22 Μαΐ 2017

Ο προβληματισμός του Πορτοσάλτε (και… άλλων) για τη στρατηγική (και το μέλλον) της ΝΔ

Στον απόηχο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, που απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, και… σπρώχνει τις κάλπες προς το τέλος της τετραετίας, αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν πλέον και δημοσίως τις ενστάσεις τους για την κεντρική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας.

Ενστάσεις που το προηγούμενο διάστημα διατύπωναν… χαμηλοφώνως, καθώς η κεντρική γραμμή των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη για “εκλογές… χθες” και το αφήγημα “#fygete”, δεν άφηνε πολλά περιθώρια για φωνές σύνεσης, μετριοπάθειας και λογικής.
Η στρατηγική αυτή, ακύρωσε εν πολλοίς το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τη θετική αύρα που τον συνοδεύει ως πολιτικός, και τον θετικό λόγο που μπορεί να διατυπώσει για το μέλλον της χώρας. Αντιθέτως, το προηγούμενο διάστημα επικράτησαν στην ιστορική παράταξη την οποία ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής φωνές και συμπεριφορές που την απομάκρυναν από τη γειτονιά της μετριοπάθειας, την αποξένωσαν από πολίτες που διψούν για ρεαλιστικές προτάσεις αντί για στείρα άρνηση και διαμαρτυρία, και αποστέρησαν έτσι τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το φυσικό κοινωνικό ακροατήριό του. Εκεί όπου, παίζει χωρίς αντίπαλο απεναντι στον Αλέξη Τσίπρα.
Η παρένθεση αυτή δείχνει να κλείνει. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει πλέον περισσότερο σε νηφάλιο και προωθητικό πολιτικό λόγο, προκειμένου να διορθώσει το τσαλάκωμα του πολιτικού αφηγήματος της Νέας Δημοκρατίας, που έδωσε στους αντιπάλους της τα όπλα να την χαρακτηρίζουν κόμμα άρνησης και διαμαρτυρίας.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η δραστηριοποίηση του Θωμά Βαρβιτσιώτη στην επικοινωνιακή ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ενός επαγγελματία με καθαρή ματιά για το μέλλον, που απέχει από νοοτροπίες καταγγελτικού πολιτικού λόγου και ρητορικής για… καταστροφές και… βράχια.
Την ίδια ώρα, αρκετοί επώνυμοι, που δεν έχουν κρύψει ότι βλέπουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη το αυτονόητο αντίβαρο στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τα εθνικά αδιέξοδα που προκάλεσε η σημερινή κυβέρνηση. διαττυπώνουν ανοιχτά τις ενστάσεις τους για τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. Και για τις προοπτικές της για το μέλλον.
Ο Άρης Πορτοσάλτε είναι ένα τέτοιο πρόσωπο, με εμβληματικές μάχες κατά του λαϊκισμού και υπέρ της επικράτησης της κοινής λογικής στη χώρα. Μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter λοιπόν, ο Άρης Πορτοσάλτε σημείωσε με νόημα τα εξής:
“Η ΝΔ δεν μπορεί πλέον να αρκείται στη καταγγελία της μεταστροφής Τσίπρα.
Ανανέωση προσώπων κ με τόλμη προτάσεις που υποδέχονται το αύριο..”.\
 
υστερογραφα