25 Απρ 2015

“DΕ FACTO O ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΙ ΤΗ ΔΟΣΗ ΤΩΝ 7,2 ΔΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΩΝ 30 ΔΙΣ “

mnimonio31
Οι εκλογές και δημοψήφισμα είναι χαμένος χρόνος, χωρίς ουσία, θα δημιουργηθούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και θα φέρουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.
De facto ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπογράψει νέο
μνημόνιο, όχι απλά νέο δάνειο αλλά νέο μνημόνιο και θα είναι το τρίτο μνημόνιο της Ελλάδος και θα αφορά το διάστημα 2015 με τέλος του 2016 ύψους τουλάχιστον 30 δισεκ. ευρώ…
Ταυτόχρονα θα ενσωματώσει – κατά το ορθότερο θα υποχρεωθεί να ενσωματώσει – την δόση των 7,2 δισεκ του δεύτερου δανείου με το τρίτο δάνειο των 30 δισεκ. (μάλλον θα είναι 30 δισ το νέο δάνειο) και έναντι όλων αυτών θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις….που εξετάζονται αυτή την περίοδο….
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά ποια θα είναι η εξέλιξη του ελληνικού δράματος.
Το ελληνικό δράμα δεν θα αντιμετωπιστεί με εκλογές ή δημοψήφισμα.
Οι εκλογές θα αυξήσουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν θα δώσουν λύση στο καίριο πρόβλημα ότι δηλαδή η Ελλάδα χρειάζεται νέο δάνειο άρα και νέο μνημόνιο.
Οι εκλογές θα ήταν ολέθριο πολιτικό λάθος, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ισχυρότατο πολιτικό ρόλο ούτε αμφισβητείται από την αντιπολίτευση που παραμένει καθηλωμένη.
Το δημοψήφισμα επίσης δεν είναι λύση.
Σε ένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να τεθεί ερώτημα αν οι έλληνες είναι υπέρ των μνημονίων ή κατά αλλά αν συμφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις που ζητάει η ΕΕ ή αν θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση π.χ. παράλληλο νόμισμα.
Οι εκλογές προσφέρουν μηδενικό πολιτικό αποτέλεσμα και το δημοψήφισμα προσφέρει αρνητικό πολιτικό αποτέλεσμα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι το σενάριο εκλογές ή δημοψήφισμα είναι σενάριο θεάτρου χωρίς νόημα, χωρίς πολιτική βαρύτητα και κυρίως χωρίς αποτέλεσμα.
Ότι εμπόδια υπάρχουν προ όλων αυτών….θα παραμείνουν και μετά τις εκλογές ή το δημοψήφισμα.
Οι εκλογές και δημοψήφισμα είναι χαμένος χρόνος, χωρίς ουσία, θα δημιουργηθούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και θα φέρουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι λύση λοιπόν οι εκλογές και το δημοψήφισμα όλα αυτά είναι αέρας κοπανιστός.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων.
Γνωρίζει ότι στρατηγικά το ελληνικό κράτος ξεμένει από χρήματα στις 5 Ιουνίου του 2015 και ταυτόχρονα γνωρίζει ότι υποχρεωτικά θα οδηγηθεί σε νέο δάνειο άρα σε νέο μνημόνιο.
(Μεταξύ 5 και 19 Ιουνίου η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 2 δισεκ. στο ΔΝΤ)
Την καλύτερη ερμηνεία γιαυτή την χρονοτριβή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την δίνει κορυφαίο στέλεχος της αποκαλούμενης αριστερής πτέρυγας στο bankingnews.gr
«Η Ελλάδα κακώς μεν αλλά θα χρειαστεί νέο δάνειο.
Το ζητούμενο είναι να μην μας ζητήσουν δύο φορές μεταρρυθμίσεις να μην ζητήσουν από την Ελλάδα δύο φορές σκληρά μέτρα.
Η κυβέρνηση χρονοτριβεί γιατί θέλει να κουμπώσει τις μεταρρυθμίσεις – νέα μέτρα με το νέο δάνειο του Ιουνίου ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία να ζητήσουν νέα μέτρα».
Η προσέγγιση αυτή επιβεβαιώνει πρόσφατο ρεπορτάζ στο οποίο αναφέραμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρονοτριβεί σκόπιμα για να μην υποχρεωθεί να πάρει νέα μέτρα, να αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις που ζητάει η ΕΕ και να πάρει και το νέο δάνειο.
Εφόσον δεν κρύβεται κάτι άλλο και επειδή ζημία στην εθνική οικονομία έχει προκληθεί, ίσως ορθά ο ΣΥΡΙΖΑ να χρονοτριβεί να υπογράψει την συμφωνία.
Αν το σχέδιο είναι αυτό οι μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν – και είναι οι μεταρρυθμίσεις που ζητάει η ΕΕ και όχι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ελλάδα – θα ενσωματωθούν στο νέο δάνειο – μνημόνιο έχει καλώς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ορθώς …χρονοτριβεί.
Αν δεν είναι αυτό το σχέδιο…τότε υπάρχει πρόβλημα.
