26 Φεβ 2017

Με «λογαριασμό» μέτρων καταφθάνουν στην Αθήνα οι δανειστές

Με συγκεκριμένο «λογαριασμό» μέτρων καταφθάνουν την Τρίτη στην Αθήνα οι δανειστές, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις που έχουν γίνει ανάμεσα στις δύο πλευρές.   
Η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης....
και δανειστών εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση και το μόνο «όπλο» των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργο Χουλιαράκη είναι η υπεραπόδοση των εσόδων.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Χουλιαράκης υποστηρίζει πως η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς θα μεταθέσει την πίεση από την ελληνική πλευρά στην πλευρά των πιστωτών, ώστε να κάνουν όσα απαιτούνται προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Άλλωστε και οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει πως χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια στο τρίτο Μνημόνιο και στη χρηματοδότηση της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ προϋποθέτει την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.
Εάν κλείσει γρήγορα η συμφωνία η Γερμανία και η Ολλανδία δεν θα έχουν κανένα πρόσχημα να καθυστερήσουν την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης, αν θέλουν να συμμετάσχει το Ταμείο, σύμφωνα με τον υπουργό.

Εύσημα από τον υφυπουργό του Σόιμπλε

Στο μεταξύ το Βερολίνο δια στόματος του υφυπουργού Οικονομικών εκτίμησε πως «είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει συμφωνία με το ΔNT η οποία να μην απαιτεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Ωστόσο, σε συνέντευξη στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο DLF ο χριστιανοδημοκράτης Γενς Σπαν ισχυρίστηκε πως «σε τελευταία ανάλυση το θέμα δεν είναι αυτή τη στιγμή το θέμα του χρέους, αλλά το πώς θα επιτευχθεί ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός, ο οποίος τόνισε επίσης ότι «η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».
Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι «πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι η σημερινή κυβέρνηση έκανε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί. Η συζήτηση όμως γύρω από ένα ενδεχόμενο κούρεμα τους ελληνικού χρέους θα θεωρείτο ως αδικία από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία».

Τι μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Όμως, το «μάρμαρο» αναμένεται να πληρώσουν για ακόμη μία φορά τα συνήθη υποζύγια.
Ο Χρηστός Σπίρτζης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προσφέρει μέχρι και 14η σύνταξη σε όσους πληγούν από τα δημοσιονομικά μέτρα που θα φέρει η συμφωνία με τους δανειστές, εφόσον επιτευχθούν τα απαιτούμενα πλεονάσματα.
Στο στόχαστρο των πιστωτών βρίσκονται η μείωση του αφορολόγητου ορίου και οι υπόλοιπες φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει μετά τις απανωτές καταργήσεις.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνουν επίσης το επίδομα θέρμανσης, οι ιατρικές δαπάνες και η παρακράτηση φόρου.
Ακόμη σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, που σήμερα παρέχεται υπό προϋποθέσεις (εισοδηματικά κριτήρια, επιφάνεια κατοικίας) έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εξετάζεται αυτές να περιοριστούν και να αφορούν λιγότερους φορολογούμενους.
http://www.efsyn.gr/