25 Μαΐ 2016

ΔΝΤ: Είμαστε εκτός ελληνικού προγράμματος μέχρι να «κλείσει» η ελάφρυνση χρέους

Τις αποστάσεις του ΔΝΤ - Ευρώπης για το θέμα του ελληνικού χρέους, περιέγραψε για ακόμη μία φορά ανώτερο στέλεχος του ταμείου, σύμφωνα με το οποίο ο οργανισμός δεν θα λάβει μέρος στο ελληνικό
πρόγραμμα ώσπου να λάβει περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον το στέλεχος του ταμείου ότι εάν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Πρόσθεσε ότι «ακόμη και με εμπροσθοβαρή ελάφρυνση το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο χωρίς μεταρρυθμίσεις». Σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με την ανάλυση βιωσιμότητας των υπολοίπων θεσμών αλλά αντίθετα εμμένει στις δικές του εκτιμήσεις.
«Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε μια κατάσταση όπου το ΔΝΤ να μπορεί να πει "είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε", αλλά (...) πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε εκεί ως το τέλος της χρονιάς», ανέφερε το στέλεχος αυτό του Ταμείου, μετά τη συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει ανάγκη μια εκταμίευση και είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις. Αλλά δεν έχουμε υποχωρήσει στο ότι χρειαζόμαστε επιπρόσθετες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους (της)», είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο αξιωματούχος τόνισε πως σημειώθηκε πρόοδος στις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές, και τόνισε οι πάντες έχουν αναγνωρίσει πλέον ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Σημείωσε: «Όλοι αναγνωρίζουν τη μεθοδολογία. Όλοι αναγνωρίζουν τις τεχνικές. Βλέπουν πως πρέπει να υπάρξει διαχείριση του χρέους έως το 2060».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι πιθανότητες για να συμμετέχει το Ταμείο με Πρόγραμμα έχουν αυξηθεί. «Δεν συμβιβαστήκαμε», τόνισε, «απαιτήσαμε ξεκάθαρα μέτρα για να ζητήσουμε ένα νέο πρόγραμμα από το Εκτελεστικό μας Συμβούλιο». Υποστήριξε ότι έγιναν συμβιβασμοί επειδή η Ελλάδα είχε ανάγκη τη δόση.
Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι ο Πολ Τόμσεν δεν θα προσέλθει με πρόταση στο Δ.Σ. του Ταμείου διότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται αυτή τη στιγμή. Πάντως πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη, άρα είναι και καλυμμένη οικονομικά το επόμενο διάστημα.
http://www.usay.gr/