31 Ιαν 2015

Του Αγίου Βαλεντίνου, χωρίζουμε

Σε λίγες μόνο μέρες, νέα συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου έχει καταφέρει πολλά. Έχει καταφέρει να τσακωθεί με την τρόικα, τον πρόεδρο του Eurogroup, με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. για την Ουκρανία, με την Τουρκία για τα Ίμια,
με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τις διαρροές από το τηλεφώνημα, με τη Ρωσία για την αλλαγή στάσης στις κυρώσεις εντός 24 ωρών, με τους Κινέζους τις Cosco για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Όπως κάθε κυβέρνηση, έτσι και η τωρινή, δικαιούται μια χρονική περίοδο πριν οι πολίτες αρχίζουν να βγάζουν συμπεράσματα για το αν είναι καλή ή κακή. Όταν όμως βιάζεσαι να έρθεις στην εξουσία, όταν δεν βλέπεις την ώρα να γίνεις πρωθυπουργός με κάθε τίμημα, κάνεις μια επιλογή.
Και θα κληθεί ο κος Τσίπρας να κάνει άλλη μια επιλογή, 2 μέρες πριν του Αγίου Βαλεντίνου, στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Δεν υπάρχει κανένας φυσικά που να πιστεύει ότι η σχέσεις Αλέξη - Άνγκελας, είναι σχέσεις αγάπης. Είναι άλλωστε ‘εντολή’ του Ελληνικού λαού να πάει με τσαμπουκά η συγκυβέρνηση στις Βρυξέλλες και να χτυπήσει δυνατά το χέρι στο τραπέζι για να ‘πάρει το αίμα μας πίσω’.
Πού σταματάει όμως αυτή η ‘εντολή’; Θα έχει ολοκληρώσει αυτή η συγκυβέρνηση το έργο της αν κάνει ηρωικές δηλώσεις και πει ένα ηχηρό ‘όχι’;
Είμαι σίγουρος ότι στο Μαξίμου υπάρχει ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Είμαι σίγουρος ότι ένας μόνο τσακωμός δεν θα φέρει και διαζύγιο Ελλάδας - Ευρώπης. Είμαι σίγουρος ότι η συγκυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για παραμονή της χώρας στο ευρώ ακυρώνοντας παράλληλα, όπως υποσχέθηκε, όλα τα Μνημόνια και την τρόικα. Δεν είμαι σίγουρος όμως ποιός είναι ο τρόπος.
Ο πρώτος τρόπος είναι να πούνε οι ‘Ευρωπαίοι’ στον Αλέξη ότι έχει δίκιο, να ζητήσουν συγνώμη για τα χρήματα που μας δάνεισαν τα τελευταία 5 χρόνια και να μας πουν ότι δεν τα θέλουν πίσω πια. Ειδικά οι χώρες που μας δάνεισαν και έχουν κατώτερους μισθούς και συντάξεις από την Ελλάδα θα συμφωνήσουν, πιστεύω. Ο δεύτερος τρόπος είναι η κωλοτούμπα. Χωρίς πολλά λόγια, χωρίς πολύ δράμα.
Ότι κι αν γίνει πάντως τις μέρες μετά την Σύνοδο της 12ης Φεβρουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ μαζί, θα πρέπει να πάρουν μια σημαντική απόφαση. Ή θα χωρίσουν με την Ευρώπη, ή θα χωρίσουν με αυτούς που τoυς ψήφισαν και πολύ περισσότερο με τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.
* Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι 27 ετών και είναι πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αποφοίτησε από Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην στρατηγική επικοινωνία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Ασχολείται επαγγελματικά με τη στρατηγική επικοινωνία στο χώρο του διαδικτύου και των εφαρμογών. Έχει διατελέσει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ ως Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων.http://news247.gr/