30 Ιαν 2015

Τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές προσώπων σε τράπεζες και ΤΧΣ

Τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές προσώπων σε τράπεζες και ΤΧΣ Το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση στο θέμα των ελληνικών τραπεζών έδωσε με μεγαλύτερη σαφήνεια το βράδυ της Τρίτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μετά από έντονα
αρνητική αντίδραση των αγορών, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο στο Χρηματιστήριο.
Η βάση των όσων σχεδιάζει η κυβέρνηση σε σχέση με τις τράπεζες βρίσκεται στην πρόθεσή της το Δημόσιο να παίξει ενεργότερο ρόλο στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, γι' αυτό και σχεδιάζεται αλλαγή του νόμου 3864/2010, που αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη λειτουργία του κλάδου θα παρουσιάσει στους ιδιώτες ξένους μετόχους τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο κυβέρνησης, αρχής γενομένης από σήμερα. Παράλληλα ζητά από τους ιδιώτες και τις δικές τους ιδέες για το θέμα αυτό, στο οποίο θα υπάρξει διαβούλευση.
«Η κυβέρνηση θα ασκήσει τα μετοχικά συμφέροντα του κράτους, χωρίς να θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.
Σημειώνεται ότι με βάση τον νόμο που ισχύει, οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν στις διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη και των ιδιωτών μετόχων, εφόσον αθροιστικά κατέχουν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου.
Και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων είναι πολύ υψηλότερο από το 10%, ενώ ειδικά στη Eurobank οι ιδιώτες μέτοχοι κατέχουν την πλειοψηφία.
Eurobank
Εξάλλου, σήμερα αναμένεται η συνάντηση των εκπροσώπων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον κ. Prem Watsa, ενώ ο κ. Watsa που εκπροσωπεί τους ιδιώτες μετόχους στη Eurobank αναμένεται να συναντηθεί και με φορείς του χρηματοοικονομικού κλάδου καθώς και επιχειρηματίες. Σημειώνεται πως το επενδυτικό σχήμα με το οποίο ο κ. Watsa συμμετείχε στην τελευταία ιδιωτική τοποθέτηση της Eurobank απέκτησε τις μετοχές της τράπεζας στο 0,31 ευρώ.
Δεν αναμένονται πάντως αλλαγές ριζοσπαστικού χαρακτήρα, σημειώνουν στην «Η» καλά πληροφορημένες πηγές.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταβολές σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και προκειμένου να γίνει αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συμφωνήσει τόσο με την ΤτΕ όσο και με την ΕΚΤ, μολονότι εκτιμάται πως δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο θέμα αυτό.
Συγχρόνως αναμένεται να αλλάξουν και οι εκπρόσωποι του ΤΧΣ στις τράπεζες.
Τέλος, θα υπάρξουν αλλαγές σε κάποιες από τις διοικήσεις των τραπεζών.
Χθες, πάντως, παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Τάκης Ρουμελιώτης.