3 Μαρ 2015

10 ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΝΟΔΕ ΑΣΚΟΥΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΣΤΡΟΦΗ


ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΝΔ
Το Fimotro, δημοσιεύει σήμερα την επιστολή που έστειλαν στον Α. Σαμαρά10 πρώην πρόεδροι γαλάζιων ΝΟΔΕ σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα και την βαριά ήττα του... 

κόμματός τους. Την αναδημοσιεύουμε ολόκληρη :
Κύριε Πρόεδρε,
εμείς, οι πρώην πρόεδροι ΝΟ.Δ.Ε. που εκλεχτήκαμε από το σύνολο των μελών της παράταξης, στην μοναδική φορά που ίσχυσε ένα τέτοιο μέτρο σπουδαίας αναζωογόνησης της οργανωμένης μας βάσης και αποκατάστασης του ζητούμενου, που είναι η απόλυτη έκφραση της δημοκρατίας, πάντα ΠΑΡΟΝΤΕΣ στη πρώτη γραμμή των αγωνιστικών επάλξεων, αλλά και εξαιρετικά προβληματισμένοι, θεωρούμε καθήκον μας να μην σιωπήσουμε παθητικά, αλλά δια της παρούσης να παρέμβουμε, προτείνοντας, αναλύοντας και συνδράμοντας στο μέτρο των δυνάμεων μας, στην αντιμετώπιση φαινομένων που πληγώνουν σήμερα την παράταξή μας.

Είναι ανάγκη να ξεκινήσει μια σοβαρή δημόσια συζήτηση γύρω από την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς επίσης και βασικές επιλογές στρατηγικής σημασίας.
Δεν μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά «γεύματα» ούτε η συμμετοχή μας σε πολιτικά καλλιστεία με κερδισμένο τον άλφα ή βήτα παράγοντα.
Η Νέα Δημοκρατία γνώρισε μια μεγάλη εθνική ήτα παρά το γεγονός ότι παραμένει αξιόμαχη με ένα εκλογικό ποσοστό 28%. Όσα λεκτικά σχήματα και αν χρησιμοποιηθούν προκειμένου να ωραιοποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα η ουσία δεν αλλάζει.
Η Νέα Δημοκρατία δεν έπεισε την κοινωνία και έχασε.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τονίσει ότι ο Πολιτικός Οργανισμός μας, πέρα από την όποια κυβερνητική πολιτική εφάρμοσε ως κυβέρνηση στην άσκηση της εξουσίας, θα έπρεπε να έχει πάντοτε ως πρωταρχικό του σκοπό να αναμορφώνεται, να είναι ισχυρός και να σχεδιάζει το μέλλον μαζί με την κοινωνία.
Η πίστη μας είναι πολύ δυνατή στο γεγονός ότι η κεντροδεξιά είχε και έχει ρόλο και λόγο να υπάρχει στο μέλλον.
Δυστυχώς όμως οι εκλογές έκρυβαν πίσω τους και έβγαλαν στην επιφάνεια όλα αυτά τα παθογόνα στοιχεία, που έβρισκαν «θαλπωρή» σε αυτόν τον ιστορικό- πολιτικό Οργανισμό και έφεραν την υποβάθμιση και την συρρίκνωση της παράταξης (βλέπε νέος κανονισμός λειτουργίας, λειτουργίες των γραμματειών, Τ.Ο., ΝΟ.Δ.Ε. κ.λ.π.).
Επίσης επιμελώς κρυβόταν και η άρνηση στον διάλογο, καμία προσοχή στις προτάσεις και ήταν ασυγχώρητη και κατακριτέα η διαφορετική άποψη ως «επαναστατικότητα».
Είναι πραγματικότητα ότι η Νέα Δημοκρατία σήκωσε πολύ βαρύ πολιτικό φορτίο όπως επίσης είναι αλήθεια ότι και οι αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις περιείχαν σημαντικό πολιτικό κόστος. Το κεντρικό πρόβλημα όμως της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν αυτό. Έχοντας χάσει το παραδοσιακό πολιτικό της στίγμα οδηγήθηκε σε μια σειρά από λαθεμένες πολιτικές επιλογές πηγαίνοντας σε κρίσιμες αναμετρήσεις χωρίς πλέον πολιτικό σχεδιασμό.
