12 Φεβ 2016

Καθ' οδόν προς Αθήνα αγρότες από 68 μπλόκα

Αγρότες από 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα έρχονται σήμερα Αθήνα. Οι πρώτοι που έφτασαν είναι από την Κρήτη, οι οποίοι βρίσκονται ήδη έξω από το
υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη. Ενώ καθ οδόν είναι και οι αγρότες της Πελοποννήσου οι οποίοι εγκατέλειψαν τα τρακτέρ τους και κατεβαίνουν στην πρωτεύουσα με αγροτικά και λεωφορεία. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Νωρίς το πρωί η κυβέρνηση σταμάτησε τρακτέρ με αιφνιδιαστικό μπλόκο στον Ισθμό της Κορίνθου, παρά την συμφωνία περί του αντιθέτου, όπως καταγγέλλει το συντονιστικό, ενώ παράλληλα οι αγρότες προειδοποιούν πως «θα είναι πολύ χειρότερα αν μας κόψουν αλλού».

Λίγο μετά τις 10:30, αφού ενημερώθηκαν για τα επεισόδια στην Αθήνα, οι αγρότες της Πελοποννήσου αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα τρακτέρ τους στον Ισθμό και να κατέβουν με αγροτικά και λεωφορεία.  


Το μπλόκο του Ισθμού 


Στο μπλόκο του Καλαμακίου βρίσκονται αυτή την ώρα 500 αγρότες που ολοένα αυξάνονται, καθώς καταφτάνουν στο σημείο πούλμαν, αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου. Η αστυνομία πάντως επιτρέπει μόνο στα πούλμαν και τα αγροτικά αυτοκίνητα να περάσουν ενώ ενισχυμένες δυνάμεις της βρίσκονται και στα διόδια της Ελευσίνας.


Από το μπλόκο της Νίκαιας ταξιδεύουν για Αθήνα δεκάδες πούλμαν με αγρότες ενώ καθ' οδόν για την πρωτεύουσα βρίσκεται και ένα κομβόι 20 οχημάτων με αγρότες από το συγκεκριμένο μπλόκο.
   
Πριν από λίγη ώρα, ύστερα από διαπραγματεύσεις, δόθηκε άδεια για την είσοδος μικρού αριθμού τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτάθηκε στα μπλόκα, που επέμεναν να κατεβάσουν τρακτέρ στο Σύνταγμα, να στείλουν έναν συμβολικό αριθμό με συγκεκριμένους όρους αλλά οι εκπρόσωπων των περισσότερων μπλόκων δεν συμφώνησαν, εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, όπως αναφέρθηκε από στελέχη του υπουργείου.

Κατόπιν αυτού, υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείου και αγροτών να έρθουν στην Αθήνα 17 τρακτέρ του μπλόκου της Νίκαιας, καθώς και τρία-τέσσερα αγροτικά αυτοκίνητα, συνοδευόμενα από περιπολικά. Τα τρακτέρ θα παρελάσουν στο κέντρο της ΑΘήνας μεταξύ 4-6 το απόγευμα, πάντα με τη συνοδοεία αστυνομικών δυνάμεων και απολύτως ελεγχόμενα και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν.

Το ραντεβού έχει δοθεί στην Ομόνοια όπου και θα υπάρξει προσυγκέντρωση, ώστε όλοι εν συνεχεία να πάνε στο Σύνταγμα, εκεί όπου προβλέπεται να στηθούν σκηνές και ειδικές κατασκευές που θα φιλοξενήσουν τους αγρότες, για το διήμερο Παρασκευή- Σάββατο όπως προβλέπει ο σχεδιασμός ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα.

Η αστυνομία έχει στήσει ζώνες ελέγχου: η πρώτη είναι στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα, στην Πάχη Μεγάρων, και στο 57ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας είναι περιμετρικά της Αθήνας (Σταυρός Αγίας Παρασκευής, Αττική Οδός, Χαλυβουργική κ.ά.) και στο λιμάνι του Πειραιά. Η τρίτη ζώνη είναι στο κέντρο της Αθήνας, από την Πλατεία Βάθη, όπου βρίσκεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μέχρι το Σύνταγμα, όπου θα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη ζώνη γίνονται έλεγχοι σε νταλίκες μήπως κουβαλούν κρυφά τρακτέρ!

Για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των αγροτών ανοιχτά είναι από το βράδυ της Πέμπτης ταΤέμπη με τους αγρότες να ανακοινώνουν ότι θα μείνουν ανοιχτά μέχρι τις 12 σήμερα το μεσημέρι. Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση επί των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατέθεσαν για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής και συγκεκριμένη πρόσκληση του Πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Όπως έχουν από την αρχή ξεκαθαρίσει πάντως, η έναρξη του διαλόγου αυτού δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα.