6 Μαΐ 2015

Η κορυφαία τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ: Αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων στο Λουτράκι


Επειδή η αριστερά έχει πάρει επ'ώμου την Οικολογία και την προστασία του Περιβάλλοντος....


«Βροχή» από παρεμβάσεις υπουργών και βουλευτών στο νομοσχέδιο για την επαναπρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων. Οι ενστάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν έγιναν δεκτές από την πλειοψηφία. Πεδίο μάχης η Βουλή, αποχώρησαν από τη συζήτηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.ΣΥΡΙΖΑ...

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις... Συνολικά 57 (!) ήταν οι τροπολογίες που κατέθεσαν χθες υπουργοί και βουλευτές (στη συντριπτική τους πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ) στο νομοσχέδιο για την επαναπρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα. Κάποιες από τις τροπολογίες αυτές ήταν συναφείς με το ζήτημα, οι περισσότερες όμως όχι.

Τελικά, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε αποδεκτές τις 9 υπουργικές και άλλες 15 βουλευτικές (δύο κατατέθηκαν από το ΚΚΕ και οι υπόλοιπες από τον ΣΥΡΙΖΑ), διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι υπόλοιπες εξετάζονται και πιθανόν να υιοθετηθούν σε κάποιο μελλοντικό νομοσχέδιο.

Μία από τις δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, να δώσουν τέρμα σε αυτή τη... βιομηχανία των τροπολογιών που κατατίθενται σε νομοσχέδια ακόμα και αν δεν τηρούν τις προϋποθέσεις, δείχνει ακόμα να παραμένει στα λόγια και η ιστορία να επαναλαμβάνεται, όπως συνέβαινε και στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές θητείες.

Η προσπάθεια της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου γύρω στα μεσάνυχτα να... μαζέψει λίγο τα πράγματα, επικαλούμενη τον κανονισμό και ζητώντας να μην τεθούν σε ψήφιση στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο τρεις υπουργικές τροπολογίες, απέβη άκαρπη.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτές δεν δικαιολογούνται και θα πρέπει να αποσυρθούν διότι δεν πληρούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά, με τους υπουργούς Γιώργο Κατρούγκαλο και Νίκο Βούτση να προσπαθούν από την άλλη μεριά να πείσουν για την αναγκαιότητα άμεσης υπερψήφισής τους. Τελικά, στην ψηφοφορία που έγινε στη συνέχεια –απουσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που είχαν αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φαινόμενο- η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών έδωσαν το πράσινο φως για να προχωρήσουν όλες οι τροπολογίες.

Παύση πειθαρχικών διώξεων

Από αυτές ξεχωρίζει η τροπολογία την οποία υπογράφουν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία αίρεται το αξιόποινο πράξεων και παύουν οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος αιρετών εκπροσώπων ΟΤΑ και υπαλλήλων ΟΤΑ για υποθέσεις εργατικών διαφόρων, καθώς και παράτασης ισχύος συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και έργου.

Αίσθηση προκάλεσε και εκείνη που ρυθμίζει ότι εξαιρούνται τα ανταποδοτικά τέλη από την υποχρέωση κατάθεσης των διαθεσίμων στην ΤτΕ ΕΛΛ -1,59% ενώ το δημόσιο αναλαμβάνει πλήρως την αποζημίωση των φορέων που καταθέτουν τα διαθέσιμά τους σε περίπτωση ζημίας.

Επίσης, σε τουλάχιστον δύο άλλες τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει στο κείμενο η φράση «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης». Η μία αφορά μετατάξεις υπαλλήλων και η άλλη προσωπικό καθαριότητας σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών και ΟΤΑ.

Σε ότι, δε, αφορά τις υπόλοιπες τροπολογίες, μεταξύ άλλων αφορούν:
- τις δαπάνες δακοκτονίας έτους 2014.
-την αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.
-τις αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
- την επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.
-την παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.
- Αναστολή αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων εντός του αιγιαλού Λουτρακίου

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέσα στο τρέχον έτος θα γίνουν περίπου 15.000 προσλήψεις, στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της αυτοδιοίκησης και των ελεγκτικών μηχανισμών. Στις προσλήψεις αυτές θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι περίπου 3.900 επαναπροσλήψεις των απολυμένων «λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας».

Φίλιππος Πανταζής
f.pantazis@euro2day.gr