29 Μαρ 2015

Προ των πυλών το πιστωτικό γεγονός! Νέο θρίλερ με τη ρευστότητα


greeceΕπιτακτική καθίσταται η ανάγκη για συμβιβασμό με τους εταίρους μέχρι τις 8 Απριλίου, καθώς η χρηματοδοτική ασφυξία οδηγεί διαφορετικά σε αδυναμία πληρωμής ομολόγων που λήγουν και κατά συνέπεια σε πιστωτικό γεγονός.

Τη Μεγάλη Τετάρτη το ελληνικό Δημόσιο προχωρά στην έκδοση εντόκων, αλλα είναι αμφίβολο αν θα πετύχει την κάλυψη. Η έκδοση γίνεται διότι στις 14 του μηνος πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν λήξεις γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Περισσότερα από τα μισά από αυτά τα ομόλογα βρίσκονται σε ξένες τράπεζες, και πρέπει να πληρωθούν. Κατά συνέπεια στις 8 Απριλίου, ζητούνται επειγόντως περίπου 750 εκατ. ευρώ, αλλά είναι άγνωστο, μέχρι στιγμής, από που θα βρεθούν.
Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης και παρά την υψηλών τόνων ρητορική, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταθέσεις δέσμη μέτρων, που ωστόσο προεξοφλείται ότι πως δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές -στο σύνολο τους- από τους εκπροσώπους των δανειστών. Έτσι, κατά τις ίδιες πηγές, έχει αποφασίσει να συζητήσει και εναλλακτικη «λίστα», που περιλαμβάνει αυστηρότερα μέτρα.
Πηγή: Καθημερινή