23 Οκτ 2016

Οι καταγγελίες του Ν.Τραμπ για επικείμενη νοθεία στις αμερικανικές εκλογές ανατρέπουν το πολιτικό σκηνικό - Τι λένε πλέον οι δημοσκοπήσεις

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Παρά τα συνδυαστικά χτυπήματα που δέχτηκε ο Ν.Τραμπ από το σύνολο των αμερικανικών αλλά και όλων των ελεγχόμενων από τις ΗΠΑ δυτικών ΜΜΕ αλλά και από το ίδιο του το κόμμα με υποτιθέμενα σεξιστικά σκάνδαλα (ξαναθυμίζουμε ότι ο σύζυγος της Χίλαρι Κλίντον αποδεδειμένα είχε εμπλακεί σε σωρεία τέτοιων σκανδάλων αλλά ουδείς ασχολείται με το παρελθόν του) κατάφερε να αντιστρέψει την δημοσκοπική πτώση και να κλείσει αισθητά την διαφορά με την υποψήφια των Δημοκρατικών Χ.Κλίντον μόλις με στοιχεία αναφέρθηκε σε επικείμενη νοθεία στις εκλογές της 8ης Νοεβρίου.
 
Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με τις αμερικανικές δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστες για έναν βασικό λόγο. Στις ΗΠΑ ποτέ δεν μπορεί να προβλεφθεί τι θα ψηφίσει ο ψηφοφόρος που επιλέγει να σηκωθεί από τον καναπέ του την τελευταία στιγμή. Είναι η λεγόμενη «βουβή ψήφος» και ειδικά στην Αμερική δεν καταγράφεται σχεδόν ποτέ.
 
Έτσι λοιπόν στην κρίσιμη εβδομάδα που μας πέρασε σύμφωνα με την δημοσκόπησηReuters/Ipsos polling που σημειώνεται ότι είναι πάντα ιδιαίτερα φιλική με την Χ.Κλίντον, η καταγγελία του Ν.Τραμπ για «πειραγμένες» εκλογές και εκτεταμένη νοθεία στις 8 του Νοέμβρη, έπιασε τόπο και συσπειρώνει τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων ενάντια στο ίδιο τους το κόμμ που δεν στηρίζει τον δισεκατομμυριούχο υποψήφιο του.
 
 
Σημειώνεται ότι ο Ν.Τραμπ είχε πει την Παρασκευή από την Πενσυλβάνια ξανά «να θυμάστε παιδιά ότι είναι ένα πειραγμένο σύστημα για αυτό και πρέπει να σηκωθείτε και να πάτε να ψηφίσετε και να παρακολουθείτε διότι είναι ένα ολοκληρωτικά πειραγμένο σύστημα.»
 
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με την δημοσκόπηση για την πρόσφατη περίοδο 14-20 Οκτωβρίου η Χ.Κλίντον έχει μια διαφορά υπέρ της 4 μονάδων. Είχε 44% έναντι 40% του Ν.Τραμπ
 
Την περίοδο 7-13 Οκτωβρίου όμως ήταν 7 μονάδες και συγκεκριμένα 44% έναντι 37% του Ρεπομπλικάνου υποψήφιου.
 
Η μειωση της διαφοράς έχει τεράστια σημασία για τρεις λόγους.
 
Το Reuters προσεύχεται καθμερινά για να βγει η Χίλαρι πρόεδρος.
 
Το κύμα των υποτιθέμενων αποκαλύψεων για σεξουαλικές επιθέσεις ότι ήταν να πετύχει πέτυχε και τώρα το κλίμα αντιστρέφεται.
 
Και φυσικά όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών οι δημοσκοπήσεις θα πρέπει να «διορθώνονται» για να μην γίνουν τελείως ρεζίλι την ημέρα εκείνη.
 
Η μείωση αυτή λοιπόν είναι αυτό ακριβώς, μια διόρθωση.
 
Τώρα όμως υπάρχει και ένας ακόμα υπέρ του Ν.Τραμπ παράγοντας.
 
Η καταγγελία του για επικείμενη νοθεία. Είναι η πρώτη φορά που ένας υποψήφιος αμφισβητεί την έτσι κι αλλιώς πολύ ελλειμματική «δημοκρατία» των ΗΠΑ.
 
Κάποτε πήγαινε να το κάνει το 2000 ο τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών Αλ Γκορ αφού όμως είχαν γίνει οι εκλογές αλλά τελικά υποχώρησε και δεν πήγε στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο «για να μην διχαστεί το έθνος».
 
Τώρα όμως η καταγγελία είναι βάσιμη. Ο Ν.Τραμπ παρουσίασε έρευνα που δείχνει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι περιέχουν 24.000.000 ονόματα, το 1/8 του συνόλου του εκλογικού σώματος, που δεν αντιστοιχούν πλέον σε πολίτες.
 
Είναι οι λεγόμενοι «χρήσιμοι ψηφοφόροι»
 
Η καταγγελία στο μυαλό του μέσου Ρεπουμπλικάνου ψηφοφόρου είναι πολύ σημαντική διότι αυτή την στιγμή οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τον κρατικό μηχανισμό κάτι που φάνηκε άλλωστε και στην υπόθεση Κλίντον με τα απόρρητα e-mails.
 
Το FBI επέλεξε να μην κινηθεί νομικά εναντίον της Κλίντον αλλά  διευθυντής του είναι διορισμένος από τους Δημοκρατικούς με ότι κι αν σημαίνει αυτό.
 
Εν πάσει περιπτωσει αυτό που επιχειρεί ο Ν.Τραμπ είναι να κερδίσει τον ψηφοφόρο της «τελευταίας στιγμής».
 
Κανείς δεν ξερει αν θα το πετύχει και ούτε οι αντίπαλοί του το ξέρουν πραγματικά. Ένα όμως είναι απόλυτα σίγουρο: Όποιος Αμερικανός αποφασίσει τελευταία στιγμή να ψηφίσει θα το κάνει για τον Ν.Τραμπ και όχι για την Χίλαρι. Το ζήτημα είναι πόσοι θα είναι αυτοί;
 
Ακολουθεί ένα βίντεο στο οποίο η Χ.Κλίντον μέσα σε όλα παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν στο Αφγανιστάν την Αλ Κάιντα. Λέει ομως και άλλα πράγματα. Όπως ότι θα χρηιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά του Ιράν και της Ρωσίας! Κάποιοι ξέχασαν να την ενημερώσουν ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη.
http://www.pronews.gr/