Γ ι α τ ί; η Νέα Δημοκρατία απομακρύνθηκε από τις δυνάμεις της κοινωνίας– φιλελευθερισμός με κοινωνικό πρόσωπο,
Γ ι α τ ί; δεν υπήρξε διαχείριση μιας τόσο δύσκολης πολιτικής συγκυρίας, Γ ι α τ ί; ο λαθεμένος πολιτικός σχεδιασμός,
Γ ι α τ ί; δεν υπήρχε σε μια τόσο κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση κεντρική επιτροπή εκλογών.
Αμέλησε λάθος (τελικά), τις γενεσιουργικές αιτίες της εμφάνισης κομμάτων στα πλευρά της με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε μια απίστευτη ιδεολογική παλινδρόμηση που σταδιακά της θόλωσε την εικόνα.
Υιοθέτησε με την πάροδο του χρόνου έναν ασαφή πολιτικό λόγο τεχνοκρατικής υφής η εκφορά του οποίου δεν ενδιέφερε και δεν απευθυνόταν σε κανένα.
Το σύνολο των στελεχών της, όταν δεν εξέφραζαν μια υπεροπτική επιχειρηματολογία εμφανιζόμενοι ως «μνημονιακότεροι» του μνημονίου ή δεν προσχωρούσαν στην άστοχη λογική του εκφοβισμού της κοινωνίας, αναφέρονταν σε ένα success story, που σε σχέση με τις προσλαμβάνουσες της κοινωνίας φάνταζε σαν ένα κακόγουστο αστείο.
Ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον παραδοσιακό της πολιτικό κορμό υπερασπιζόμενη νεοφιλελεύθερες πρακτικές ενώ επιτέθηκε οριζόντια σε όλες τις κοινωνικές ομάδες με μέτρα και φόρους πάσης λογικής και χωρίς πραγματικό οικονομικό αποτέλεσμα.
Οι φυγόκεντρες τάσεις στην οργανωτική της δομή, η λαθεμένη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της και η αδρανοποίηση, για εσωκομματικούς κυρίως λόγους, μιας πλειάδας μεσαίων στελεχών, περιόρισε σημαντικά την προεκλογική προσπάθεια του κόμματος, εν γένη την όλη λειτουργία του Οργανισμού σε κάθε επίπεδο και όχι μόνο στις εκλογές.
Σε όλους αυτούς τους λόγους μπορούν να προστεθούν και πολλοί άλλοι.
Η Νέα Δημοκρατία παρόλα αυτά άντεξε.
Αποδείχθηκε διαχρονικά το κόμμα με τις ισχυρότερες αναφορές και αντιστοιχίσεις στην κοινωνία. Ο ιστορικός της κύκλος προφανώς δεν έκλεισε. Βρίσκεται όμως σήμερα στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας της .
Το αίτημα μας για ανασύνταξη της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης μας είναι καθολικό.
Αν η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της θέλουν να υπάρχει προοπτική πρέπει να
ξαναϊδωθούν όλα από την αρχή:
Ιδεολογικό στίγμα - Πολιτικές θέσεις - Πρόσωπα - Δομές
Είναι αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας να ξεκινήσει άμεσα αυτές τις διαδικασίες.
Άμεση σύγκλιση των οργάνων (πολιτική επιτροπή, έκτακτο συνέδριο με θέμα επανεκκίνηση της παράταξης και του πολιτικού οργανισμού)
Αν αυτό δεν γίνει τότε η ιστορία δεν θα γραφτεί απλά χωρίς αυτήν (Νέα Δημοκρατία) αλλά θα γραφτεί εναντίον της.
Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί σταθεροποιητικό πυλώνα της δημοκρατίας της χώρας μας και σήμερα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.
Χρειάζεται επιβεβλημένα να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της ταυτότητα και να επανεξετάσει την πολιτική της. Πρέπει με νηφαλιότητα αλλά και με ειλικρίνεια να αντιμετωπίσει την ιστορία της μέσα από πραγματικά ανοιχτές/δημοκρατικές διαδικασίες.
