22 Μαΐ 2017

Απίθανα πράγματα… Ο Λούα Λούα ψάχνει κανάλι;

Η φράση “αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται” έχει πια γίνει τόσο τετριμμένη που καταντά γραφική. Όμως πώς αλλιώς να σχολιάσει κανείς τις φήμες που κυκλοφορούν έντονα στη δημοσιογραφική πιάτσα και ...
θέλουν τον γνωστό και μη εξαιρετέο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να κυνηγά την επιστροφή του στα media, ψάχνοντας μάλιστα αυτή τη φορά να βρει και τηλεοπτικό σταθμό στον οποίο να “επενδύσει”;
Οι πληροφορίες λοιπόν αυτές αναφέρουν ότι ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Proton Bank, που αποφυλακίστηκε το καλοκαίρι του 2014 μετά από 18 μήνες που πέρασε υπό κράτηση για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της Proton και την υπόθεση απόπειρας δολοφονίας του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδρεαδάκη, και έκτοτε έχει εξαφανιστεί από τα φώτα της δημοσιότητας, ετοιμάζεται τώρα να κάνει comeback στο χώρο των media και φέρεται ήδη να έχει βολιδοσκοπήσει κάποιους υποψήφιους. Μάλιστα, μεταξύ των ΜΜΕ που ενδιαφέρουν τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη λέγεται πως είναι και το κανάλι “Ε”, το οποίο οι πληροφορίες θέλουν να επιθυμεί να αγοράσει από τον Φίλιππο Βρυώνη, χωρίς να είναι σαφές τι προτίθεται να πράξει ο τελευταίος.
Πάντως, το παρελθόν του… Λούα Λούα δεν είναι ακριβώς σύμμαχος του επιχειρηματία, καθώς στη δημοσιογραφική αγορά θυμούνται ακόμα τις “περίεργες” παλιότερες μπίζνες του, στις “χρυσές” εποχές του, με ΜΜΕ τα οποία αποδεικνύονταν βραχύβια (όπως τις εφημερίδες “Σφήνα”, και “Financial Box”).
Αυτό βέβαια δε φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, που στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αυξήσει την επιρροή της στον χώρο των ΜΜΕ (που παραδοσιακά θεωρεί “εχθρικό” απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση κατ’ επέκταση) φαίνεται πως είναι έτοιμη να συμμαχήσει και με τον…. διάβολο. Το έδειξε πρόσφατα με την υπόθεση Σαββίδη, όταν με μία φωτογραφική τροπολογία χάρισε πρόστιμα εκατομμυρίων στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ που ελέγχει ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας, ο οποίος όλως τυχαίως εκείνη την περίοδο συζητούσε με τον Φώτη Μπόμπολα για την εξαγορά του “Πήγασου”, θέλοντας προφανώς να βάλει “χέρι” στο ποσοστό του ομίλου στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και να έρθει πιο κοντά στο… όνειρό του να αποκτήσει τον δικό του τηλεοπτικό σταθμό. Έναν σταθμό που βέβαια θα είναι φιλικά διακείμενος προς την κυβέρνηση, όπως άλλωστε φιλικά διακείμενος προς την κυβέρνηση είναι και ο ίδιος, και δεν το έχει κρύψει.
Η περίπτωση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη θυμίζει σε κάποιο βαθμό την υπόθεση Σαββίδη. Κι αυτό γιατί και ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι από τους ευνοημένους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πατώντας πάνω σε νομοθεσία που έχει ψηφίσει στα τέλη του 2016 o ΣΥΡΙΖΑ (με την οποία αθωώνει όσους έχουν εμπλακεί σε χρηματιστηριακά παιγνίδια κατά το παρελθόν) αθωώθηκε, μαζί με όλους τους άλλους κατηγορούμενους, για την υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής της Alapis.
Αυτά τον περασμένο Ιανουάριο. Γιατί μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2016, με τροπολογία που είχε “χωθεί” σε άσχετο νόμο, η κυβέρνηση είχε νομοθετήσει την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο στην πρώην “Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων”, την εταιρεία που είχε μεταβιβαστεί στη σύζυγο του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη! Μάλιστα, η συγκεκριμένη τροπολογία είχε επιχειρηθεί να περάσει πάλι επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επί υπουργίας Νάντιας Βαλαβάνη και Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά απέτυχε, καθώς ξεσηκώθηκαν οι βουλευτές και οι υπουργοί ζήτησαν συγγνώμη γιατί δεν είχαν συνειδητοποιήσει ποιους ακριβώς αφορά.
Η συγκεκριμένη διάταξη ευνοούσε την πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Η εταιρεία είχε μετονομαστεί σε Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά (ELFE), όταν ο όμιλος Λαυρεντιάδης-Κυριακίδη την αγόρασε από την Εθνική Τράπεζα. Στη συνέχεια η εταιρεία μεταβιβάστηκε στη σύζυγο του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Κατερίνα.
Κατά τα φαινόμενα, λοιπόν, οι κινήσεις του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έχουν τη (σιωπηρή ή μη) “ευλογία” της κυβέρνησης, που θεωρεί πως το comeback του επιχειρηματία μπορεί να της βγει σε καλό και να αποκτήσει κι άλλα ΜΜΕ που να εξυπηρετούν τα συμφέροντά της…
http://mononews.gr