26 Φεβ 2017

Σκληρή γραμμή από τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια!

Ερχεται «βροχή» από καταγγελίες σε όσους οφειλέτες δεν ήταν συνεργάσιμοι και δεν απάντησαν ούτε στην τρίτη επιστολή που έλαβαν και σε όσους θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές 
Αντιμέτωποι με διαταγές πληρωμής,
κατασχέσεις, ακόμα και πλειστηριασμούς θα βρεθούν χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια το αμέσως προσεχές διάστημα. Οι τράπεζες φαίνονται αποφασισμένες να σκληρύνουν τη στάση τους, προκειμένου να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Ετσι, κατά τη διάρκεια της άνοιξης αναμένεται «βροχή» από καταγγελίες «κόκκινων» δανείων. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν σε ένδικα μέσα τόσο κατά των οφειλετών που κρίθηκαν μη συνεργάσιμοι -επειδή δεν απάντησαν ούτε στην τρίτη επιστολή που έλαβαν από τις τράπεζες- όσο και κατά των οφειλετών που έχουν καταταγεί πλέον στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Χιλιάδες δανειολήπτες θα πρέπει να ετοιμαστούν το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουν μια ιδιαίτερα επιθετική στάση από τις τράπεζες, ειδικά μετά την αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων τον Ιανουάριο, με συνέπεια τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να έχουν ξεπεράσει εκ νέου τα 107 δισ. ευρώ! Υπό την πίεση του SSM για περιορισμό από φέτος των ανοιγμάτων τους, που ήδη φτάνουν το 45% των συνολικών χορηγήσεων επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, οι τράπεζες ρίχνουν πλέον στο τραπέζι όλα τα ένδικα μέσα. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, τους προσεχείς μήνες οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων να βρίσκονται συνεχώς στην ημερήσια διάταξη.

Ο στόχος
Στόχος είναι να αυξηθούν οι καταγγελίες δανείων και η προσφυγή των τραπεζών σε ένδικα μέσα, και το ποσοστό των μη καταγγελθέντων δανείων να υποχωρήσει στο 1%-7% τον Δεκέμβριο του 2019, από 6%-26% που ήταν τον Ιούνιο του 2016. Η άσκηση ένδικων μέσων επιδιώκεται να κινείται από 87% έως 100% καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου έως το 2019. Μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες, λοιπόν, και οφειλέτες που αποδεδειγμένα έχουν αλλά δεν πληρώνουν αναμένεται να περάσουν δύσκολα τους επόμενους μήνες. Οσοι έχουν λάβει τρεις επιστολές από τις τράπεζες για ρύθμιση των οφειλών τους και τις αγνόησαν καταχωρίζονται ως μη συνεργάσιμοι. Η τράπεζα εντός των επόµενων 12 µηνών μπορεί να προχωρήσει στον πλειστηριασµό του ακινήτου που αποτελεί ενέχυρο για το δάνειο.
Εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα έχουν αγνοήσει τα τρία ραβασάκια των τραπεζών τέσσερις στους 10 δανειολήπτες, εκ των οποίων η πλειονότητα άφορα όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια που δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις. Πρόκειται για τα προσωπικά δάνεια, τα καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες. Ομως, και για αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία διεκδίκησης από τις τράπεζες, θα αναζητηθούν τυχόν περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη. Στους οφειλέτες αυτούς περιλαμβάνονται πάντως και οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι οι δύο στους 10 από όσους έλαβαν ειδοποίηση από τις τράπεζες.

Ο κλοιός θα σφίξει ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι θα παρακάμψουν τις αντιδράσεις πολιτών και την αποχή των συμβολαιογράφων και θα επιτρέψουν τη διενέργεια πλειστηριασμών με το πάτημα ενός κουμπιού. Ολες οι αιτήσεις, προσφορές, εγγυητικές επιστολές κ.λπ. θα υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο και η σχετική διαδικασία πλειοδοσίας θα διεξάγεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία κανενός από τους σχετικούς παράγοντες (επισπεύδοντες, οφειλέτες, πλειοδότες κ.λπ.), με συνέπεια να μπορούν να συμμετέχουν στους πλειστηριασμούς ενδιαφερόμενοι ακόμα και από το εξωτερικό. Η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία τον Μάρτιο και σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα τεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού περίπου 2.000 ακίνητα.
Οι σκέψεις

Παράλληλα, οι διοικήσεις των τραπεζών σκέφτονται να προχωρήσουν στην καταγγελία μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Ολο το προηγούμενο διάστημα έγινε το «ξεσκαρτάρισμα» των υποθέσεων και εντοπίστηκαν αυτές όπου δεν φαίνονται περιθώρια συνεννόησης με τους βασικούς μετόχους. Ετσι, τις επόμενες εβδομάδες η πίεση από την πλευρά των τραπεζών θα ενταθεί, με σκοπό την εφαρμογή μέτρων άμεσης απόδοσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα δάνεια που θα καταγγελθούν αφορούν μεγάλες και γνωστές επιχειρήσεις, οι μέτοχοι των οποίων δεν πληρώνουν εδώ και καιρό τα δάνειά τους. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι εν λόγω επιχειρηματίες διαθέτουν σημαντική κινητή και ακίνητη περιουσία και έχουν βγάλει εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό, κάτι που αντικρούει τα επιχειρήματά τους περί οικονομικής αδυναμίας να φανούν συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους.
www.dimokratianews.g