31 Ιαν 2013

Eταιρεία χρησιμοποίησε 77 τόνους φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες του Πόρου

Eταιρεία χρησιμοποίησε 77 τόνους φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες τουΠόρουΠοινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για αδίκημα δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά κατά εταιρείας που δραστηριοποιείται στον Πόρο για κακουργηματική χρήση της καρκινογόνου ουσίας φορμόλης στα ιχθυοτροφία της.
Η έρευνα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια....
έπειτα από καταγγελία της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» και ο έλεγχος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έδειξε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί «συστηματικά και εκτεταμένα» 77 τόνοι φορμόλης στις μονάδες της εταιρείας.
Η χρήση της καρκινογόνου ουσίας δεν προβλέπεται στις εγκριθείσες μελέτες και αντίστοιχους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ από την πλευρά της η εταιρεία υποστήριξε ότι η ουσία χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη συντήρηση νεκρών ψαριών.
Οπως αναφέρει ο ΣΚΑϊ, οι έλεγχοι που έκαναν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος διαπίστωσαν ότι ποσότητες φορμόλης ενδεχομένως να κατέληξαν στην ατμόσφαιρα μέσω αποτέφρωσης των νεκρών ψαριών, στη θάλασσα μέσω των ψεκασμών και στο έδαφος από το θάψιμο των ψαριών στη χωματερή του Πόρου.
Η «Πρωτοβουλία» καταγγέλλει επίσης ότι η εταιρεία δεν δικαιολόγησε τη χρήση της φορμόλης σε τέτοια ποσότητα, ενώ σημειώνει ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμή κανένας έλεγχος για το αν τα προϊόντα καταλήγουν στο πιάτο καταναλωτών.
Πηγή:www.iefimerida.gr