Είναι στο χέρι της ηγεσίας και μόνον έτσι η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να ξανακοιτάξει τους πολίτες κατάματα. Πρέπει με λίγα λόγια να ξαναγίνει από κόμμα παράταξη.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:
Κατόπιν αυτών, θεωρούμε αναγκαία την πλήρη δομική αλλαγή της Νέας Δημοκρατίας, με διττό ζητούμενο, αφενός τον εκδημοκρατισμό της παράταξης και την εξασφάλιση θεσμικών οδών αμφίδρομης επικοινωνίας Προέδρου και ανώτατων κλιμακίων με την οργανωμένη μας βάση αλλά και εν συνόλω την ελληνική κοινωνία και αφετέρου την πλήρη αποδυνάμωση του προσωπικού παράγοντα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλότητα της κοινωνικής και κομματικής εικόνας, με μοιραίες πολιτικές συνέπειες, όπως ακριβώς ισχύει σήμερα. Στα πλαίσια αυτά, προτείνουμε προς αξιολόγηση τις εξής αλλαγές:
1. ΠλήρηπροτεραιότητακαιαναβάθμισηαρμοδιοτήτωνστηΓραμματεία Οργανωτικού.
2. ΥπαγωγήσεαυτήνόλωντωνεπιμέρουςΓραμματειών.Διότιησχέσητηςμε αυτές είναι σχέση συνόλου - υποσυνόλων.
3. ΕπαγγελματισμόςστηνστελέχωσητωνΓραμματειώνώστενασταματήσειτο φαινόμενο του να χρησιμοποιείται μόνο για προσωπικά οφέλη των εκάστοτε προσώπων που τις αναλαμβάνουν.
4. Θεσμοθέτησηαυστηρώνκριτηρίωνγιατηνεπιλογήτωνεπικεφαλήςκαιτων αναπληρωτών τους σε όλες τις Γραμματείες, προκειμένου να επιτυγχάνεται και διαφάνεια, αλλά και ανάθεση καθηκόντων σε μέλη μας με βαθιά γνώση του αντικειμένου που αναλαμβάνουν. Εμείς προτείνουμε ειδικά για την Γρ. Οργανωτικού, την επιλογή κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου Προέδρων ΝΟΔΕ και αποκλειστικά μεταξύ προσώπων που έχουν διατελέσει στο παρελθόν επίσης Πρόεδροι ΝΟ.Δ.Ε.
5. Θεσμοθέτησηδιαδικασιώναξιολόγησήςτουςαπόόργαναόχιμονοπρόσωπα και με επίσης γνώση του αντικειμένου. Η πρότασή μας επίσης όπως αναλύεται η ως άνω. Τούτα, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σήμερα, όπως και συνήθως στο παρελθόν, πολλοί που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης είτε
δεν έχουν ούτε υποψία γνώσης του αντικειμένου τους, είτε τοποθετούνται ακόμη και σε πόστα στα οποία εκ της προσωπικής τους θέσεως εκφράζονται εχθρικά, ή που παραμένουν σε αυτά παρά την αποτυχημένη τους παρουσία. Και επειδή εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις και με το ονοματεπώνυμό τους μπορούμε να πούμε τα πράγματα, αλλά θεωρούμε πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε άστοχη μετακίνηση του κέντρου βάρους της προσπάθειάς μας.
6. Επαναφορά του θεσμού του Συμβουλίου των Προέδρων ΝΟ.Δ.Ε. και θεσμική εξασφάλιση γνωστοποίησης των συμπερασμάτων αυτών απευθείας στον Πρόεδρο. Θεσμική κατοχύρωση σύγκλησής του σε τακτά χρονικά διαστήματα, εκ των προτέρων προσδιορισμένα.
7. Απόσυρση του τελευταίου μοντέλου θεματικών Δημ.Τ.Ο., που ήταν εξαρχής καταδικασμένο να αποτύχει. Επαναφορά στον συνολικό πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα των Τοπικών μας Οργανώσεων, οι οποίες είναι κύτταρα ζύμωσης της πολιτικής με την κοινωνία.
8. Επαναξιολόγηση των αναγκών μας στις κατά τόπους κοινωνίες, και όπου δει ίδρυση νέων Τοπικών και ΝΟ.Δ.Ε.
9. Επαναφορά του συστήματος εκλογής των Προέδρων ΝΟ.Δ.Ε. από την λαϊκή βάση με όρους και διατυπώσεις αντίστοιχες των βουλευτών και ισότιμη εσωκομματικά μεταχείρισή τους. Επίσης εκλογή και του συμβουλίου ΝΟ.Δ.Ε. ως υπήρχε από τη ΝΟ.Σ.
