17 Ιουλ 2017

Συναγερμός σε όλη τη χώρα για το φονικό «αέριο του γέλιου»

Τα τελευταία 20 χρόνια ένα ύπουλο νόμιμο ναρκωτικό, που προκαλεί γέλιο και χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα, κάνει θραύση και στη χώρα μας, στέλνοντας στο νοσοκομείο εκατοντάδες τουρίστες, Ελληνες και ξένους (κυρίως νέα παιδιά, έως 24 ετών).
Και αυτό επειδή το «αέριο του γέλιου» ή «αέριο του θανάτου», όπως θα έπρεπε να λέγεται, εκτός από το αίσθημα της ευφορίας, προκαλεί ασφυξία, καθώς αφαιρεί στιγμιαία το οξυγόνο από τους πνεύμονες των χρηστών, γεγονός που επιφέρει βαριά σύγχυση, εμφράγματα και σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο.

Κάθε χρόνο οι ελληνικές Αρχές εντοπίζουν χιλιάδες αμπούλες υποξείδιου ή πρωτοξειδίου του αζώτου (Ν2Ο), όπως είναι το επιστημονικό όνομά του, σε εκατοντάδες παραλιακά μπαρ των νησιών μας, όπως πρόσφατα στον Κάβο της Κέρκυρας, όπου εντόπισαν 2.500 μεταλλικές αμπούλες, και στον Λαγανά Ζακύνθου. Ωστόσο εδώ και δύο δεκαετίες, καταπώς φαίνεται, ουδείς από τους αρμόδιους φορείς έχει ενδιαφερθεί σοβαρά για το επικίνδυνο αυτό χημικό συστατικό, που πωλείται έως και ένα ευρώ (!) μέσα σε «μπαλόνια του θανάτου». 

Πολλοί θάνατοι έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στη Γερμανία, όπου κυκλοφορεί το «αέριο γέλιου». Στη χώρα μας το τελευταίο -γνωστό- θύμα του, που χαροπαλεύει στην Εντατική, είναι η 18χρονη Βρετανίδα τουρίστρια στο Ηράκλειο Κρήτης. «Θεωρείται ακίνδυνο, επειδή δεν υπάρχει νόμος να απαγορεύει τη συγκεκριμένη χημική ένωση (Ν2Ο), δηλαδή είναι νόμιμο» εξηγεί ο ψυχίατρος δρ Κυριάκος Κατσαδώρος, επιστημονικά υπεύθυνος της Κλίμακας.


Ρίτα Μελά-http://www.dimokratianews.gr