28 Αυγ 2014

Κολομβία: Ελεύθερος ο «Ποπάι», ο αρχιεκτελεστής του Εσκομπάρ



ΜΕΤΑ ΑΠΟ 22 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ


Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη στην Κολομβία για την αποφυλάκιση του πλέον διαβόητου πληρωμένου δολοφόνου της Κολομβίας, ο.. οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά από 22 χρόνια παρότι είχε καταδικαστεί σε 30ετή κάθειρξη.


Ο Γιον Χάιρο Βελάσκες, γνωστός ως «Ποπάι», ήταν το πρωτοπαλίκαρο και αρχιεκτελεστής του κολομβιανού βαρώνου των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ.

Κατά δική του ομολογία, είχε εκτελέσει 300 ανθρώπους ενώ συνολικά του αποδίδονται περίπου 3.000 δολοφονίες, τις οποίες φέρεται να διέπραξε τις δεκαετίες του '80 και του '90.

Ο 52χρονος σήμερα Βελάσκες, πέρασε το κατώφλι των φυλακών υψίστης ασφαλείας της Κομπίτα την Τρίτη συνοδεία μεγάλης αστυνομικής δύναμης. Θα ακολουθήσει μια δοκιμαστική περίοδος τεσσάρων χρόνων μέχρι την οριστική και άνευ όρων απελευθέρωσή του.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη χώρα, η απελευθέρωση του «Ποπάι» έχει διχάσει την Κολομβία. Πολλοί συγγενείς θυμάτων επιμένουν ότι ακόμη δεν έχει πληρώσει για όλα του τα εγκλήματα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι δύο δεκαετίες στη φυλακή είναι αρκετός χρόνος για να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.

Ε.Σ. (Πηγή: BBC)