23 Οκτ 2014

Ελέγχουν…σταρ του πενταγράμμου για εκατομμύρια στο εξωτερικό



Tων Πέτρου Κουσουλού, Θάνου Πασχάλη
Νέα στοιχεία  για τους «πατριώτες»,οι οποίοι την ώρα της κρίσης φρόντιζαν να βγάλουν τα χρήματα τους στις τράπεζες του εξωτερικού
αποκαλύπτει το ereportaz. Τα στοιχεία που ελέγχονται από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αφορούν σε 148 περιπτώσεις από την λίστα περίπου 54 χιλ. προσώπων που φυγάδευσαν περί τα 22 δισ στο εξωτερικό.
Ανάμεσα τους βρίσκονται κ δύο πασίγνωστοι τραγουδιστές αλλά οι και ένας πασίγνωστος εφοπλιστής ο οποίος φέρεται ως επικεφαλής 66 εταιριών. Υπενθυμίζεται ότι στις ίδιες λίστες βρέθηκαν και τα ονόματα ανυποψίαστων πολιτών οι όποιοι εμφανίζονταν ως αποστολείς εμβασμάτων στο εξωτερικό χωρίς φυσικά να έχουν καμιά σχέση με την υπόθεση. Πρόκειται για υπόθεση που αποκάλυψε το ereportaz και μάλιστα με τη συμβολή της Ραχήλ Μακρή έφτασε μέχρι τη βουλή.
Περίοπτη θέση στην λίστα που ελέγχεται από τις αρχές κατέχει πασίγνωστος εφοπλιστής ο οποίος εμφανίζεται ως επικεφαλής 66 εταιριών.
Συγκεκριμένα, ο έλεγχος απο τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, των χιλιάδων συμπολιτών μας που την περίοδο της κρίσης φυγάδευσαν εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό, ωστόσο στη λίστα των εμβασματούχων που ελέγχονται το τελευταίο διάστημα (μόνο την περίοδο 2009-2011 εμβάστηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού περίπου 54.000 εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ εκ των οποίων κρίθηκαν ύποπτα προς έλεγχο για φορολογικές παραβάσεις τα 22.000 από αυτά αποκαλύπτεται ότι περιλαμβάνονται και μεγάλα ονόματα της τραγουδιστικής νυχτερινής (και όχι μόνο) πίστας.
Τα λουλούδια…εμβάσματα στο εξωτερικό
Σύμφωνα με πληροφορίες τραγουδοποιός ιδιαίτερα αγαπητός στη νεολαία φέρεται να έστειλε 1 εκ.ευρώ σε τράπεζα της Γερμανίας,ενω
άλλος ερμηνευτής ιδιαίτερα αγαπητός για τις μελωδίες του άλλο 1 εκ.ευρώ… O πρώτος θεωρείται ως ο πλέον δημοφιλής ιδιαίτερα στα νεανικά κοινά ενώ ο δεύτερος έχει μακρά πορεία στο χώρο και μια από τις πλέον καλές φωνές. 
Η μεταφορά στο εξωτερικό μεγάλων χρηματικών ποσών πρίν απο λίγα χρόνια δεν συνιστά από μόνο του φορολογικό αδίκημα..Ωστόσο οι συγκεκριμμένοι-όπως και χιλιάδες άλλοι φορολογούμενοι-καλούνται να αποδείξουν με αδιάσειστα και ατράνταχτα γραπτά στοιχεία απο πού και πώς προήλθαν τα χρήματα που εξήγαγαν. Εκτός της φοροδιαφυγής η φοροαποφυγής ερευνάται κατά πόσον αρκετά απο τα ποσά αυτά προέρχονται απο ξέπλυμα μαύρου χρήματος η αποτελούν προϊόντα βρώμικου χρήματος (σωματεμπορίες,ναρκωτικά,εμπόριο όπλων κλπ ).
Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων αποδεικτικά στοιχεία αποτελούν-εκτος τυχόν τόκων,μερισμάτων , δωρεών ,κερδών απο τυχερά παιχνίδια , ανάλωσης κεφαλαίου κλπ – ακόμη και ρευστοποιήσεις μετοχών η ομολόγων που είχαν αγοραστεί πριν από το 1999 αρκεί οι ελεγχόμενοι να προσκομίσουν τα ανάλογα πινάκια απο τις τράπεζες η τις χρηματιστηριακές εταιρείες ..Οσοι ρευστοποίησαν μετά το 2000 θα πρέπει επιπλέον να αποδείξουν το «πόθεν έσχες»τους..Δηλαδή πως αγόρασαν τις μετοχές η τα αμοιβαία κεφάλαια που ρευστοποίησαν στη συνέχεια…Αν δεν αποδειχθούν τα παραπάνω οι ελεγχόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν το 45 %,. των χρημάτων που απέστειλαν στο εξωτερικό ,ως φόρο εισοδήματος συν προσαυξήσεις και πρόστιμα..Οι συγκεκριμένες 22.000 υποθέσεις πλούσιων εμβασμάτων στο εξωτερικό μπήκαν στο στόχαστρο του ελέγχου ,καθώς μετά απο διασταύρωση του ΚΕΠΥΟ με τα δηλωθέντα εισοδήματα των αποστολέων τους ,για τα οικονομικά έτη 2004-2010 , προέκυψε πλήρης δυσαρμονία καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματα ήταν χαμηλά..
Αν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι πρόκειται για χρήματα που είχαν νομίμως δηλωθεί , θα αποφύγει πρόσθετη φορολόγηση…Αυτη την περίοδο -εκτός των δύο τραγουδοποιών -ελέγχονται άλλες 148 υποθέσεις φορολογουμένων που φυγάδευσαν ,τα χρόνια της κρίσης,εκατομμύρια .ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού.
Γυναικολόγος με 3,5 εκ. ευρώ
Ανάμεσά τους γιατρός-γυναικολόγος φέρεται να έβγαλε στο εξωτερικό 3,5 εκ.ευρώ και καλείται τώρα να πληρώσει φόρο εισοδήματος 1,7 εκ.ευρώ καθώς δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει ττα ποσά που εξήγαγε..Μεγαλοδικηγόρος κατέβαλε φόρο 29.000 ευρώ για χρηματικό ποσό
που εμβάστηκε σε αγγλική τράπεζα.
Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 630 υποθέσεις εμβασμάτων(απο τις 22.000) και βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 280 εκ.ευρώ. Από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 25 εκ.ευρώ καθώς πολλοί ελεγχόμενοι προσφεύγουν σε επιτροπές επίλυσης διαφορών του Υπουργείου Οικονομικών…Όπως εκτιμάται συνολικά το 2009-2001 εμβάστηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού περίπου 22 δις ευρώ.
 http://www.ereportaz.gr