23 Ιαν 2017

Έτρωγαν χιόνι και τραγουδούσαν, θαμμένοι ζωντανοί

Η χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε το τετραώροφο ξενοδοχείο Rigopiano την Τετάρτη το βράδυ, το διέλυσε ολοσχερώς και διέσπειρε ...
τα ερείπια του σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων στην κοιλάδα του πάρκου Γκραν Σάσο.

Μέσα του ήταν εκείνη την ώρα 30 άνθρωποι. Μέχρι το πρωί ο επίσημος απολογισμός ήταν πέντε νεκροί, ενώ οι αγνοούμενοι παραμένουν πάνω από είκοσι. Οι άνδρες και οι γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Οικονομικής Αστυνομίας και του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού συνέχιζαν και το σαββατοκύριακο να εργάζονται αδιάκοπα.
Σε όλη την περιοχή, όμως, με την πάροδο των ωρών και την μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, αυξάνεται και ο κίνδυνος νέων κατολισθήσεων και χιονοστιβάδων, και για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί παρακολουθούν αδιάκοπα κάθε επικίνδυνη αλλαγή στην βουνοπλαγιά του όρους Γκραν Σάσσο.
Παρά τις αδιάκοπες επιχειρήσεις τους, οι άνδρες και οι γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, το τελευταίο εικοσιτετράωρο δεν μπόρεσαν να εντοπισθούν και να ανασυρθούν άλλοι επιζώντες.
Οι πιθανότητες, με την πάροδο των ωρών, διαρκώς μειώνονται, αλλά ο επικεφαλής των σωστικών συνεργείων των πυροσβεστών, Λούκα Βέρνα, θεωρεί πως οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες δεν έχουν ακόμη σβήσει εντελώς, διότι πολλοί εσωτερικοί χώροι του ξενοδοχείου δεν έχουν καταρρεύσει και μέσα σε αυτούς θα μπορούσαν να έχουν βρει καταφύγιο κάποιοι από τους αγνοούμενους.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες


Το βάρος της χιονοστιβάδας και της κατολίσθησης που καταπλάκωσε μεγάλος μέρος του ξενοδοχείου, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, αντιστοιχούσε σε εκείνο 4.000 φορτηγών γεμάτων εμπόρευμα, και η ταχύτητα του χιονιού, των δέντρων και του πετρώματος που έπληξαν το ξενοδοχείο κυμάνθηκε από 50 μέχρι και 100 χλμ/ώρα.
 
Οι αποκαλύψεις των επιζώντων για το πώς κατάφεραν να κρατηθούν ζωντανοί, είναι πραγματικά συγκλονιστικές.
Η 22χρονη Τζόρτζια Γκαλάσι δήλωσε στην Corriere della Sera πως έτρωγε πάγο και χιόνι, προκειμένου να επιβιώσει, μέχρι να την εντοπίσουν και να την απεγκλωβίσουν τα σωστικά συνεργεία. Είναι ένα από τα εννέα άτομα που ανασύρθηκε χθες ζωντανή από τις Ιταλικές αρχές.

Ήταν σαν να βυθιστήκαμε μέσα στη γη. Δεν ακούγαμε τον παραμικρό εξωτερικό θόρυβο. Μόνο φωνές

"Καθόμασταν σε έναν καναπέ, στο λόμπι του ξενοδοχείου όταν ξαφνικά, πριν καν προλάβουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει, όλα σκοτείνιασαν. Ήταν σαν να βυθιστήκαμε μέσα στη γη. Δεν ακούγαμε τον παραμικρό εξωτερικό θόρυβο. Μόνο φωνές. Φωνές άλλων πελατών. Μιας άλλης κοπέλας που φώναζε το όνομα του αρραβωνιαστικού της και ενός νεαρού που ούρλιαζε από τον πόνο γιατί είχε χτυπήσει στον ώμο", είπε η 22χρονη κοπέλα.
Η ίδια αναφέρθηκε και στα μικρά παιδιά, λέγοντας: "Η στάση που κράτησαν έδινε σε όλους μας θάρρος. Δεν έκλαψαν ποτέ. Σε αντίθεση με τους μεγάλους. Αυτός που δεν είχε καμία αμφιβολία ότι θα σωθούμε ήταν ο φίλος μου. Μας ανέβαζε πάντα το ηθικό. Όταν κάποιος έχανε το κουράγιο του, άρχιζε να μας τραγουδά. Χάσαμε την αίσθηση του χρόνου από ένα σημείο κι έπειτα. Τρώγαμε χιόνι και πάγο για να ζήσουμε. Μέχρι που ακούσαμε φωνές. 'Εδώ είμαι, είμαι η Georgia, φώναξα, κι ήταν η πιο ωραία πρόταση που έχω σχηματίσει στη ζωή μου. Ήταν οι διασώστες...".
Η Γκαλάσι και ο σύντροφος της, Βιτσέντσο Φόρτι περίμεναν 18 ώρες μέχρι να τους εντοπίσουν.
Μια άλλη οικογένεια που ήταν παγιδευμένη σε δύο δωμάτια κράτησε το ηθικό της ακμαίο, επίσης τραγουδώντας. Η μικρή Λουντοβίκα, έξι ετών, μαζί με άλλα δύο μικρά παιδιά ήταν παγιδευμένη και εκείνη σε χώρο δίπλα από τη μητέρα της. Η μητέρα των παιδιών τους ζητούσε να τραγουδούν όλοι μαζί και να μη χάνουν την ελπίδα τους.

Κίνδυνος για νέες καταστροφές


Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μεγάλων Κινδύνων της Ιταλίας, Σέρτζιο Μπερτολούτσι, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Rai τόνισε ότι "πάνω από το σημείο ρήγματος που έχει επανενεργοποιηθεί, στο Καμποτόστο της κεντρικής Ιταλίας, βρίσκεται μεγάλο φράγμα", προσθέτοντας ότι σε περίπτωση νέων δονήσεων, πρέπει να ειδοποιηθούν άμεσα οι κάτοικοι της γύρω περιοχής.
Αν σημειωθεί νέος μεγάλος σεισμός, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για όλες τις κατοικημένες περιοχές δίπλα και κάτω από το φράγμα, οι οποίες θα μπορούσαν να υποστούν ανυπολόγιστες ζημιές.
http://news247.gr/