24 Απρ 2015

"Ξύλο" στο Eurogroup - Βατερλώ για την Ελλάδα! - Επιθέσεις στον Βαρουφάκη - Τον είπαν ερασιτέχνη και τζογαδόρο! - Δώστε μια πετσέτα στον Έλληνα!

Ένα πολύ άσχημο κλίμα για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών περιγράφουν τα ξένα ΜΜΕ. Μεσα στο Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας, "έπεσε ξύλο" όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Δηλαδή, το κλίμα δεν είχε καμία σχέση με όσα έγιναν χθες στις Βρυξέλλες στην Σύνοδο Κορυφής και
στις συναντήσεις που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Guardian σε σχόλιό του για όσα έγιναν μέσα στο Eurogroup έγραψε: «Μπορεί κάποιος στη Ρίγα να δώσει ένα σφουγγάρι και μια πετσέτα στον Γιάνη Βαριυφάκη; Μάλλον είχε ένα πολύ δύσκολο πρωινό!»

Και το Bloomberg όμως περιγράφοντας την κατάσταση έγραψε ότι οι συνάδελφοί του αποκάλεσαν τον Βαρουφάκη "καιροκόπο", "τζογαδόρο" και "ερασιτέχνη".

Με το τέλος του Eurogroup o επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ απέκλεισε το ενδεχόμενο μερικής εκταμίευσης χρημάτων. Όταν επίσης ρωτήθηκε αν ο Βαρουφάκης δέχθηκε σκληρή κριτική είπε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω».

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ακόμα ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρα να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών.
Εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα οτι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ως την ερχόμενη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου στις Βρυξελλες.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης οτι απο τη στιγμή που θα κλείσουν οι έν εξελίξει διαβουλεύσεις, θα αρχίσουν οι συνεννοήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Ιούνιο, όποτε λήγει η τετράμηνη παράταση που δόθηκε τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα. Ο Ολλανδός υπουργος αναφέρθηκε επισης στα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία λέγοντας οτι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των διαβουλεύσεων, ενώ δεν έκρυψε οτι στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης το κλίμα για την ελληνική πλευρα και τον Γιανη Βαρουφάκη προσωπικά υπήρξε αρνητικό.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε οτι ναι μεν έχουν γίνει κάποιες πρόοδοι απο ελληνικής πλευράς - κυρίως τις τελευταίες ημέρες, πλην όμως σημείωσε οτι αυτές είναι ανεπαρκείς. Είμαστε ακόμη μακρυά τονισε ο Γάλλος Επίτροπος, επισημαίνοντας οτι οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρεγκλινγκ αναφέρθηκε στους ευνοϊκούς όρους με τους οποίους δανείζει ο Μηχανισμός την Ελλάδα η οποία οπως είπε με τον τροπο αυτό εξοικονομεί ποσά της τάξεως των 8 δισεκ. ευρώ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαικης Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναφερόμενος στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού τομέα ζήτησε και αυτός επιτάχυνση των διαβουλεύσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν σήμερα στη Ρίγα "τις ανησυχίες τους" για την καθυστέρηση που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις, περιγράφοντας τα αισθήματα μεταξύ των ομολόγων του.
"Ανησυχίες στο Eurogroup για την περιορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις", έγραψε ο λετονός επίτροπος στο λογαριασμό του στο Twitter, στο τέλος μιας συνεδρίασης της ευρωζώνης με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
"Οι πρόοδοι στις τεχνικές διαπραγματεύσεις δεν είναι επαρκείς για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στη διάρκεια αυτού του Eurogroup", είχε προειδοποιήσει ο Ντομπρόβσκις κατά την άφιξη του στη συνεδρίαση.

Newsit