10.Κατάργηση της σημερινής διαδικασίας εκλογής της Πολιτικής Επιτροπής, που είναι γνωστό σε όλους μας ότι δημιουργεί στρεβλότητες και αναντιστοιχίες εκπροσώπησης της βάσης μας και σε ουσιαστικό επίπεδο, ακόμη και σε επίπεδο διατύπωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναφορά ως ex officio μελών των Προέδρων ΝΟΔΕ, που είναι τα ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ εκλεγμένα μέλη, με άμεσες εκλογές.
11.Αντικατάσταση της διαδικασίας ανάδειξης μελών Π.Ε. με συμμετοχή της Κ.Ο., κάθε προβλεπόμενου να συμμετέχει όντως ex officio και επιμέρους άμεσες εκλογές, για την ισχυρή εκπροσώπηση της οργανωμένης βάσης, μέσα από το σύνολο των μελών κάθε ΝΟ.Δ.Ε., αλλά και για μικρότερη συμμετοχή πάλι με άμεσες εκλογές επί συνόλου εκλογικών καταλόγων μελών των άλλων επιμέρους Γραμματειών. Γνωρίζουν όλοι καλά, πως το μεγαλύτερο απόστημα σε αυτή την παράταξη διαχρονικά είναι ο αδιαφανής και αναποτελεσματικός πολιτικά τρόπος εκλογής των Π.Ε. μας. Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν και στην Π.Ε. και στις θέσεις επικεφαλής Γραμματειών, σκοπούμενο και αποτέλεσμα να είναι η επικράτηση ομάδων και παρεών παραεξουσίας, όπως ακριβώς συμβαίνει διαχρονικά.
12.Συμμετοχή με δικαίωμα λόγου στον Στρατηγικό Σχεδιασμό εκπροσώπου του Συμβουλίου Προέδρων ΝΟ.Δ.Ε. και με δικαίωμα λόγου και ψήφου στην Εκτελεστική Γραμματεία.
13.Κλείνουμε τις προτάσεις μας, με αυτό το οποίο εκτενώς αναλύουμε στην αρχή της επιστολής μας. Την επείγουσα και αδήριτη ανάγκη βασικού ιδεολογικού - πολιτικού επαναπροσδιορισμού μας, με επαναβεβαίωση όπου χρειάζεται και επικαιροποίηση όπου οι νέες συνθήκες το απαιτούν.
Κύριε Πρόεδρε,
θα υπάρξει και σφοδρός αντίλογος, από συγκεκριμένους κύκλους, είμαστε βέβαιοι:
Γνωρίζουμε το εύρος και τη δυναμική όσων προτείνουμε. Και είναι αναμενόμενες και λίγο πολύ προβλέψιμες οι ενστάσεις που θα υπάρξουν σχετικώς. Να σημειώσουμε επομένως ότι με τις ως άνω προτάσεις μας:
- Όχι μόνο δεν εγκλωβίζεται ή καθίσταται όμηρος ο εκάστοτε Πρόεδρος, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξη ισχυροποιείται, απελευθερώνεται και προστατεύεται.
- Η παράταξη πλέον αποκτά τη δυναμική της ίδιας της κοινωνίας, αποκαθιστά άρρηκτους δεσμούς με την λαϊκή της βάση.
- Ανακατευθύνεται το σύνολο των πολιτών, που εκφράζονται από το όραμα και τις αρχές μας, στην παράταξη που πλέον πείθει για την απόλυτα διαφανή και δημοκρατική της λειτουργία.
- Αποκτά περισσότερο από ποτέ νόημα η συμμετοχή στις αγωνιστικές επάλξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας οργάνωσής μας, καθώς πλέον κατά τεκμήριο οι Δημ.Τ.Ο. και ΝΟ.Δ.Ε. αποκτούν σεβαστό πολιτικό ρόλο, κατοχυρώνοντας τη δυνατότητα να μεταφέρουν σε επίπεδα κεντρικής διαβούλευσης τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους.
- Ο ίδιος ο Αρχηγός της παράταξης αποκτά εργαλεία πολύτιμα έγκαιρου προβληματισμού και καίριας ανάγνωσης των κοινωνικών αναγκαιοτήτων και αιτημάτων.
- Ανακατευθύνονται στις τοπικές τους Οργανώσεις ξανά σπουδαίων δυνατοτήτων στελέχη μας, που όμως έχουν αγωνιστικά αποσυρθεί, έχοντας στο μεταξύ εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στα κεντρικά όργανα μέσω των ιδιαίτερων κύκλων, φιλιών και "γραμμών" - πολλοί από τους οποίους και σήμερα μετέχουν στην ΠΕ, πλην όμως τίποτα δεν προσφέρουν από όσα πολλά μπορούν.
