23 Οκτ 2016

Συντριβή της Σαουδικής Αραβίας από τους Χούθι - Οι αντάρτες της Υεμένης κατέλαβαν σαουδαραβικό έδαφος

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Συντριπτική ήττα υπέστησαν οι βασιλικές σαουδαραβικές δυνάμεις στην υπό μερική πολιορκία πόλη της Najran,στη νότια Σαουδική Αραβία, όταν επιχείρησαν να καταλάβουν υψώματα νοτίως της πόλης από τα οποία οι Σιίτες Χούθι την απειλούν
 
Οι δυνάμεις των Σαουδαράβων έπεσαν σε ενέδρα στα κακοτράχαλα υψώματα που χωρίζουν την Υεμένη από την Σ.Αραβία με αποτέλεσαμ να εξολοθρευθούν ολόκληρες διμοιρίες μέχρι ενός.
 
Σύμφωνα με πηγές σκοτώθηκαν σχεδόν 100 στρατιώτες του Ριάντ ενώ καταστράφηκαν και αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα. 
 
Την ίδια στιγμή η αιγυπτιακή Αεροπορία αποσύρθηκε από τον σουνιτικό συνασπισμό που βομβαρδίζει τους Σιίτες Χούθι εδώ και 12 μήνες. Το Κάιρο πήρε την απόφαση αυτή μόλις ο αρχηγός των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών συναντήθηκε με τον Σύρο ομόλογό του.
 
Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ άσχημη για το Ριάντ. Πλέον γνωρίζει ότι το Κάιρο επιλέγει το στρατόπεδο του Ιράν και των Σιιτών και στο βάθος των Ρώσων. Πρόκειται για την ολοκληρωτική μεταστροφή του προέδρου Σίσι προς την ρωσική πλευρά και πλέον οι Αμερικανοί φαίνεται πως πληρώνουν την υποστήριξη που παρείχαν στους ισλαμιστές από την Λιβύη μέχρι και το Ιράκ.
 
Η Najran δεν είναι χωριό, ούτε φυλάκιο αλλά μεγάλη πόλη και η πολιορκία της έχει ήδη ξεκινήσει.
 
Στην τελευταία απογραφή του 2010 η πόλη είχε 505,652 κατοίκους! Σημειώνεται ότι οι Χούθι έχουν καταλάβει και άλλη σαουδαραβική πόλη την Rabu’ah αλλά η πόλη αυτή είναι σαφώς πολύ μικρότερου μεγέθους, θα λέγαμε αμελητέου μπροστά σε αυτό που συμβάινει τώρα.
 
Η μητρόπολη αυτή θεωρείται το προπύργιο των δυνάμεων των Σαούντ για τις εξορμήσεις του Βασιλικούσαουδαραβικού Στρατού στο έδαφος της Υεμένης 
 
Είναι ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι στην Najran κυριαρχεί η φυλή  Yam.
 
Η φυλή αυτή επέλεξε το 1934 την ένωση με το βασίλειο των Σαούντ. Ο πληθυσμός της πόλης αποτελείται κυρίως από Σιίτες και Ισμαηλίτες, θρησκευτικές κοινότητες όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένες με το ουαχαμπιστικό σουνιτικό καθεστώς του Ριάντ.
 
Ειδικά οι Ισμαηλίτες συγκρούστηκαν το 2000 στο ξενοδοχείο Holiday Inn της Najrān city για λόγους θρησκευτικού διαχωρισμού από την κεντρική κυβέρνηση. 3 μήνες μετά η σαουδαραβική αστυνομία έκλεισε όλα τους τζαμιά κατά την θρησκευτική τους εορτή ενώ συνέλαβαν και τον αρχικληρικό τους. Νέες συγκρούσεις έλαβαν χώρα με αναταλλαγή πυρών με νεκρούς απ'ολες τις πλευρές.
 
Επενέβη τότε ο Στρατός με νέο αίμα να χύνεται στους δρόμους.
 
Όπως γίνεται κατανοητό ο πληθυσμός της πόλης ΔΕΝ αγαπά ιδιαίτερα το βασίλειο των Σαούντ.