27 Μαρ 2017

Η... παραίτηση Ράικου λίγο πριν φύγει

Τριπλή έρευνα κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς, που ξαφνικά τα βρόντηξε. Στη θέση της αδέκαστη δικαστικός!
Τριπλή έρευνα, η οποία θα ρίξει άπλετο φως σε μια υπόθεση που προκάλεσε σάλο αλλά και πλήθος ερωτημάτων, αναμένεται να ...
ξεκινήσει εντός των ημερών για την «υπόθεση Ράικου», όσα δηλαδή έγιναν πριν και μετά την επιστολή παραίτησης της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς.

Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τη θέση της κυρίας Ράικου θα πάρει μία σκληρή και αδέκαστη εισαγγελέας, που χαίρει της εκτίμησης του κλάδου της και όχι μόνο, ενώ οι διαδικασίες για τη διαδοχή έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ο αχός της δημοσιότητας που προκαλεί η παραίτηση μιας προβεβλημένης εισαγγελέως σκέπασε βέβαια τον θόρυβο που προκαλείται στα κλιμάκια της Δικαιοσύνης από τις καταγγελίες (οι οποίες επίσης θα τεθούν υπό έρευνα) μιας άλλης σημαντικής δικαστικής λειτουργού, της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα.

Η ανακρίτρια κατήγγειλε ότι σημαντικά έγγραφα για την υπόθεση Παπαντωνίου - Λιακουνάκου σχετικά με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα παρέμεναν ανεξήγητα στα γραφεία της κυρίας Ράικου και δεν εστάλησαν στην ίδια που διενεργεί ανάκριση για την υπόθεση.

Πρόκειται για 250.000 έγγραφα, τα οποία δεν έφτασαν στο ανακριτικό γραφείο, αλλά και δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές που κατασχέθηκαν στο γραφείο του Θωμά Λιακουνάκου και σύμφωνα με πληροφορίες όχι μόνο δεν είχαν αποσταλεί στην ανακρίτρια αλλά δεν είχαν καν ανοιχτεί, ώστε να γίνει επεξεργασία των στοιχείων που περιείχαν. Το έγγραφο αίτημα της κυρίας Ζαμανίκα εστάλη στις 24 Ιανουαρίου και τα έγγραφα εστάλησαν σε αυτήν από την κυρία Ράικου στις 27 Ιανουαρίου.

Ομως σύμφωνα με πληροφορίες είχαν προηγηθεί πολύμηνες τηλεφωνικές οχλήσεις από την πλευρά της ανακρίτριας, χωρίς ανταπόκριση. Μάλιστα η δικογραφία για την υπόθεση της είχε αποσταλεί τον Ιούλιο του 2016 και επτά μήνες μετά δεν είχε το σύνολό της στα χέρια της.
Ετσι στις 31 Ιανουαρίου έστειλε την αναφορά της στον αρμόδιο εισαγγελέα, επόπτη ανακρίσεων δικαστηρίων, Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Εκείνος, όπως φαίνεται, την κράτησε στο συρτάρι του σχεδόν δύο μήνες, ενώ μπορούσε είτε να τη διαβιβάσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να κριθεί αν θα πρέπει να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία, είτε να τη διαβιβάσει στην Επιθεώρηση Δικαστηρίων, με εισήγηση, αν αυτό πίστευε, να τεθεί στο αρχείο. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν κίνησε τη διαδικασία, φέρεται ότι απάντησε ότι πρόκειται για «προσωπικό έγγραφο»!

Χρονικά ορόσημα
Η επιστολή παραίτησης Ράικου, που εστάλη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, έχει τρία χρονικά ορόσημα, τα οποία προφανώς συνδέονται άρρηκτα με την υπόθεση:
• Εστάλη με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, η οποία όμως δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα (η επιστολή εστάλη την Παρασκευή). Αρκούσε να παίξει το διαφημιστικό σποτ της εφημερίδας (χωρίς καμία λεπτομέρεια για το περιεχόμενο) για να παραιτηθεί η εισαγγελέας. Είναι δε η πρώτη φορά που εισαγγελέας παραιτείται εξαιτίας δημοσιεύματος.

• Υποβλήθηκε λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας της, η οποία θεωρούνταν απίθανο να ανανεωθεί. Πρώτον, γιατί και οι δύο τοποθετήσεις της το 2013 και το 2016 από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (επί δύο διαφορετικών κυβερνήσεων) πέρασαν με οριακή πλειοψηφία 6-5, γεγονός μη σύνηθες για τοποθέτηση δικαστικού λειτουργού σε θέση ευθύνης. Δεύτερον, γιατί πάγια τακτική είναι να μην παραμένουν στην ίδια θέση επί μακρόν οι ίδιοι δικαστές και εισαγγελείς στις ίδιες θέσεις ευθύνης.
• Εστάλη λίγες ημέρες μετά την υποβολή ερωτήματος από τον αρμόδιο υπουργό για την πλήρωση της θέσης εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, αφού έληγε η θητεία της.
http://www.dimokratianews.gr/content/73388/i-paraitisi-raikoy-ligo-prin-fygei