- Θωρακίζεται η ενότητα της παράταξης και διαφυλάσσεται η κανονικότητα της λειτουργίας της, με μοιραία εξαφάνιση των μηχανισμών που μεταφέρουν τα κέντρα βάρους από την αφοσίωση στον δεδηλωμένο σκοπό του κόμματος σε
προσωπικές επιδιώξεις και συμφέροντα και που είναι αδύνατο να μην δημιουργούνται σε ένα Οργανισμό που η λειτουργία του επαφίεται όχι σε θεσμικές δικλείδες αλλά στον ανθρώπινο παράγοντα.
Κύριε Πρόεδρε,
έχετε την τιμή να έχετε αναδειχθεί Αρχηγός μέσα από μια διαδικασία, που επανέφερε σε θέση πρωτοπόρου την Νέα Δημοκρατία ανοίγοντας όπως εύστοχα είχατε σημειώσει την Νέα Μεταπολίτευση. Είχαμε όλοι την τιμή να τολμήσουμε για τις ιδέες τα οράματα τις αξίες μας. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ποιον εκ των υποψηφίων ο καθένας από εμάς επέλεγε. Στιγμές μετά από μια βαριά εκλογική ήττα, τολμήσαμε και πετύχαμε μέσα από την πρωτόγνωρη και δημοκρατικά μνημειώδη εκλογή Προέδρου από τη λαϊκή βάση, να βγάλουμε από τα σπίτια τους 800.000 μέλη μας, όταν η κεντρική διοίκηση προέβλεπε ή μάλλον στόχευε τους 250.000 ψηφοφόρους και όσοι με ακρίβεια τελικά προβλέπαμε, θεωρούμασταν γραφικοί. Ελάχιστο καιρό μετά ξαναβγάλαμε εκατοντάδες χιλιάδες νεοδημοκράτες να ψηφίσουν προέδρους ΝΟ.Δ.Ε. και Δ.Σ. Δημ.Τ.Ο. Πετύχαμε τεράστια συμμετοχή μελών μας στις διαβουλεύσεις για τις αλλαγές Καταστατικού και Κανονισμού. Και κάπου εκεί η φωτιά χλώμιασε ...
Οι αλλαγές που εγκρίναμε τότε ήταν άτολμες και όχι επαρκείς. Μα και αυτές ατόνησαν.
Τώρα, Πρόεδρε, είναι ώρα να κάνουμε το μεγαλύτερο βήμα: Να απελευθερώσουμε τη Νέα Δημοκρατία από τα ασφυκτικά πλαίσια ενός κόμματος παρωχημένης αστικής λογικής με πολιτικά στείρο αυτοσκοπό εξουσίας, να την κάνουμε αυτό που όλοι οραματιζόμαστε: Πρότυπο Λαϊκής Παράταξης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Κύριε Πρόεδρε,
αιτούμαστε άμεση αξιολόγηση των προτάσεών μας. Τώρα ως παράταξη έχουμε την μέγιστη ανάγκη, πολύ απλά, "να μην αφήσουμε τη δουλειά στη μέση".
Εμείς, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, είμαστε παρόντες. Μόνο για να προσφέρουμε.
Με τιμή
Οι πρώην Πρόεδροι
Α’1 ΝΟ.Δ.Ε., Τρικαλλινός Δημοσθένης,
Α’2 ΝΟ.Δ.Ε., Καίσαρης Νικόλαος,
Α’3 ΝΟ.Δ.Ε., Μιχαλόπουλος Ιωάννης,
Α’4 ΝΟ.Δ.Ε., Βλάχος Γεώργιος,
Β’2 ΝΟ.Δ.Ε., Κοκόσης Ευάγγελος,
Β’5 ΝΟ.Δ.Ε., Λαμπρόπουλος Θεοδόσιος,
Β’6 ΝΟ.Δ.Ε., Μαυροϊδάκος Δημήτριος,
Β’7 ΝΟ.Δ.Ε., Αναγνωστόπουλος Θωμάς,
Β’8 ΝΟ.Δ.Ε., Παπαδόπουλος Α. Βασίλης,
B’ ΝΟ.Δ.Ε., Πειραιά Γεωργατζέλη Τζένη, ΝΟ.Δ.Ε., Βόρειου Τομέα Χάσκος Παναγιώτης.