31 Ιουλ 2015

Το «κούρεμα» πέφτει ξανά στα τραπέζι


katatheseis kourema
Ξανά φαίνεται πως μπαίνει στο τραπέζι το «κούρεμα» των καταθέσεων…

Μάλιστα, αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδας που επικαλείται το Reuters, «ο στόχος είναι να αποφευχθεί το bail in των καταθετών». Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το πιο πιθανό είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει όπως την τελευταία φορά μέσω του ΤΧΣ.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα οι επικεφαλής των Θεσμών συναντήθηκαν με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με κύρια θέματα στην ατζέντα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ταcapital controls.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της ΤτΕ επιδιώκει την άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου καθώς την 1η Ιανουαρίου του 2016, ενεργοποιείται πανευρωπαϊκά η Κοινοτική Οδηγία για το «bail in».

Τα δυο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Αν και οι κίνδυνοι να κληθούν οι έλληνες καταθέτες να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχουν απομακρυνθεί μετά την ειδική πρόβλεψη στην προκαταρκτική συμφωνία Αθήνας-εταίρων για εξασφάλιση σημαντικών κεφαλαίων για τις τράπεζες δεν έχουν εκλείψει.
Κι αυτό γιατί τα σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι δυο:
1. Η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει όπως και το 2012 μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε αυτή την περίπτωση δεν τίθεται θέμα «κουρέματος». Ωστόσο όποιο ποσό προκύψει θα επιβαρρύνει το χρέος.
2. Η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Σε αυτή την περίπτωση όμως ο κίνδυνος του «κουρέματος» είναι εξαιρετικά μεγάλος, και σύμφωνα με τον κανονισμό προβλέπεται 8% «κούρεμα» σε μετοχές, ομολογίες και καταθέσεις άνω των 100.000.