2 Αυγ 2015

Ελλάδα-Κύπρος στην "ζώνη του λυκόφωτος" και το "χαρακίρι" του Ερντογάν

Του Χρήστου Καπούτση


Ελλάδα και Κύπρος, όπως ήταν αναμενόμενο εισέρχονται στη «ζώνη του ..

λυκόφωτος» της εκτεταμένης πολιτικό- στρατιωτικής κρίσης, που πλήττει με σφοδρότητα την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Διαμορφώνεται μέσω της στρατιωτικής βίας ο νέος γεωπολιτικός χάρτης της περιοχής, καθώς διακρατικές συμμαχίες είτε καταρρέουν , είτε ισχυροποιούνται, ενώ εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα ανατρέπουν εθνικά σύνορα. Στον πυρήνα των κοσμογονικών εξελίξεων βρίσκεται η αξιοποίηση των πλούσιων ενεργειακών πόρων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) της περιοχής και η ασφάλεια των διαύλων μεταφορά της ενέργειας στη Δύση. 


Τα δύο Κράτη του Ελληνισμού (Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία) και οι κυβερνήσεις τους, θα αντιμετωπίσουν άμεσα σκληρά διλήμματα , καθώς το γεωπολιτικό «παιχνίδι» στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας, γίνεται ολοένα και πιο «βάρβαρο» και αδυσώπητο, καθώς διακυβεύονται τεράστια γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά συμφέροντα, ισχυρών κρατών και πανίσχυρων πολυεθνικών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας. 

Η Τουρκία αποφάσισε να εμπλακεί στρατιωτικά , αλλά με κάπως ιδιόρρυθμο τρόπο, στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του ISIS, απαιτώντας ισχυρά ανταλλάγματα κατά τη συνήθη διπλωματική τακτική της. Επιχειρεί παράλληλα να αποσπάσει σοβαρά πλεονεκτήματα είτε στην Συρία, είτε το Αιγαίο Πέλαγος και τη Θράκη, είτε στην Κύπρο. Η Κυπριακή Κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αναστείλει τις δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η Κύπρος σήμερα βιώνει στιγμές επιστροφής του Σχεδίου Ανάν του 2004, αλλά στην πιο χειρότερη εκδοχή του. Η Κύπρος προετοιμάζεται να θυσιαστεί , με ευθύνη της ηγεσίας της και καθ’ υπόδειξη του διεθνούς παράγοντος, που επιθυμεί να προσφέρει την Κύπρο ως «αντίδωρο» στην Τουρκία, ώστε η Τουρκία να εμπλακεί στον πόλεμο εναντίον της ISIS. Προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι διαδικασίες, ώστε να δημιουργηθεί το νέο κράτος στη νοτιοανατολική Μεσόγειο που θα λέγεται Ε.Κ.Ο. (Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία).


Ιδιαίτερα ανήσυχος για αυτές τις εξελίξεις επισκέφτηκε τη Λευκωσία ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Β. Νετανιάχου και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, να τηρηθούν οι διακρατικές συμφωνίες, που αφορούν τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ζήτησε στενότερη συνεργασία για τα θέματα ασφαλείας και επανέφερε επιτακτικά το θέμα των στρατιωτικών διευκολύνσεων, με πρώτο την αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία , οι Νετανιάχου και Αναστασιάδης, αφού συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες έχουν κοινούς εχθρούς και κοινές επιδιώξεις, καθόρισαν τους στόχους στα θέματα της ενέργειας και της ασφάλειας, με βάση τα νέα διεθνοπολιτικά δεδομένα της περιοχής και συμφώνησαν, τον Σεπτέμβριο οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη, για την προετοιμασία της τριμερούς συνάντησης κορυφής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και τηςσυμμετοχής της Αιγύπτου.


Η Ελλάδα, τα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, απέχουν πολύ από τη διαμόρφωση μιας υψηλής Στρατηγικής, ώστε να σταματήσει να είναι η Κύπρος η «αχίλλειος πτέρνα», στην περίπτωση τουρκικής στρατιωτικής απειλής. Είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση τηςελληνικής στρατιωτικής αποτροπής στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι αναγκαία μια νέα μορφή κοινού αμυντικού δόγματος Ελλάδας και Κύπρου, που στην οργανωτική και επιχειρησιακή του δομή θα περιλαμβάνει και στρατηγικές προστασίας βυθοτεμαχίων και πλατφόρμων εξόρυξης υδρογονανθράκων, υπεράσπισης της ελλαδικής και κυπριακής ΑΟΖ, αντιμετώπισης τρομοκρατικών απειλών, μηχανισμούς έρευνας και διάσωσης, καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και αντιμετώπισης των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών. 


Τα «παιχνίδια» του Ερντογάν 

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι παραχώρησε την άδεια στις ΗΠΑ, να χρησιμοποιούν τη αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ (στην νότια επαρχία των Αδάνων) για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ισλαμικού κράτους (ISIS). Ήδη τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν επίγειους στόχους, σε περιοχές που ελέγχει το «Ισλαμικό κράτος», στη βόρεια Συρία. Όμως, «κατά λάθος»οι βόμβες των τούρκικων μαχητικών, έπληξαν εγκαταστάσεις των Κούρδων της Συρίας που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή και όπως είναι γνωστό, συνεργάζονται στενά με το στρατιωτικό σκέλος των Κούρδων της Τουρκίας το ΡΚΚ!! 
Η «αστοχία» των τούρκων πιλότων έχει προβληματίσει τους αμερικανούς, που σύμφωνα με το Stratfor μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-15E Strike Eagle που ανήκουν στην 494 Αμερικανική Μοίρα η οποία εδρεύει στο Λέικενχιθ της Αγγλίας και F-16 από το Αβιάνο της Ιταλίας, στη Βάση της Σούδας στην Κρήτη και από εκεί προωθούνται στο Ιντσιρλίκ.

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται το «παιχνίδι» του Ερντογάν ο οποίος υποτίθεται ότι βομβαρδίζει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ πλήττει μόνο τους Κούρδους της Συρίας.

Πάντως η στρατηγική του Τούρκου προέδρου να επιτεθεί ταυτόχρονα εναντίον του ΙΚ και των Κούρδων οδηγεί τη χώρα σε έναν πόλεμο δύο μετώπων, μια «εκρηκτική» κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

«Η Τουρκία μπορεί να κυλήσει σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Η Ιστορία μάς έχει δείξει ότι τίποτε καλό δεν βγαίνει όταν ένας ηγέτης βυθίζει τη χώρα του στο χάος για να βρει μια διέξοδο από μια κρίση που δημιούργησε ο ίδιος. Αυτό θα ήταν το χαρακίρι του Ερντογάν», επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμονας και ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ- Έσσης Μπουράκ Τσοπούρ. 

http://www.onalert.gr/