19 Μαΐ 2017

Από ’δώ η γυναίκα μου (Κυριάκος) κι από ’δώ το αίσθημά μου (Ιβάν)

«Από δω η γυναίκα μου κι από ‘δω το αίσθημά μου» τραγουδούσε κάποτε ο Λευτέρης Πανταζής παραδεχόμενος ότι έχεις δύο αγάπες. Το πρόβλημα είναι ότι ένα αντίστοιχο –πολιτικό και όχι φυσικά ερωτικό– δίλλημα έχουν εσχάτως οι ...
βορειοελλαδίτες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μοιάζουν να βρίσκονται σε.. βέρτιγκο γιατί δεν ξέρουν τι να διαλέξουν: από τη μία θέλουν να υποστηρίξουν τον πρόεδρο τους στην κόντρα του με τον Ιβάν Σαββίδη αλλά ταυτόχρονα θέλουν να διαταράξουν τις σχέσεις τους –λόγω εντοπιότητας– με τον επιχειρηματία που έχει αναχθεί εσχάτως σε άρχοντα της πόλης!
Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης
Η κόντρα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ιβάν Σαββίδη, δεν έχει ξαναγίνει στα πολιτικά δρώμενα. Ο επιχειρηματίας επιτίθεται στον πολιτικό –δυνάμει πρωθυπουργό παρακαλώ– με σκοπό να επηρεάσει όσους περισσότερους μπορεί και να κατευθύνει ξεκάθαρα τις ψήφους τους…
Ο πολιτικός από την πλευρά του έμεινε μεν στον θεσμικό του ρόλο, καταγγέλλοντας διαπλοκή κυβέρνησης – επιχειρηματία, απαντώντας ευθέως και με ιδιαίτερα ψηλούς τόνους, φέρνοντας όμως σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους βουλευτές του, που προσπαθούν να ζήσουν αρμονικά με τον επιχειρηματία στην ίδια περιοχή. Γι΄αυτό τον λόγο η «Α» επικοινώνησε με όλους σχεδόν τους βουλευτές του κόμματος στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και έβγαλε πολλά λαβράκια…
Καταρχάς θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού οι περιπτώσεις «γαλάζιων» βουλευτών που ύψωσαν ασπίδα στα όσα είπε ο Σαββίδης για τον Μητσοτάκη. Αφενός ο Θόδωρος Καράογλου, η Έλενα Ράπτη και ο Κώστας Κουκοδήμος (σ.σ. στη συνέντευξή του στην «Α»), αφετέρου ο Βασίλης Οικονόμου με τον Γιώργο Ορφανό. Ειδικά ο Β. Οικονόμου ήταν σκληρός διαμηνύοντας στον ομογενή επιχειρηματία ότι «πονηριές και μαγκιές δεν περνάνε στη Ν.Δ.», ότι «δεν μπορεί να κάνει το νέο Κοσκωτά που έβαζε μπροστά τον Ολυμπιακό» και ότι «δεν θα έρθουν εδώ οι ρώσικες παρέες να μας πουν τι θα κάνουμε».
Πιο διαλλακτικός και φροντίζοντας να τηρηθούν οι ισορροπίες ο Γ. Ορφανός είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ότι «ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Σαββίδης θα πετύχουν το στόχο τους. Ο Μητσοτάκης θα γίνει Πρωθυπουργός και ο Σαββίδης θα πάρει το πρωτάθλημα. Και φέτος θα μπορούσε να το πάρει. Βλέπετε ότι άρχισαν να τον φοβούνται τον ΠΑΟΚ». Συμπλήρωσε δε ότι «πρέπει να βρεθούν σε παράλληλη πορεία να συνεργαστούν. Είναι ικανός επιχειρηματίας ο Σαββίδης, κόσμος δουλεύει στις επιχειρήσεις του, η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδυτές. Ο δε Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος νικητής. Τώρα κάποιες αψιμαχίες, πάντα γίνονται. Όσο για τα καλά λόγια υπέρ του Τσίπρα από τον Σαββίδη όλοι οι επιχειρηματίες συνεργάζονται με την εκάστοτε κυβέρνηση».
