3 Μαρ 2015

Αυξήσεις - φωτιά με συνταγή... ΔΝΤ – Τι σημαίνει ο ενιαίος ΦΠΑ – Σύγχυση από τις δηλώσεις για το φορολογικό

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να έχει κάνει ... ρεκόρ συνεντεύξεων από την ημέρα της υπουργοποίησής του ωστόσο η ασάφεια γύρω από το φορολογικό καθεστώς που θα ισχύσει στο αμέσως επόμενο διάστημα παραμένει και μόνο...
δημιουργική δεν είναι.

Η αναφορά μάλιστα του κ. Βαρουφάκη στον ΦΠΑ και στη δημιουργία ενός ενιαίου συντελεστή κοντά στο 16% δημιούργησε νέα συζήτηση γύρω από το εάν και κατά πόσο αυτό είναι δυνατό να συμβεί, αλλά και εάν και κατά πόσο είναι σωστό.

Ως προς το εάν είναι δυνατό να “περάσει” ένα τέτοιο μέτρο η απάντηση είναι μάλλον εύκολη καθώς είναι δεδομένη η θέση του ΔΝΤ για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ. Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει μια ένδειξη καλής θέλησης προς τους δανειστές με αύξηση (ανεπαίσθητη τη χαρακτήρισε) σε κάποιο προϊόν που δεν θα επιβαρύνει (κυρίως) τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Η αναφορά αυτή άνοιξε τη συζήτηση για αύξηση στα τσιγάρα, τα ποτά αλλά και τη φορολόγηση του τζόγου.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό.
Ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ σημαίνει πως μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που σήμερα φορολογούνται με 23% θα μειωθούν σημαντικά στην περίπτωση που θεσπιστεί ένας ενιαίος φόρος στο 16%.
Την ίδια στιγμή όμως μια εξίσου σημαντική σειρά προϊόντων (πρώτης ανάγκης μάλιστα) θα αυξηθούν επιβαρύνοντας σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ως και χθες τη νύχτα ο υπουργός πάντως δεν θέλησε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση αναφέροντας σε συνέντευξή του στο Star πως είναι “απαράδεκτο” το ύψος 23% του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι “θέλω να το δω σταδιακά να πέφτει στο 15%”. Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, είπε ότι “θα είναι τόσο ανεπαίσθητη αλλαγή και τόσο ήσσονος σημασίας, που θα είναι μια κίνηση καλής θέλησης προς τους εταίρους». Πρόσθεσε δε, ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον ΦΠΑ στα νησιά, στην παραμεθόριο, στα ξενοδοχεία, στα φάρμακα και στα τρόφιμα.

Ωστόσο ενιαίος ΦΠΑ χωρίς αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες δεν γίνεται και έτσι εάν υπάρξει μείωση του ανώτατου συντελεστή του 23% θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των κατώτερων και έτσι άμεση αύξηση σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών όπως:
Τρόφιμα
Μη αλκοολούχα ποτά
Ηλεκτρικά είδη
Ρεύμα
Φυσικό αέριο
Εστιατόρια
Εισιτήρια ΜΜΜ
Ταξί
Ιδιωτικές κλινικές
Όλα τα παραπάνω θα αυξηθούν καθώς ο συντελεστής από το 13% σήμερα θα πάει στο 15% με 16%.
Παράλληλα θα αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές 5%-9%-16% που ισχύουν σήμερα στα νησιά.

Όλα τα παραπάνω, στη λογική του ΔΝΤ μπορούν να ισοσκελίσουν τη διαφορά από τη μείωση του συντελεστή 23% σε βασικά είδη όπως ένδυση, υπόδηση, έπιπλα, οικιακά είδη, τηλεφωνία, καύσιμα, ποτά, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, ηλεκτρονικές συσκευές κλπ όπου ο φόρος θα μειωθεί σημαντικά καθώς θα πέσει από το 23% σήμερα στο 15% με 16%.

Ωστόσο η μείωση, αν εξαιρέσει κανείς τα καύσιμα και υπηρεσίες όπως η τηλεφωνία ή η ένδυση και η υπόδηση δεν αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη. Η αύξηση του συντελεστή στα είδη πρώτης ανάγκης θα “πονέσει” περισσότερο την τσέπη του καταναλωτή και ειδικά τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.


Τι θα γίνει με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ;

Και εδώ ο υπουργός ακόμη δεν είχε να κάνει κάποια συγκεκριμένη δήλωση ως προς ακόμη μια κυβερνητική εξαγγελία. Ως προς την αποκατάσταση δηλαδή του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, αλλά και τις ελαφρύνσεις λόγω τέκνων. Στην τελευταία του συνέντευξη ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι εάν χρειαστεί να εισαχθεί βήμα - βήμα θα γίνει έτσι. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι καθώς επηρεάζονται άμεσα τα ήδη μειωμένα έσοδα του κράτους από τη φορολογία ίσως υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από τους εταίρους και δανειστές και ίσως η εφαρμογή της συγκεκριμένης εξαγγελίας ... πάει για το μέλλον.



 Newsit