9 Μαΐ 2016

Reuters: Το ΔΝΤ δεν δίνει «πράσινο φως» για την επόμενη δόση


Δύο εκθέσεις έχουν μπροστά τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης  που συνεδριάζουν για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Την μία την έχει προετοιμάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άλλη οι Θεσμοί της ευρωζώνης. Όμως, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σήμερα, καθώς αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί ταυτόχρονα με τα δύο πακέτα μεταρρυθμίσεων, από τα οποία έχει περάσει από τη Βουλή μόνο το ένα, χθες.
Το άλλο είναι ακόμη πιο προβληματικό, σχολιάζει το Reuters, αναφερόμενο στα προληπτικά μέτρα που θα ενεργοποιηθούν αυτόματα αν φανεί ότι η Ελλάδα χάνει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.
Χωρίς αυτό το πακέτο προληπτικών μέτρων, το ΔΝΤ δεν δίνει έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, σύμφωνα με το Reuters. Παρότι το Ταμείο δεν έχει αυτή τη στιγμή σε ισχύ πρόγραμμα για την Ελλάδα, το «πράσινο φως» από το ΔΝΤ για την όποια ευρωπαϊκή εκταμίευση είναι πολιτικά απαραίτητο για τη Γερμανία, αλλά και μερικές ακόμη χώρες της ευρωζώνης.