Από ‘κει και πέρα το χάος ή καλύτερα η αφωνία. Ουδείς έχει βγει ανοιχτά να πάρει θέση υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μπορεί τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. να λένε ότι η στήριξη είναι δεδομένη, ωστόσο διαπιστώνει πολύ εύκολα κανείς ότι οι ισορροπίες αυτήν την περίοδο στη Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα εύθραυστες, ενώ είναι σίγουρα κομματάκι δύσκολο να είσαι βουλευτής τής Ν.Δ. σε μία περιοχή γεμάτη από ΠΑΟΚτσήδες που στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη δεν βλέπουν τη γιγάντωση μόνο του ΠΑΟΚ αλλά και της πόλης τους…
Οι «μητσοτακικοί», οι «ιβανικοί», τα απειλητικά mail και οι ιπτάμενες βαλίτσες…
Υπήρχαν βουλευτές τής Ν.Δ. που δεν βλέπουν θετικά το σφιχταγκάλιασμα κάποιων συναδέλφων τους με τον Ιβάν Σαββίδη εδώ και πολύ καιρό. Από τη μια ισχυρίζονται ότι έχουν ενημερώσει όλες σχεδόν τις ηγεσίες τής Ν.Δ. ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι badnews και, από την άλλη, είναι λογικό βουλευτές που έχουν σύμμαχο «τη φιλία» ενός επιχειρηματία αυτού του βεληνεκούς με τόσο κόσμο από πίσω του, να έχουν προβάδισμα στη μάχη του σταυρού.
Δεν είναι μάλιστα κρυφό ότι η κοινή ποντιακή καταγωγή τους έχει φέρει πολύ κοντά τον Σάββα Αναστασιάδη και τον Ιβάν Σαββίδη έχοντας πραγματοποιήσει και πολλές κοινές εμφανίσεις. Ιδιαίτερα καλή είναι και η σχέση του με τον Σταύρο Καλαφάτη, από την περίοδο μάλιστα που ήταν υπουργός.
Ο αστικός μύθος λέει πολλά, τα οποία είναι όλα μα όλα ελεγχόμενα. Το δεδομένο πάντως είναι ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της επίμαχης τροπολογίας που χαρίζει ουσιαστικά στον Ιβάν Σαββίδη 38 εκατομμύρια ευρώ, απουσίαζαν πολλοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σ. Αναστασιάδης, Στ. Καλαφάτης, Θ. Καράογλου, Κ. Γκιουλέκας είναι μερικοί από αυτούς που δεν βρίσκονταν στην ολομέλεια για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Όλοι τους πάντως συμφωνούν στο ότι δεν γνώριζαν τι θα συνέβαινε την Παρασκευή το πρωί με την ονομαστική ψηφοφορία και είχαν από την προηγούμενη ημέρα αποχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη….
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Τόσο απλά; Τόσο αθώα; Σίγουρα όχι, αν δει κανείς προσεχτικά τη συνέχεια:
Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο Πάνος Καμμένος είχε ισχυριστεί ότι «ο κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα στη συνέντευξη που έδωσε στον Antenna. Είπε ότι υπήρχαν μόνο δύο οι οποίοι δεν έστειλαν επιστολές και αναφερόταν στον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά. Έξι δεν έστειλαν επιστολές. Και οι άλλοι τέσσερις είναι βουλευτές Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν πλαστογραφημένα έγγραφα».
Αυτή ήταν η αφορμή για να υπάρξει κοινή τοποθέτηση των βουλευτών που απουσίαζαν: «Η τοποθέτηση του κ. Καμμένου για “πλαστογραφημένα έγγραφα βουλευτών της Ν.Δ.” που απουσίαζαν από την ψηφοφορία για τη φωτογραφική τροπολογία της κυβέρνησης, προστίθεται στις γνωστές φαντασιώσεις του εταίρου του κ. Τσίπρα», αναφέρουν.
Προσθέτουν δε: «Ας μην ψάχνει, λοιπόν, ο κ. Καμμένος για εσωτερικά προβλήματα στη Ν.Δ. Άλλωστε, πολλά έχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματός του, μετά μάλιστα και τη σημερινή του πιρουέτα για ταύτιση των ΑΝΕΛ με το “παλιό πατριωτικό ΠΑΣΟΚ”. Και για να μην επανέρχεται καθημερινά, του επισημαίνουμε ότι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος έχει ταχθεί κατά της συγκεκριμένης χαριστικής τροπολογίας».
Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπογράφουν τη συγκεκριμένη δήλωση είναι οι εξής: Σ. Αναστασιάδης, Στ. Καλαφάτης, Θ. Καράογλου, Κ. Γκιουλέκας, Γ.Καρασμάνης, Γ. Κασαπίδης, Ντ. Μπακογιάννη, Χρ. Σταϊκούρας, Απ. Βεσυρόπουλος, Κ.Κοντογιώργος, Κ. Κουκοδήμος, Κ. Τζαβάρας.