Ωστόσο όπως έχουμε αναφέρει το πολιτικό ζητούμενο δεν είναι η ενδιάμεση συμφωνία που θα υπάρξει αν υπάρξει καθώς ο χρόνος εξαντλείται για την 4μηνη παράταση και ίσως να μην έχει νόημα η ενδιάμεση συμφωνία.
Όσοι εξεπλάγησαν από το εχθρικό κλίμα στο Eurogroup στις 24 Απριλίου του 2015 κατά της Ελλάδος….κακώς εξεπλάγησαν.
Βρισκόμαστε, πριν την τελική φάση της τελικής συμφωνίας, οπότε δεν είναι βέβαιο ότι έχει νόημα η ενδιάμεση συμφωνία.
Με βάση ορισμένες πηγές ο ΣΥΡΙΖΑ «άπαξ και απορρίφθηκε το ελληνικό αίτημα λιγότερες μεταρρυθμίσεις μικρότερη δόση εξετάζει – ίσως και να αξίζει να ρισκάρει – να εγκαταλείψει την δόση των 7,2 δισεκ. και να στραφεί ολοκληρωτικά στην σύναψη ενός νέου δανείου 30 δισεκ. ενσωματώνοντας τις μεταρρυθμίσεις που ζητάει η ΕΕ.
Αν η Ελλάδα πάρει τα 7,2 δισεκ. υποχρεούται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις άρα εγκλωβίζεται.
Αν δεν τα πάρει τα 7,2 δισεκ. και αιτηθεί νέο δάνειο τότε αλλάζουν τα δεδομένα υπό την αίρεση προφανώς ότι θα δεχθεί όλο το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων που ζητάει η ΕΕ.
Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει τα 7,2 δισεκ. του δεύτερου δανείου με τα 30 δισεκ. του τρίτου δανείου να ενσωματωθούν και για όλα αυτά να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις….
Για να τεθεί απλά η ελληνική κυβέρνηση ζητάει τα 7,2 δισεκ. να ενσωματωθούν στο νέο δάνειο και για όλο αυτό το πακέτο – νέο δάνειο και παλαιά δόση των 7,2 δισεκ – εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που εξετάζονται την τρέχουσα περίοδο….
Οι μεταρρυθμίσεις ωστόσο θα είναι μεταρρυθμίσεις μνημονίου ίσως όχι στην εκδοχή την κυβέρνησης της ΝΔ…
Κορυφαίος πολιτικός παράγοντας της αντιπολίτευσης αναφέρει στο bankingnews.gr ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χρονοτριβεί σκόπιμα ωστόσο τι θα συμβεί αν η ΕΕ δεν δώσει στην Ελλάδα το νέο δάνειο αποδεχόμενη τις μεταρρυθμίσεις που εξετάζονται αυτή την περίοδο και ζητήσει νέο πακέτο μέτρων πολύ σκληρότερων;
Πως θα το διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται κατά των μέτρων λιτότητας;»
Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα και η ακόμη μεγαλύτερη δοκιμασία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η τελική συμφωνία του Ιουνίου.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο τρίτο δάνειο ύψους τουλάχιστον 30 δισεκ. και αυτό συνεπάγεται μνημόνιο.
Οι ψευδαισθήσεις προσεχώς θα τελειώσουν και θα διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπογράψει την τελική συμφωνία με όρους μνημονίου.
Το μνημόνιο ή όπως ονομαστεί, αναπτυξιακό σχέδιο, πρόγραμμα ανάπτυξης ή development program ή οτιδήποτε άλλο θα είναι ένα καθαρό μνημόνιο.
Η πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η τελική συμφωνία του Ιουνίου, οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, η συμφωνία υλοποίησης και εφαρμογής.
Κατά την άποψη μας η ενδιάμεση συμφωνία – αν υπογραφεί και δεν παρακαμφθεί τελικώς λόγω εξάντλησης χρόνου – είναι ένα βήμα, το μεγάλο βήμα είναι η τελική συμφωνία του Ιουνίου του 2015.
Εκεί θα κριθεί η τύχη της Ελλάδος, της οικονομίας, του ΣΥΡΙΖΑ, της αγοράς και συνολικά των ελλήνων.
Με βάση την λογική η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλο δρόμο από το να συμφωνήσει με την ΕΕ να συμβιβαστεί σε ένα νέο τρίτο δάνειο και σε μεταρρυθμίσεις που είναι 10000% απαραίτητες για την Ελλάδα και την οικονομία.
Χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα πάρει στραβό δρόμο και θα καταλήξει σε αδιέξοδο.
Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η τελική συμφωνία του Ιουνίου και κυρίως η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Οι μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ανάγκη που επέβαλλαν άλλοι αλλά ως ηθική υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης προς την ελληνική κοινωνία.
Δεν μπορεί όλη η Ευρώπη να πορεύεται σε ένα δρόμο εμείς στην Ελλάδα να αποκλίνουμε και να λέμε ότι οι άλλοι πήραν λάθος δρόμο.
Η Ελλάδα έχει πάρει λάθος δρόμο.
Αυτό το ξέρουμε πολύ καλά και είναι σίγουρο ότι το ξέρουν και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικός αναλυτής

www.bankingnews.gr