25 Απρ 2015

Κίνα: Στο 282% του ΑΕΠ το χρέος λέει το Bloomberg!

Η Κίνα έχει ένα πρόβλημα 28 τρισ. δολαρίων! Αυτό ήταν το χρέος της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, συνολικά, στα μέσα του 2014. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 282% του κινεζικού ΑΠΕ.

Των Enda Curran και Lianting Tu
ΠΗΓΗ: http://www.bloomberg.com/ 

ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας
Η κινεζική κυβέρνηση φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να κατεβάσει το χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την αναμόρφωση των τοπικών οικονομιών και της κατάργησης των εμμέσων εγγυήσεων εταιρικού δανεισμού, μέσω των οποίων, κάποτε, στηρίχθηκαν όσες εταιρίες αντιμετώπιζαν προβλήματα, όπως η Baoding Tianwei Group Co, η οποία είναι η πρώτη κινεζική, κρατική εταιρεία που κήρυξε πτώχευση, στο εσωτερικό.
Η Κίνα παράλληλα προσπαθεί να αποκτήσει μια οικονομία 10,4 τρισ. dολαρίων, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας τρέχει με 7%, βάσει των προβλέψεων της κινεζικής κυβέρνησης, στο πρώτο τέταρτο του τρέχοντος έτους. Ο ρυθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος από το 2009 και πολύ κατώτερος από το 10% που ήταν, κατά μέσο όρο, στο διάστημα 1980-2012.

Στις 17 Απριλίου οι ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών έθεσαν τέρμα στον παράλληλο δανεισμό που σταμάτησε το απίστευτο ράλι στις τιμές των καυσίμων στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σενζέν. Στις 20 Απριλίου η κυβέρνηση έριξε στην αγορά 1,2 τρισ. γουάν (194 δισ. δολάρια), περικόπτοντας τα αποθεματικά τραπεζών.
Για όσες δανείζουν μεγάλα ποσά το ποσοστό αποθεμάτων που πρέπει να διατηρούν έπεσε στο 18,5%, το χαμηλότερο από το 2008. Την ίδια ώρα η Λαϊκή Τράπεζα Κίνας έδωσε κεφάλαια 62 δισ. δολαρίων σε δύο κρατικές τράπεζες, για να εκτελέσουν κυβερνητικά προγράμματα.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός ζήτησε, επίσης, από τις τράπεζες να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη και να παραχωρήσουν δάνεια σε βασικούς επενδυτές του τα χρειάζονται. Ωστόσο η έκκληση αυτή δεν αφορούσε την Baoding Tianwei, η οποία, πέρυσι, είχε πολύ μεγάλες απώλειες, στις επενδύσεις του που αφορούσαν την ηλιακή ενέργεια.
Επίσης, δεν ενισχύθηκε η Kaisa Group Holdings Ltd, η οποία είναι η πρώτη κινεζική εταιρεία, στον τομέα των υποδομών, που πτώχευσε, στερούμενη δολαρίων. Οι κινεζικές εταιρείες διαθέτουν ομόλογα και μερίδια, εκφρασμένα σε δολάρια, ύψους 275 δισ. δολαρίων. Κινέζοι αναλυτές θεωρούν πως θα ακολουθήσουν και άλλες χρεοκοπίες.
Για πολλούς οι χρεοκοπίες είναι η λογική συνέπεια των χρεών που οι κινεζικές εταιρείες συσσωρεύουν τα τελευταία χρόνια. Το ερώτημα που γεννάται, είναι αν θα παραμείνει η ηρεμία στην κινεζική οικονομία, καθώς η εξασθένησή της καθιστά δυσκολότερη την εξυπηρέτηση δανείων και αναγκάζει την κυβέρνηση να είναι λιγότερο ανεκτική έναντι διαφόρων εταιρειών, ειδικά αυτών του τομέα των κατασκευών, της μεταλλουργίας και της τσιμεντοποιίας.
«Η Κίνα βαδίζει προς ένα νέο οικονομικό μοντέλο, με υπολογισμένα και μετρήσιμα μεγέθη, όπου οι μεγάλες εταιρείες δεν θα αφεθούν να καταρρεύσουν. Μικρές ιδιωτικές και κρατικές εταιρείες, που επεκτάθηκαν πέραν των δυνατοτήτων τους, θα καταρρεύσουν», δήλωσε Κινέζος οικονομολόγος.
Μια ακόμα πηγή ανησυχίας είναι οι μικρότερες τράπεζες. Οι ρυθμιστικές αρχές προωθούν πρόγραμμα εξασφάλισης των αποθεματικών, ώστε, ακόμα και αν υπάρξει κατάρρευσης μιας τράπεζας, να μην προκληθεί πανικός στους καταθέτες. Η εξασφάλιση των τραπεζικών αποθεματικών θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου.
Προωθώντας ένα οικονομικό μοντέλο όπου οι κίνδυνοι είναι υπολογισμένοι και οι χρεοκοπίες ανεκτές, είναι ζωτικής σημασίας για την κινεζική κυβέρνηση, να ελέγξει τα οικονομικά των τοπικών κυβερνήσεων και τα χρέη τους, τα οποία είναι υπέρογκα και εξακολουθούν να αυξάνουν. Κάτι τέτοιο, όμως, θα έχει επίπτωση στα έργα υποδομής που οι τοπικές κυβερνήσεις εκτελούν στις περιφέρειές τους.
Η Κίνα διαθέτει απόθεμα σε ξένο συνάλλαγμα της τάξης των 3,73 τρισ. δολαρίων. Άρα η Κίνα διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να διαχειριστεί τυχόν οικονομικά ατυχήματα. Παρόλα αυτά αν ο δανεισμός αυξηθεί, πέραν ενός επιπέδου, η ικανότητα της χώρας να αντεπεξέλθει θα εξουδετερωθεί.