28 Μαρ 2017

Διπλή πειθαρχική έρευνα για τις καταγγελίες Ράικου-Ζαμανίκα

Πειθαρχική έρευνα διετάχθη από τον Άρειο Πάγο μετά τις καταγγελίες της προϊσταμένης του τμήματος Διαφθοράς Ελένης Ράικου, οι οποίες οδήγησαν στην παραίτησή της, αλλά και μετά τα όσα καταλόγιζε στην αναφορά της η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα,
υποστηρίζοντας ότι η συνάδελφός της εισαγγελέας δεν της απέστειλε κρίσιμα έγγραφα που αφορούσαν στις δικογραφίες με κεντρικά πρόσωπα τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο.
Με ανακοίνωση του γραφείου της προέδρου του Αρείου Πάγου, επισημαίνεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε ήδη αποστείλει έγγραφο για την αντικατάσταση της κ. Ράικου από τις 16 Μαρτίου, αφού η θητεία της λήγει τον Μάιο, με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να συνεδριάζει στις 11 Μαίου για την επιλογή του αντικαταστάτη της. 
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ήδη έχουν κληθεί από τα αρμόδια θεσμικά όργανα να καταθέσουν τόσο η ανακρίτρια Η. Ζαμανίκα όσο και ο εποπτεύων των ανακρίσεων εισαγγελέας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, στον οποίο η πρώτη υπέβαλλε αναφορά, ενημερώνοντας για τις ελλείψεις που συνάντησε στις δικογραφίες που της διαβίβασε η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, γεγονός που προκάλεσε άλλωστε και την αντίδραση της. 
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ζαμανίκα στην αναφορά της υποστήριξε ότι δεν της εστάλησαν κρίσιμα κατασχεθέντα έγγραφα από κατ' οίκον έρευνα που έγινε στο σπίτι του προέδρου της Thales International Grece, τα οποία αριθμούν τουλάχιστον 250.000 σελίδες, και τα οποία δεν αξιολογήθηκαν νομικά, κατά την άσκηση της ποινικής δίωξης για την υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος των φρεγατών. Ελλείψεις όμως παρουσιάστηκαν και στην υπόθεση της δικογραφίας των ελικοπτέρων NHI90.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση από το γραφείο της προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλικής Θάνου έχει ως εξής:
Με αφορμή τον δημιουργηθέντα θόρυβο εξαιτίας της δήλωσης παραίτησης της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και της αναφοράς της ανακρίτριας του Ν. 4022/2011, θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:
1) Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, λόγω της επικείμενης λήξεως της θητείας της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, είχε ήδη αποσταλεί ερώτημα, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή προς τον Άρειο Πάγο (εισερχόμενο στον Άρειο Πάγο 16-3-2017), για την αντικατάσταση ή μη αυτής και εντός των επομένων ημερών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει επί του εν λόγω θέματος.
2) Ο ορισμός Εισαγγελικού Λειτουργού, ως Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι, κατά νόμο, το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα Εισαγγελέως, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αντικειμενικά όπως η διάρκεια του ήδη υπάρχοντος χρόνου θητείας, η επίδοση και η απόδοση στην άσκηση των καθηκόντων κλπ.
3) Κλήθηκαν ήδη από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου τόσον η ανακρίτρια, καθώς και ο επόπτης ανακριτών, να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς της ανακρίτριας, για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναφερόμενες σ’ αυτήν παραλείψεις. Ομοίως θα ελεγχθούν τα καταγγελλόμενα από την Εισαγγελέα Διαφθοράς.