Πολλές είναι οι μεγάλες εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο ολόκληρο και τη ζωή μας οι οποίες όμως δεν έχουν βραβευθεί
Η ανακάλυψη του ηλεκτρικού λαμπτήρα για πολλούς θεωρείται η αφετηρία για μια σειρά από άλλες ανακαλύψεις. Ο πατέρας της λάμπας και του ηλεκτρισμού Τόμας Έντισον (11 Φεβρουαρίου 1847 - 18 Οκτωβρίου 1931) θεωρείται από τους πιο παραγωγικούς εφευρέτες της σύγχρονης εποχής. 
Δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στη γνωστή γιγαντιαία εταιρία General Electric. Όταν πέθανε είχε αποκτήσει περισσότερα από 1000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Το χαρτί, το μελάνι και το τυπογραφείο

Ο Γουτεμβέργιος θεωρείται ο «πατέρας» της μηχανικής εκτύπωσης μολονότι είχαν ήδη κατασκευαστεί κινητά τυπογραφικά στοιχεία από τον Ολλανδό Λαυρέντιο Κοστέρ στο Χάρλεμ, γιατί εκείνος συνέλαβε πρώτος την ιδέα της τυπογραφικής μεθόδου στο σύνολό της.
Η επιτυχία για την αξιοποίηση της εφεύρεσής του ήρθε με την εκτύπωση, το 1455, της Βίβλου των 42 γραμμών στα λατινικά, σε 180 αντίτυπα, μία αισθητικά άριστη τυπογραφική εργασία, αν και αποτελεί μόλις το πρώτο τυπογραφικό προϊόν του. Είναι ευρέως γνωστή ως η Βίβλος του Γουτεμβέργιου. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο μαζικής παραγωγής, που για πολλούς είναι το καλύτερο και αρτιότερο τεχνικά βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ.

Από τον Μπελ στa iPhone

Πριν από 110 χρόνια το τηλέφωνο αποτελούσε μέρος της φαντασίας και κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξή του και τις χρήσεις του στη σύγχρονη κοινωνία. 
Τον Απρίλιο του 1903 ο Γκράχαμ Μπελ ανακάλυψε τον πολλαπλό τηλέγραφο ενώ τις πρώτες του σημειώσεις σχετικά με το τηλέφωνο τις έγραψε τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου και ένα μήνα αργότερα ξεκίνησε να γράφει σχετικά με τις προδιαγραφές του. Στις 7 Μαρτίου του 1876 το Γραφείο Ευρεσιτεχνίας των Η.Π.Α έδωσε στον Μπελ το σχετικό δίπλωμα που κατοχύρωνε τη συσκευή που μεταδίδει τον ήχο και τη φωνή τηλεγραφικώς.

Από το χιόνι και τον πάγο στην «επίσημη» ψύξη

Στους πρωτοπόρους της εφεύρεσης του ψυγείου, στην οποία συμμετείχαν πολλοί, ανήκει ο Όλιβερ Έβανς ο οποίος  περίπου το 1805, σχεδίασε μία μονάδα συμπίεσης ατμών. Από εκεί και πέρα συνέβαλαν δεκάδες επιστήμονες για να πάρει το ψυγείο μας τη σημερινή του μορφή. 
Ο Παστέρ ξεχώρισε  για την προσφορά του στην ιατρική επιστήμη. Ο Λουί Παστέρ ήταν Γάλλος χημικός που ανακάλυψε τα μικρόβια, τα εμβόλια αλλά και τη μέθοδο της παστερίωσης ώστε  να αποτρέπεται το ξίνισμα του γάλακτος.
Μπορεί οι εφευρέσεις ορόσημο της ανθρωπότητας να μην βραβεύτηκαν ποτέ, άνοιξαν όμως το δρόμο για τις σύγχρονες εφευρέσεις

newpost.gr