26 Απρ 2017

«Κουκουλώνουν» σκανδαλωδώς υποθέσεις διαφθοράς με εμπλεκόμενους ιδιώτες, αιρετούς και υπαλλήλους

Την οδό του «κουκουλώματος» με την βοήθεια υπηρεσιακών παραγόντων του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας, πήραν σκανδαλωδώς δύο πρωτοφανείς υποθέσεις
διαφθοράς στον δήμο του Πύργου Ηλείας με πρωταγωνιστές ιδιώτες, αιρετούς και υπαλλήλους.
Του Μάκη Νοδάρου
Έντονη οσμή διαπλοκής αναδύεται μέσα από το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας καθώς υπάλληλοί του φέρονται να «έθαψαν» επί μήνες στα συρτάρια τους, άγνωστο με τίνος εντολή, δύο καραμπινάτες υποθέσεις διαφθοράς και αρπαγής δημοσίου χρήματος που σχετίζονταν με την λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων στον δήμο Πύργου Ηλείας επί δημαρχίας Μάκη Παρασκευόπουλου, επιστήθιου φίλου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας του ΣΔΟΕ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου και Νοτίων Ιονίων Νήσων που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Αθηνών στις 9 Μαρτίου 2017, περιγράφει λεπτομερώς και αποκαλύπτει ότι οι δύο προκλητικές υποθέσεις διαφθοράς που είχαν εντοπίσει οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ στον δήμο Πύργου Ηλείας μετά από εισαγγελική εντολή και είχε αποκαλύψει τον Φεβρουάριο του 2016 το περιοδικό Hot Doc, κινδυνεύουν άμεσα με παραγραφή!
Η τρισέλιδη αναφορά διαβιβάστηκε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που πραγματοποιεί η Εισαγγελία Αθηνών μετά από μηνυτήρια αναφορά του πρώην δημάρχου Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλου κατά των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Μάκη Νοδάρου μετά από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του περιοδικού Hot Doc που αναφερόταν στην περίεργη τύχη των δύο υποθέσεων διαφθοράς. Σε αυτή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι κατά την διαδικασία του ελέγχου στον άνω δήμο, διαπιστώθηκαν παραλήψεις και παραβάσεις που τον αφορούσαν και οι οποίες αποτυπώνονται στα δύο Υπηρεσιακά Σημειώματα Ελέγχου (133/30-3-2015 και 915/16-10-2015).
Η πρώτη περίπτωση αφορούσε τη λήψη στη χρήση 2009 σε δύο περιπτώσεις μερικώς εικονικών ως προς την συναλλαγή φορολογικών στοιχείων χωρίς να είναι εφικτό να προσδιοριστεί η αξία της εικονικότητας, συνολικής αξίας 743.160,15 ευρώ με εκδότη αυτών τον γνωστό υπόδικο για κακουργήματα εργολάβο Θεόδωρο Καράμπελα που διαχειριζόταν επί μεγάλο χρονικό διάστημα τα απορρίμματα με απευθείας αναθέσεις! 
Ο εργολάβος σε συμπληρωματική ένορκη κατάθεση είχε καταθέσει ότι είχε χρησιμοποιηθεί από τον δήμαρχο και τα στελέχη της δημοτικής αρχής του Πύργου Ηλείας, προκειμένου αυτοί να εισπράξουν πάνω από 700 χιλιάδες ενώ ο ίδιος πληρώθηκε μόλις με 122.000 ευρώ. Η ανάθεση της εργολαβίας στο πρόσωπό του είχε σκοπό να μπορέσουν να εξασφαλίσουν το ποσό των 850.000 ευρώ γιατί όπως του είχαν πει «είχαν έλλειμμα πάνω από 500.000 ευρώ στο Δήμο».
Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε τη λήψη στη χρήση ξανά του 2009 σε τρεiς περιπτώσεις, εικονικών ως προς το σύνολο της συναλλαγής, φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 946.000 ευρώ με εκδότη αυτών την RUM EUROPE – TEXNIKH ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ με έδρα τον Ορχομενό Βοιωτίας. Η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να είχε πωλήσει εικονικά στον δήμο Πύργου τον δεμματοποιητή απορριμμάτων. Στην έρευνα που ακολούθησε βρέθηκε ο σειριακός αριθμός του πολύπλοκου μηχανήματος να έχει αλλοιωθεί με ηλεκτροκόλληση η οξύ…
Το σκάνδαλο και στις δύο περιπτώσεις είναι –όπως είχε επισημάνει σε ρεπορτάζ του και το περιοδικό Hot Doc– ότι ενώ είχαν εκδοθεί από τους αρμόδιους ελεγκτές του ΣΔΟΕ τα Υπηρεσιακά Σημειώματα Ελέγχου, δεν έγινε το ίδιο με και με τις Εκθέσεις Ελέγχου οι οποίες συντάχθηκαν μόνο για τους ιδιώτες αλλά ουδέποτε για τον δήμο του Πύργου με συνέπεια να παραμένουν μέχρι σήμερα στο απυρόβλητο τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στα δύο οικονομικά σκάνδαλα. Και το κυριότερο απ' όλα όπως επισημαίνεται στο τελευταίο έγγραφο του ΣΔΟΕ, να κινδυνεύουν με παραγραφή οι δύο υποθέσεις.
Όπως λένε στο koutipandoras.gr υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, βάσει του κανονισμού και της σχετικής νομοθεσίας, όταν καταλογίζονται παραβάσεις από το ΣΔΟΕ εκδίδεται Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελέγχου (ΥΣΕ). Μετά από αυτό και σε χρονικό διάστημα το πολύ τριών μηνών, ακολουθεί η Έκθεση Ελέγχου προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ του ελεγχόμενου που καταλογίστηκαν οι παραβάσεις προκειμένου αυτή να βεβαιώσει τις σχετικές παραβάσεις και να κληθεί ο ελεγχόμενος να καταβάλει τα σχετικά πρόστιμα. Παράλληλα ενημερώνεται και ο Εισαγγελέας που έχει δώσει την σχετική εντολή έρευνας και ελέγχου.
Η σκανδαλώδης μη έκδοση των Εκθέσεων Ελέγχου για τον δήμο Πύργου, οδήγησε τις δύο υποθέσεις στις 20 Δεκεμβρίου 2016 , μαζί με εκατοντάδες άλλες στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με κίνδυνο παραγραφής! Το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδος στο έγγραφό του προς την Εισαγγελία Αθηνών, που υπογράφει η αναπληρωτής προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αικατερίνη Λάμπρου, επικαλείται γι' αυτή την εξέλιξη την μετακίνηση των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ από την Ειδική Γραμματεία της Υπηρεσίας προς άλλες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ μεταξύ των οποίων και εκείνοι που χειρίστηκαν τις δύο υποθέσεις .
Το ανωτέρω επίσημο έγγραφο της εν λόγω υπηρεσίας, επιβεβαιώνει απόλυτα την έρευνα και το δημοσίευμα του περιοδικού Hot Doc. Παράλληλα όμως προκαλεί και επίσημα πλέον σοβαρά ερωτηματικά ως προς το σκέλος του χειρισμού των δύο υποθέσεων από τους αρμόδιους του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι αντί να εκδώσουν και να στείλουν στις δικαστικές Αρχές τις δύο Εκθέσεις Ελέγχου για τις ευθύνες των εμπλεκομένων του δήμου Πύργου, προτίμησαν για άγνωστους λόγους και παραβαίνοντας τα καθήκοντά τους να τις κρατήσουν επί μήνες κλειδωμένες στα συρτάρια τους και να τις στείλουν στην ΓΓΔΕ μαζί με χιλιάδες άλλες παρότι γνώριζαν ότι κινδυνεύουν με παραγραφή.  
       http://www.koutipandoras.gr