27 Μαρ 2017

ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ – «Λυπητερή» για τις οφειλές της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ έδωσε ο Τραμπ στη Μέρκελ

Merkel_Trump_NATO
Λογικά έμεινε άφωνη η Άνγκελα Μέρκελ, όταν στην πρόσφατη συνάντησή τους επί αμερικανικού εδάφους, ο Ντόναλντ Τραμπ της παρουσίασε έναν λογαριασμό κοντά στα 350 δισεκατομμύρια ευρώ για τα χρήματα που ...
χρωστάει η Γερμανία στο ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρέδωσε το λογαριασμό στη Γερμανίδα καγκελάριο στη διάρκεια των ιδιωτικών τους συνομιλιών στην Ουάσινγκτον, κίνηση που χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» ένας Γερμανός υπουργός, όπως ανέφεραν οι Κυριακάτικοι Τάιμς επικαλούμενοι πηγές στη γερμανική κυβέρνηση. «Πίσω από τέτοιες απαιτήσεις κρύβεται η προσπάθεια να προκαλέσεις την άλλην πλευρά, αλλά η καγκελάριος το αντιμετώπισε ψύχραιμα και δεν πέφτει στην παγίδα τέτοιων προκλήσεων», είπε ο υπουργός.
Στις συνομιλίες αυτές ο Τραμπ επιβεβαίωσε την αμερικανική δέσμευση στο ΝΑΤΟ, αλλά κατήγγειλε τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες αρκετών συμμάχων. «Πολλά κράτη χρωστούν ακόμη πολλά χρήματα από προηγούμενα χρόνια», είπε ο Τραμπ. Επαίνεσε όμως τους Γερμανούς που δεσμεύτηκαν μεσοπρόθεσμα να εκπληρώσουν τον όρο που συμφωνήθηκε στο ΝΑΤΟ οι αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών να φθάνουν το 2% του ΑΕΠ τους.
Ο Τραμπ υπολόγισε και τόκουςΑλλά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Μέρκελ ο Τραμπ πήγε ένα βήμα παραπέρα. Υπολόγισε πόσο υπολείπεται η Γερμανία σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να είχε διαθέσει απ’ το 2002 σε αμυντικές δαπάνες και πρόσθεσε και τόκους. Οι Αμερικανοί δικαιολόγησαν την κίνηση αυτή λέγοντας ότι ο προκάτοχος της Μέρκελ, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε υποσχεθεί το 2002 υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες.
Ο λογαριασμός των περίπου 350 δισ ευρώ που αξιώνει ο Τραμπ υπερβαίνουν σαφώς τα ετήσια φορολογικά έσοδα του γερμανικού κράτους. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τα φετινά έσοδα απ’ τους φόρους θα φθάσουν τα 329 δισ ευρώ, εκ των οποίων το υπουργείο Άμυνας λαμβάνει το 11,5%, δηλαδή κάπου 38 δισ ευρώ.
Την επομένη της επίσκεψης της Μέρκελ στην Ουάσιγκτον ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter ότι η Γερμανία χρωστά «τεράστια ποσά» στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
http://www.crashonline.gr