31 Ιαν 2017

Τα σπαει ΟΛΑ ο Προεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!!!«Είναι άκυρες οι αποφάσεις του Eurogroup για τα Μνημόνια»!

Με μια εξαιρετικής σημασίας πολιτική παρέμβαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αμφισβητεί την νομική ισχύ του Eurogroup και όλες τις αποφάσεις που έχει λάβει τονίζοντας ότι δεν
περιλαμβάνεται στους θεσμούς της ΕΕ, καθώς με βάση τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), είναι άτυπο και δεν περιλαμβάνεται στους θεσμούς της ΕΕ. 
Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος "Η Ευρωοομάδα είναι άτυπο, δηλαδή άνευ κρίσιμης θεσμικής σημασίας Forum των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την ίδια στιγμή που όλες οι αποφάσεις ως προς την εφαρμογή των μνημονιακών προγραμμάτων και τις αντίστοιχες δρακόντειες κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής της, λαμβάνονται ύστερα από απόφαση της Ευρωομάδας.
Αυτό όμως δεν ενέχει νομική ισχύ. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα έναντι τρίτων. 
Το Eurogroup είναι ένα απλό forum συζητήσεων, σε υπουργικό επίπεδο, των αντιπροσώπων των κρατών-μελών με νόμισμα το ευρώ και όχι όργανο που λαμβάνει αποφάσεις"! 
Το ερώτημα είναι τι θελει να πει με όλα αυτά και γιατί το λέεο τώρα και γιατί δεν είχε προχωρήσει ενωρίτερα στις-απόλυτα ορθές από νομικής και ηθικής άποψης αλλά πολιτικά αιρετικές για τα σημερινά δεδομένα της ΕΕ- συγκεκριμένες θέσεις.
Μήπως γιατί ετοιμάζεται κάτι πέρα και πάνω από ότι γνωρίζουμε; Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Π.Παυλόπουλος ορθώνει το ανάστημά του και διαφοροποιείται από την ΕΕ.
Αποκλείεται κατ'αρχήν να μην είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Να πούμε ότι είναι και σε γνώση του Κ.Καραμανλή, στην πολιτική ομάδα σκέψης του οποίου, ανήκει και ο ΠτΔ; Είναι βέβαιο.
Τι σημαίνει όταν ο ΠτΔ λέει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup για τα Μνημόνια είναι άκυρες γιατί έχουν ληφθεί από το Eurogroup, το οποίο δεν έχει νομική ισχύ και αρμοδιότητα να λάβει τέτοια μέτρα; Τι ακριβώς ετοιμάζεται; Μένει να αποδειχθεί...
Να σημειώσουμε ότι χρησιμοποίησε και δύο ρητά στην ομιλία του μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Ενωση που προβληματίζουν ακόμα περισσότερο: "O tempora, o mores" και "Sic transit gloria mundi" δηλαδή "Ω καιροί, ώ ήθη" και το "Έτσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου", δηλαδή η προσωρινότητα των αποφάσεων της ΕΕ!
Να σημειωθεί οτι ο κ. Παυλοπουλος ανακηρύχθηκε  επίτιμος  διδάκτορας του πανεπιστημίου της Κοΐμπρα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Πορτογαλία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφερθεί νωρίτερα στις «δύο πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  σχετικά με τις αιτήσεις ακύρωσης και τις αγωγές αποζημίωσης των Κυπρίων πολιτών που αφορούν την αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, (οι οποίες) συνιστούν σημαντική «προστιθέμενη αξία» στις προεκτεθείσες διαπιστώσεις του ΔΕΕ. 
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  εξήγησε:
Α. Οσον αφορά το Μνημόνιο κατανόησης, που έχει υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ’ ονόματος του ΕΜΣ, το ΔΕΕ έκρινε ότι δεν αποτελεί πράξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή/και της ΕΚΤ.  Ενώ για τη Δήλωση της Ευρωομάδας, βεβαιώνοντας τον πληροφοριακό χαρακτήρα της, επισημαίνει ότι:
1. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα έναντι τρίτων. 
2. Δεν προσβάλλεται ενώπιον των δικαιοδοτικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
3. Δεν αποδίδεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή/και στην ΕΚΤ, δοθέντος ότι ενεργούν εν προκειμένω ως απλοί εντολοδόχοι του ΕΜΣ.  Και τούτο διότι από κανένα στοιχείο δεν θα μπορούσε να συναχθεί ότι, στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Ευρωομάδα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή την ΕΚΤ, ούτε ότι ενεργεί ως εντολοδόχος των θεσμικών αυτών οργάνων. Συνεπώς, δεν χωρεί παραδεκτώς σχετική  αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΔΕΕ. 
4. Παράλληλα το ΔΕΕ, αναφερόμενο στην φύση και τις αρμοδιότητες της Ευρωομάδας, διευκρινίζει, προς άρση κάθε αμφιβολίας, ότι αυτή συνιστά άτυπη σύνοδο των Υπουργών των οικείων κρατών-μελών. Δηλαδή ένα forum συζητήσεων, σε υπουργικό επίπεδο, των αντιπροσώπων των κρατών-μελών με νόμισμα το ευρώ και όχι όργανο που λαμβάνει αποφάσεις! 
Β. Είναι ακριβώς αυτά τα σκεπτικά τα οποία αναδεικνύουν τις λεπτές ισορροπίες, εντός των οποίων κινείται το ΔΕΕ κατά την άσκηση της δικαιοδοσίας του, η οποία οφείλει, δυστυχώς, να κινείται μεταξύ της αδήριτης πραγματικότητας –η οποία δημιουργείται από την "δυναμική" του παγκοσμιοποιημένου και άνευ δημοκρατικού νομιμοποιητικού ερείσματος και ελέγχου χρηματοπιστωτικού συστήματος- και της έλλειψης κανόνων που θωρακίζουν την Ευρωζώνη κατά την άσκηση των, σύμφυτων με τον προορισμό της, αρμοδιοτήτων της οι οποίες αφορούν ευθέως την συνοχή της. 
1. Με απλές λέξεις –οι οποίες φέρνουν στο φως έναν πρωτόγνωρο θεσμικό και, επέκεινα, δικαιοδοτικό «στρουθοκαμηλισμό»- η Ευρωοομάδα είναι άτυπο, δηλαδή άνευ κρίσιμης θεσμικής σημασίας, Forum των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, την ίδια στιγμή που, για να πάρουμε ως παράδειγμα την τύχη της Ελλάδας στο πλαίσιο της μνημονιακής διαδικασίας, στην πραγματικότητα όλες οι αποφάσεις ως προς την εφαρμογή των μνημονιακών προγραμμάτων και τις αντίστοιχες «δρακόντειες» κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής της λαμβάνονται ύστερα από απόφαση της Ευρωομάδας!
2. Υπό τις ως άνω προϋποθέσεις η νομολογία του ΔΕΕ –και δίχως αυτό να σημαίνει την επίρριψη της αποκλειστικής ευθύνης σ’ αυτό αλλά στην έλλειψη αποτελεσματικών κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης εντός Ευρωζώνης, η οποία επιτείνει το «δημοκρατικό κενό» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της- οδηγείται, μοιραίως, στο συμπέρασμα ότι η Ευρωομάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός είδους «éminence grise»!  
Πράγμα που σημαίνει ότι, εντός της κλυδωνιζόμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, πρέπει να σκύψουμε προσεκτικά πάνω στο νόημα δύο, συμπληρωματικών μεταξύ τους, λατινικών ρήσεων: "O tempora, o mores" και "Sic transit gloria mundi".
1. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα έναντι τρίτων. 
http://www.pronews.gr/