26 Φεβ 2017

Το Χόλιγουντ κάλεσε στην τελετή των Όσκαρ δύο τζιχαντιστές διασώστες από τη Συρία

Δύο εκπρόσωποι των Λευκών Κρανών, της ομάδας ισλαμιστών διασωστών που συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα και δρουν στις περιοχές που ελέγχουν οι ισλαμιστές στη Συρία, αναμένονταν την Κυριακή το βράδυ στην τελετή απονομής των Όσκαρ στο Λος Άντζελες.

Ναι, το ανεγκέφαλο Χούλιγουντ κάλεσε στην τελετή Όσκαρ τζιχαντιστές διασώστες, γιατί μέχρι εκεί φτάνει το «ακατοίκητό» τους από τις «καταχρήσεις» και το λάιφσταιλ.
Οι δύο τζιχαντιστές διασώστες όμως ενημέρωσαν ότι δεν θα τα καταφέρουν να μεταβούν στις ΗΠΑ, επικαλούμενοι την επιτακτικότητα της δουλειάς τους και ένα διαβατήριο που δεν έγινε αποδεκτό.
«Ήταν προγραμματισμένο ο Ράεντ Σάλεχ, αρχηγός των Λευκών Κρανών, και ο Χάλεντ Χατίμ, ένας διασώστης που μαγνητοσκόπησε πολλές συγκλονιστικές σκηνές διάσωσης μετά τους βομβαρδισμούς στη Συρία, να παρίστανται στη βραδιά των Όσκαρ όπου η οργάνωσή τους αποτελεί το θέμα του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «The White Helmets» («Τα Λευκά Κράνη») του σκηνοθέτη Ορλάντο φον Άινζιντελ, υποψήφιου για Όσκαρ στην κατηγορία αυτή.
Δηλαδή, είναι υποψήφια για όσκαρ μια ταινία που διασπείρει την προπαγάνδα της Αλ Κάιντα. Λεπτομέρειες φυσικά αυτά για τους «φιλελέ» κουλτουριάρηδες.
«Έπειτα από τρεις ημέρες στο αεροδρόμιο, δεν μου επετράπη να πάω στα Όσκαρ. Είχα αμερικανική βίζα αλλά το διαβατήριό του δεν έγινε αποδεκτό. Λυπηρό, αλλά έχω δουλειά να κάνω εδώ», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter το Σάββατο ο Χατίμπ, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη.
«Χρειάζονται έγκυρα έγγραφα για να ταξιδέψει κανείς στις ΗΠΑ», σχολίασε εκπρόσωπος της αμερικανικής Αρχής Μετανάστευσης όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Νωρίτερα σε άλλο μήνυμα στο Twitter, o Χατίμπ είχε κάνει λόγο για αύξηση της δουλειάς προκειμένου να εξηγήσει την ακύρωση του ταξιδιού του στις ΗΠΑ:
«Πήρα αμερικανική βίζα αλλά δεν θα παραστώ στην τελετή των Όσκαρ λόγω του κατεπείγοντος της αποστολής μας. Η προτεραιότητά μας είναι να βοηθάμε τον κόσμο».
«Έπρεπε να ταξιδέψω την Τρίτη, αλλά υπήρχε πολλή δουλειά εξαιτίας των βομβαρδισμών. Επιπλέον, δουλεύω για την παραγωγή ενός άλλου φιλμ για τα Λευκά Κράνη που αναμένεται να είναι έτοιμο σε δύο εβδομάδες», είχε δηλώσει νωρίτερα στο AFP.
Ο Σάλεχ είχε επικαλεστεί τους ίδιους λόγους όταν ρωτήθηκε τηλεφωνικά από το AFP: «Δεν θα πάω λόγω της πίεσης της δουλειάς που οφείλεται στην κλιμάκωση από τις κυβερνητικές δυνάμεις των βομβαρδισμών στις επαρχίες Ντεράα, Χομς και Δαμασκού».
Επί εβδομάδες οι διασώστες της Αλ Κάιντα δεν θα μπορούσαν να παραστούν στην τελετή στο Λος Άντζελες λόγω του διατάγματος που υπέγραψε στις 27 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Τραμπ απαγορεύοντας για τρεις μήνες την είσοδο όλων των Σύρων στις ΗΠΑ.
Ωστόσο στις 9 Φεβρουαρίου, αμερικανικό εφετείο επικύρωσε την αναστολή της εφαρμογής του διατάγματος, επιτρέποντας έτσι τη χορήγηση βίζας για τους διασώστες της Αλ Κάιντα.
Στις 18 Φεβρουαρίου, ο Σάλεχ είχε εκφράσει ικανοποίηση που πήρε βίζα για τον ίδιο και τον συνάδελφό του.
Οι ΗΠΑ, από ό,τι αντιλαμβάνεστε, δίνουν βίζες στους διασώστες της Αλ Κάιντα εάν το ζητήσει το Χόλιγουντ και όλο το σύστημα, μαζί και το Χόλιγουντ, βγάζουν τρελό τον Τραμπ.
Από την ίδρυσή του το 2013, με δυτική οικονομική βοήθεια και δυτικούς εκπαιδευτές, το σώμα των διασωστών αυτών αριθμεί 3.000 έμμισθους εθελοντές και δηλώνει ότι έχει σώσει περισσότερες από 78.000 ζωές. Το νούμερο βεβαίως είναι τραβηγμένο από τα… μηδενικά. Το όνομά τους προήλθε από τα λευκά κράνη που φορούν τα μέλη του.
Μιντιακοί ακτιβιστές που βρίσκονται είτε στη φιλοκυβερνητική πλευρά είτε απέναντι στους ισλαμιστές έχουν αποδείξει πώς τα «Λευκά Κράνη» σκηνοθετούν ψεύτικα βίντεο που δείχνουν νεκρά παιδιά και αμάχους, πώς μέλη τους οπλοφορούν και παράλληλα μάχονται με τζιχαντιστικές οργανώσεις, ενώ υπάρχει και ένα συγκλονιστικό βίντεο που ένας διασώστης δηλώνει στην κάμερα ότι σώζει μονάχα εξεγερμένους και πετά τους κυβερνητικούς στα σκυλιά.
http://www.tribune.gr