με τις πληροφορίες να φωτογραφίζουν ανώτατο στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου.
Το επιχείρημα που προβάλλουν οι εμπνευστές της συγκεκριμένης ιδέας είναι ότι με μια τέτοια ρηξικέλευθη κίνηση αφενός θα δώσει έμφαση στην προσπάθεια ανανέωσης, την οποία πρεσβεύει με πάθος ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, και αφετέρου θα αποκρούσει μία διά παντός τις αιτιάσεις περί οικογενειοκρατίας, που διαχρονικά διατυπώνονται όχι μόνον από μέλη του πολιτικού κόσμου, αλλά -κυρίως-, με ισχυρή δόση δυσφορίας, από τους πολίτες. 
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λάβει -όπως είναι φυσικό- τις οριστικές του αποφάσεις, δεδομένου ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εκλογών παραμένει άδηλη αλλά και διότι αυτές (οι αποφάσεις) θα είναι σε συνδυασμό με εξελίξεις σε άλλα επίπεδα. Πάντως, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δεν είναι και τόσο αρνητικός με την… εισήγηση των συνεργατών του. Άλλωστε, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο ρόλος της κ. Μπακογιάννη στην παράταξη είναι περιορισμένος όσο ποτέ άλλοτε. Επιθυμούσε διακαώς να αναλάβει τον τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, λόγω της θητείας της στο υπουργείο Εξωτερικών και των διασυνδέσεων που διαθέτει στην Ευρώπη, αλλά της δόθηκε ο υποβαθμισμένος ρόλος της σκιώδους υπουργού Οικονομίας. 
Ο στόχος προφανής: Να έχει περιορισμένη παρουσία στο πολιτικό σκηνικό και στα Μέσα Ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή, και αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς, ο βαθμός επιρροής της στις αποφάσεις που λαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης για κρίσιμα ζητήματα είναι σχεδόν μηδενικός. Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις στις αρχές της θητείας του στην αρχηγία που οι αποφάσεις ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες από τις προτάσεις της κ. Μπακογιάννη. Η προσπάθεια αποσύνδεσης από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ήταν συνειδητή και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής με στόχο να δείξει ότι λειτουργεί αυτόνομα και αυτόφωτα. 
Πληροφορίες θέλουν ως βασικό εισηγητή της στρατηγικής αυτής τον επικοινωνιολόγο Τ. Θεοδωρικάκο, η άποψη του οποίου -όπως την έχει διατυπώσει σε πολλές συσκέψεις στη Πειραιώς- είναι ότι η Ντ. Μπακογιάννη σηματοδοτεί το «παλιό» και το «ξεπερασμένο» στην πολιτική και τη Νέα Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, ο κ. Μητσοτάκης, εφόσον πρεσβεύει την ανανέωση, πρέπει να διατηρήσει αποστάσεις ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό φημολογείται, με μια δόση υπερβολής ενδεχομένως, ότι είχε συστήσει στον κ. Μητσοτάκη να αποφεύγει να φωτογραφίζεται ή σε δημόσιες εκδηλώσεις να κάθεται δίπλα στην αδελφή του. Γεγονός είναι ότι τα φωτογραφικά ενσταντανέ με τους δύο είναι σπάνια τους τελευταίους μήνες κι αυτά σε μη πολιτικές εκδηλώσεις. 
Πώς τοποθετείται η κ. Μπακογιάννη σε όλα αυτά; Προφανώς και είναι ενήμερη για τις εισηγήσεις που αφορούν το πρόσωπό της, αλλά αποφεύγει να πει ή να σχολιάσει οτιδήποτε προκειμένου να μη διαταράξει το… οικογενειακό κλίμα. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις παραδέχεται ότι δεν ασκεί καμιά επιρροή στις αποφάσεις που λαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ διατυπώνει αιχμές ως προς τον ρόλο και τις δυνατότητες των στελεχών που συγκροτούν το στενό επιτελείο του αδελφού της. Δείχνει μάλιστα να έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τις προσωπικές φιλοδοξίες της προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον γιο της Κ. Μπακογιάννη. 
ΠΑΡΟΝ