25 Φεβ 2017

Ιδιοτελή παιχνίδια ακυβερνησίας από τον «υπεύθυνο» Βενιζέλο

Ενα ηλεκτρονικό μήνυμα του τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ στη Χίλαρι Κλίντον αποκαλύπτει τα ψέμματα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της σταθερότητας της χώρας τον Ιούνιο του 2012 
Ιδιοτελή πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της
σταθερότητας της χώρας, αλλά και του κυβερνητικού εταίρου του, του Αντώνη Σαμαρά, αποκαλύπτεται ότι έπαιζε τον Ιούνιο του 2012 ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του περί της ανάγκης άμεσης λύσης στο τότε πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας!

Οι τότε κινήσεις του γίνονται και πάλι επίκαιρες μετά τις πρόσφατες αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του για συνεργασία του ΠΑΣΟΚ ή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας και μια γεύση τού τι μπορεί να συμβεί μετά τις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν και αν ο κ. Βενιζέλος καταφέρει να επανεκλεγεί βουλευτής.

Η συγκλονιστική αποκάλυψη, που αποδεικνύει ότι ο κ. Βενιζέλος προτιμούσε νέα πολυήμερη περίοδο ακυβερνησίας μετά τις δεύτερες εκλογές του 2012 (στις 17 Ιουνίου), προκύπτει από μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τού τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ προς την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το e-mail δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στο πλαίσιο της γνωστής «Πράξης για την Ελευθερία της Πληροφόρησης» (Freedom of Information Act) κατά την έρευνα για τα μηνύματα που δεχόταν η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε προσωπικό της (και όχι υπηρεσιακό) κομπιούτερ. Υπενθυμίζεται ότι, προ καιρού, είχε «αποχαρακτηριστεί» από την απόρρητη διαβάθμισή του κι άλλο έγγραφο με την τηλεφωνική συνομιλία των κ. Κλίντον και Μπακογιάννη του Ιανουαρίου 2009.

Επαφές
Σύμφωνα με το e-mail, που απεστάλη τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012 (με καταγεγραμμένη ώρα 4.28 π.μ. Ουάσινγκτον, δηλαδή 11.28 π.μ. ώρα Αθηνών), ο πρέσβης Σμιθ είχε μιλήσει με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο λίγη ώρα νωρίτερα, προσπαθώντας να διαπιστώσει αν η χώρα θα αποκτούσε συμμαχική κυβέρνηση μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις εκείνης της χρονιάς.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρει ότι «και οι δύο υπογράμμισαν την ανάγκη σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν και πιστεύουν ότι αυτή, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποτελείται από τα δύο κόμματά τους (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), καθώς και από τη ΔΗΜ.ΑΡ.». Ωστόσο, ο πρέσβης Σμιθ τονίζει: «Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι ο Βενιζέλος θα προτιμούσε να πάνε άμεσα στον δεύτερο γύρο, όπου οι ηγέτες όλων των κομμάτων καλούνται σε συνεδρίαση με τον Πρόεδρο [της Δημοκρατίας] και όπου θα γινόταν πεντακάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απρόθυμος να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας».
Ο πρέσβης προσθέτει ότι ο κ. Βενιζέλος, «από τη στιγμή που αυτό θα έχει αποδειχθεί, θα εντασσόταν στον [κυβερνητικό] συνασπισμό με τη Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως, ο Σαμαράς νομίζει ότι αυτό θα ήταν χάσιμο χρόνου από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταστήσει ξεκάθαρο ότι δεν θα ενταχθεί σε κανέναν συνασπισμό».

Αν και ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ καταλήγει ότι «παρά αυτή τη διαφορά, αμφότεροι οι άνδρες αναγνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να συγκροτηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα - αν όχι σήμερα, τότε μέχρι αύριο», η επισήμανσή του δείχνει την παλινωδία του κ. Βενιζέλου. Κι αυτό επειδή, ακόμα κι αν ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς κατέθετε αμέσως την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να την κρατήσει επί τριήμερο και μετά θα έπρεπε να τη λάβει, ως αρχηγός του τρίτου κόμματος, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος.
Συγκρούσεις
Κανείς, ασφαλώς, δεν γνώριζε πόσο θα κρατούσε ο κ. Βενιζέλος την εντολή, με δεδομένες τις εσωτερικές συγκρούσεις και τις διιστάμενες απόψεις στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δε διασκέψεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα μπορούσαν να είναι μία, δύο ή περισσότερες με άγνωστη διάρκεια.

Οπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις του πολιτικού βίου του, όσα παρουσιάζονται να έχει αναφέρει ο κ. Βενιζέλος προς τον κ. Σμιθ έρχονται σε αντίθεση με τις δημόσιες -παραπλανητικές- δηλώσεις του. Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου δήλωνε πως «η χώρα πρέπει να αποκτήσει αμέσως κυβέρνηση» και «οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν οπωσδήποτε μέσα στην αυριανή ημέρα» και την Τρίτη 19 Ιουνίου έστειλε το εξής: «Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να σχηματιστεί το ταχύτερο».

Ισως το παρασκήνιο που αποκαλύπτεται από την αναφορά Σμιθ να εξηγεί και τις βιαστικές διαδικασίες της Τετάρτης 20 Ιουνίου, όταν ο κ. Σαμαράς έσπευσε να ορκιστεί πρωθυπουργός (χωρίς τα άλλα μέλη της κυβέρνησης), αφού ο πρόεδρος της Βουλής είχε ανακοινώσει στον κ. Παπούλια τη δύναμη των κομμάτων και εκτιμήθηκε ότι υφίσταται κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι δε υπουργοί της συμμαχικής κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. ορκίστηκαν το επόμενο απόγευμα και όχι την ίδια ημέρα, όπως συνέβαινε πάντοτε μετά τη Μεταπολίτευση.
Οταν απελπισμένος επέβαλε το «χαράτσι» στα ακίνητα!
Σε άλλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου 2011 και αποδέκτη τον Ρόμπερτ Χόρματ (τότε υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης και Ενέργειας), ο πρέσβης Σμιθ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε μία συνήθη ομιλία στη ΔΕΘ, χωρίς να ανακοινώσει νέα μέτρα. «Ωστόσο», προσθέτει ο Αμερικανός πρέσβης, «ο Βενιζέλος ανακοίνωσε έναν νέο φόρο ακίνητης περιουσίας (που θα συλλέγεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού) σε μια απελπισμένη προσπάθεια να συλλέξει περισσότερα έσοδα», ενώ τονίζει ακόμη τα εξής: «Υπάρχει ευρεία αντίδραση εναντίον αυτής της τελευταίας αύξησης της φορολογίας. Ακόμα και εκείνοι που υποστήριζαν την κυβέρνηση μέχρι τώρα πιστεύουν ότι αυτή είναι η λανθασμένη πορεία και ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνείται να πράξει όσα πραγματικά πρέπει να γίνουν». 
Ο φόβος που είχε για τον αντιπολιτευόμενο ΣΥΡΙΖΑ  
Πριν από την επικοινωνία του με τον κ. Βενιζέλο το πρωί της Δευτέρας 18 Ιουνίου 2012 ο πρέσβης Σμιθ είχε αποστείλει κι άλλο e-mail στην Ουάσινγκτον, αργά το βράδυ των εκλογών της Κυριακής 17 Ιουνίου. Στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος ο κ. Σμιθ σημειώνει προς τον Τζέικ Σάλιβαν, διευθυντή Πολιτικού Σχεδιασμού της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον: «Εδώ είναι το τελευταίο μας [μήνυμα] για σήμερα το βράδυ.
Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά το κλειδί θα είναι η επιμονή του Βενιζέλου για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνει πίσω, αλλά φοβάται τις πολιτικές επιπτώσεις να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση».  Δύο ώρες αργότερα η αναφορά του πρέσβη Σμιθ προωθείται από τον κ. Σάλιβαν στην Αμερικανίδα υπ. Εξωτερικών με σημείωση «τα τελευταία νέα από την Ελλάδα» μαζί με ένα σχόλιο που έχει διαγραφεί κατά τον αποχαρακτηρισμό του εγγράφου. Σημειώνεται ότι, στο ίδιο έγγραφο, ο Αμερικανός πρέσβης περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία των τριήμερων διερευνητικών εντολών και, προφανώς, για τον λόγο αυτόν δεν την επαναλαμβάνει στην επόμενη επικοινωνία.
http://www.dimokratianews.gr/