7 Ιουλ 2015

ΜΕΡΚΕΛ : Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μια διαδικασία στο πλαίσιο του ESM.

Μέρκελ: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μια διαδικασία στο πλαίσιο του ESM. Λάβαμε υπόψη μας αυτό που είπε ο πρωθυπουργός για την υποβολή νέας πρότασης.
Θα την εξετάσουμε και θα δούμε αν μπορεί να αποτελέσει νέα βάση. Η κατάσταση του EFSF που ίσχυε για το δεύτερο πρόγραμμα δεν ισχύει πια. Χρειαζόμαστε ένα πολυετές πρόγραμμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το πρόγραμμα που είχαμε συζητήσει πριν από δέκα μέρες. Η Ελλάδα θα πρέπει να μπει σε μια διαδικασία πολυετή. Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει δυσκολέψει κατά πολύ. Πρέπει να υποβάλουμε πρόταση στην Bundesbank εντολή διαπραγμάτευσης αλλά θα πρέπει να έχουμε λεπτομερώς τις προτάσεις της κυβέρνησης μέχρι την Πέμπτη. 
Μέρκελ: Πρέπει να έχουμε μία Σύνοδο Κορυφής της Κυριακή και για τα 28 μέλη. Ήταν σοβαρή η σημερινή συζήτηση. Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, αλλά υπάρχουν άλλα 18 κράτη στην Ευρωζώνη. Η απόφαση για το ευρώ είναι απόφαση και των 19 κρατών. Η συζήτηση ήταν σε βάθος. 
Μέρκελ: Χρειαζόμαστε για την Ελλάδα ένα τρίτο πρόγραμμα.
Μέρκελ:Η Ελλάδα δεν ήθελε ένα τρίτο πρόγραμμα αλλά οι προτάσεις που έχουμε τώρα στο πλαίσιο του ESM περιλαμβάνει όλες εκείνες τις προτάσεις αλλά και επιπλέον προτάσεις που θα συμπεριληφθούν σε ένα νέο πρόγραμμα.
Μέρκελ: Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα μπορεί να έχει ενισχύσει τον Ελληνα πρωθυπουργό αλλά οι απαιτήσεις των άλλων 18 δεν έχουν περιοριστεί έχουν γίνει πιο σαφείς, ίσως και πιο πιεστικές. 
Μέρκελ: Μια γέφυρα δεν έπαιξε κανένα ρόλο σε αυτά που είπαμε σήμερα. Πρέπει να κάνουμε κάτι που θα έχει βάθος χρόνου. Αν το έχουμε αυτό, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε μεσοπρόθεσμα ποια είναι τα προβλήματα. Πρώτα ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και μετά οι μηχανισμοί.