Ο αστικός μύθος που αναφέραμε πιο πάνω λέει ότι, εξ αφορμής αυτής της τοποθέτησης Καμμένου που έφερε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους από αυτούς να μιλήσουν με τον Ιβάν Σαββίδη να του εξηγήσουν τους λόγους που πρέπει να προβούν σε μια τέτοια τοποθέτηση ζητώντας παράλληλα να πέσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές. Μάλιστα, όταν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι στενοί του συνεργάτες είχαν γίνει αποδέκτες προτροπών από διάφορους βουλευτές του κόμματος να ρίξει και ο ίδιος τους τόνους μένοντας στον θεσμικό του ρόλο, η απάντηση που είχε δοθεί ήταν να «μείνετε απ’ έξω από αυτή την ιστορία. Ή θα δηλώσετε τη στήριξή σας στη Ν.Δ. με την οποία εκλέγεστε και στον πρόεδρό της ή θα μείνετε ουδέτεροι. Ο τρίτος δρόμος θα σας στείλει σπίτια σας», ήταν η απάντηση Μητσοτάκη…
Από εκείνη τη στιγμή συνέβησαν διάφορα. Λέει στην «Α» ένας εκ των βουλευτών της Ν.Δ.: «Μου έχουν στείλει δεκάδες, μην πω εκατοντάδες, mail που με απειλούν ότι θα προβούν σε άσεμνες ενέργειες αν δεν πάρω θέση υπέρ του Ιβάν Σαββίδη». Ένας άλλος βουλευτής είπε επίσης στην «Α»: «Ο Μητσοτάκης έπρεπε να μείνει στον θεσμικό του ρόλο. Αποκάλυψε στη Βουλή ότι η τροπολογία αφορούσε στη ΣΕΚΑΠ, άρα και τη διαπλοκή κυβέρνησης – Ιβάν, και έπρεπε να μείνει εκεί… Δεν κάνεις ισάξιο συνομιλητή σου έναν επιχειρηματία που σου έχει στείλει εξώδικο και έχει δείξει τις προθέσεις του και τις πολιτικές του προτιμήσεις…».
Άρχοντας της πόλης ο Ιβάν
Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, άρχοντας της πόλης είναι πλέον ο Ιβάν. Σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, πλήθος κόσμου –κυρίως φίλαθλοι του ΠΑΟΚ– τον αγκαλιάζουν και το μόνο που λείπει είναι κάποιος με εντολή να του ρίχνει ροδοπέταλα, όπως γινόταν με τους Ρωμαίους αυτοκράτορες. Βεβαίως, στον ποδοσφαιρικό τομέα έχει κάθε δίκιο να απολαμβάνει αυτές τις τιμές. Η «Α» σε σχετικά ρεπορτάζ είχε αναφέρει επί λέξει ότι «Αν τα σφάλματα του διαιτητή και του επόπτη στον τελικό έπρεπε να τιμωρηθούν με 5 χρόνια αθλητικής φυλάκισης, τότε ο διαιτητής Τριτσώνης που επίσης στον αγώνα τελικού Κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού – Αστέρα Τρίπολης προ δύο ετών, που από μισό μέτρο δεν είδε το πέναλτι του Μανιάτη, έπρεπε να “φάει” με τρις ισόβια…».
Άλλο όμως η ποδοσφαιρική ισχύς που επηρεάζει σίγουρα τους φιλάθλους, και άλλο η υπόδειξη ποιον να προτιμήσουν (Τρίπρα) και ποιος δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός (Κυριάκος). Κέρδισε λοιπόν ο Ιβάν έναν αγώνα, έστω και μ’ ένα οφσάιντ, μακροπρόθεσμα όμως θα έχει χάσει έναν άλλον αγώνα, στο πολιτικό τερέν, με τα «πέναλτι» των δηλώσεών του.

«Διπλός» γάμος υιού Σαββίδη, ΣΥΡΙΖΑ – Ιβάν…
Όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις ξέρουν πότε ακριβώς έγινε η μεταστροφή του Ιβάν και από «γαλάζιος» έγινε φανατικός «αριστερός». Ο Ιβάν ήταν ήδη δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις τής Ν.Δ. δεν έκαναν τίποτα για να ρυθμίσουν τα χρέη του ΠΑΟΚ. Αυτό το έκανε μέσα σε μία νύχτα η Φωτίου κατόπιν προτροπής –λέγεται– του Πάνου Καμμένου. Ουσιαστικά, η υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ότι αν πληρώσει «ντούκου» τα 11 εκατομμύρια ευρώ, του «σβήνει» τις προσαυξήσεις, τους τόκους και ό,τι παραπάνω θα έπρεπε να πληρώσει…
Ο Ιβάν δεν πέταξε τη σκούφια του, αλλά ήταν κάτι… από το «τίποτα» της προηγούμενης κυβέρνησης στο «κάτι» της καινούργιας… Και φτάνουμε στον Ιούνιο του 2016 που ο Ιβάν παντρεύει τον υιό του. Ποιοι ήταν εκεί; Απλά, όλοι. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μαζί με τη σύζυγό του Νατάσα Παζαΐτη, η οποία φορούσε μαύρο κοκτέιλ φόρεμα, με μήκος λίγο πάνω από το γόνατο και λεπτομέρεια από παγέτες στο μπούστο, έδειξε ότι διατηρεί μια πολύ καλή σχέση με τον Ελληνορώσο επιχειρηματία καθώς κάθισε στο τραπέζι της οικογένειας του Ιβάν Σαββίδη. Στο ίδιο τραπέζι καθόταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και η σύζυγός του Έλενα Τζούλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε από τη μία πλευρά τη σύζυγό του και από την άλλη τον Ιβάν, ενώ απέναντί του κάθισε το ζεύγος Πάνου Καμμένου.
