30 Σεπ 2014

Γερασμένη χώρα η Ελλάδα: Ένας στους επτά Έλληνες είναι συνταξιούχος

Σε καθημερινή βάση αποδεικνύεται το έσχατο σημείο στο οποίο έχει οδηγηθεί η Ελλάδα λόγω του δημογραφικού προβλήματος, βλέποντας πλέον στην χώρα μας έναν...
στους επτά Έλληνες να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, ποσοστό μεγαλύτερο του 14% του πληθυσμού είναι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 20% το 2020 και θα φτάσει το 30% το 2030.
Βέβαια αυτό δεν επηρεάζει μόνο την εικόνα της χώρας μας, αλλά κατά βάσιν την οικονομία της, καθώς οι νεώτερες γενιές θα κληθούν να επωμιστούν το βαύ φορτίο ενός προβληματικού ασφαλιστικού συστήματος.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, αυτήν την στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούν τέσσερα άτομα σε παραγωγική ηλικία (15 έως 64 ετών) ανά ένα συνταξιούχο. Το 2060 όμως, η σχέση αυτή θα είναι δύο άτομα παραγωγικής ηλικίας για κάθε συνταξιούχο.
Και το κακό συνεχίζεται… Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην Ε.Ε., εννέα τοις χιλίοις, μετά τη Γερμανία που έχει 8,4 τοις χιλίοις και την Πορτογαλία 8,5 τοις χιλίοις.
Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών καταναλώνουν δυσανάλογο ποσοστό των κρατικών πόρων για την Υγεία. Ειδικότερα, από τους ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία το 40% είναι χειρουργικοί ασθενείς.
Τα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ αποτελούν το 10% του πληθυσμού, απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών και για οξέα περιστατικά το 25% των κλινών. Οι υπερήλικες καλύπτουν το 25% των συνολικών ημερών νοσηλείας στα νοσοκομεία. Το 70% των υπερηλίκων έχει περισσότερες της μιας συνοδούς νόσους και το 25% λαμβάνει περισσότερα από πέντε φάρμακα. Οι διάφορες μορφές καρκίνου είναι πρώτη αιτία θανάτου στο φάσμα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα 75 χρόνια.http://www.exelixionline.gr