Φυσικά, στη διάρκεια της βραδιάς από το τραπέζι του κ. Καραμανλή πέρασε κόσμος και κοσμάκης, καθώς όλοι ήθελαν να μιλήσουν μαζί του, ενώ η σύζυγός του Νατάσα Παζαΐτη (η οποία έχει φοιτήσει στο Λύκειο Ελληνίδων) έκλεψε τις εντυπώσεις στους ποντιακούς χορούς έχοντας δίπλα της τον βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη. Η οικειότητα ήταν εμφανής από τον τρόπο που διασκέδασε το ζεύγος Καραμανλή αλλά και από την άνεση που είχε ο πρώην πρωθυπουργός με τον ίδιο τον Ιβάν…
Το έτερο πολιτικό τραπέζι της δεξίωσης του γάμου περιλάμβανε τους τοπικούς πολιτικούς της πόλης. Ήταν εκεί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, οι «γαλάζιοι» βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης και Σίμος Κεδίκογλου, η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης. Στην κουβέντα ακούστηκαν πολλά, με πιο χαρακτηριστικό το πείραγμα που έκανε ο κ. Καλαφάτης στον γνωστό γυναικοκατακτητή Σίμο Κεδίκογλου. «Δήμαρχε, από εδώ ο Έλληνας Τζορτζ Κλούνεϊ», είπε, συστήνοντας τον κ. Κεδίκογλου στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Στο διπλανό τραπέζι είχαν πιάσει θέση ο βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης, ο μεγαλοεπιχειρηματίας και ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ Δημήτρης  Μελισσανίδης, ο οποίος κάποια στιγμή συνομίλησε με τον Κώστα Καραμανλή, και ο Σάββας Καλεντερίδης.
Κάπου εδώ με τον περισσότερο κόσμο να έχει αποχωρήσει και με το τραπέζι του Ιβάν να έχει πάρει φωτιά με τις συζητήσεις, ο Ιβάν εξέφρασε το παράπονό του για τις κινήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά. Κάπως έτσι δικαιολογείται και η απουσία των «σαμαρικών».
Ο Καραμανλής δεν μίλησε και απλά χαμογέλασε όταν άκουσε τον Πάνο Καμμένο να τα «ρίχνει» στη Ν.Δ., ο οποίος φέρεται να είπε στον Ιβάν «είναι άχρηστοι. Μόνο με μένα και τον Αλέξη θα μπορέσεις να συνεννοηθείς», υπενθυμίζοντάς του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος του έκαναν τη ρύθμιση για τον ΠΑΟΚ… Ο Ιβάν ήταν σκεπτικός λέγοντας κάτι για τη Ν.Δ… Πριν προλάβει να ολοκληρωθεί η «μετάφραση» ο Καμμένος πετάχτηκε και είπε φωναχτά: «Ποια Ν.Δ., τη Ν.Δ. την έχεις εδώ δίπλα σου. Έχεις δίπλα σου τον Καραμανλή κι εσύ μιλάς για τη Ν.Δ.; Αυτός ήταν, είναι και θα είναι η Ν.Δ.», κατέληξε, κάνοντας τον Κώστα Καραμανλή να τραντάζεται από το γέλιο και τους υπόλοιπους να συμφωνούν κάνοντας θόρυβο με επιφωνήματα, χτυπώντας το τραπέζι και παλαμάκια…
Αυτό ήταν αρκετό. Ο γάμος είχε επιτευχθεί με κουμπάρο τον Πάνο Καμμένο και μάρτυρες τον Κώστα Καραμανλή και πλειάδα βουλευτών του κόμματος. Η συνέχεια είναι γνωστή: Όπου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και ο Σαββίδης πρώτος. Τηλεοπτικές άδειες, ΔΟΛ, Alpha, ΙΡΙΣ, Άργος, Έθνος, ΟΛΘ, Σουρωτή, επίθεση σε Κυριάκο, ύμνοι για τον Αλέξη, και διάφορα άλλα, είναι «πλάτη» που έχει βάλει –μέχρι σήμερα– ο Ιβάν στους νέους πολιτικούς του φίλους.
http://www.iapopsi.gr